Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Seuratoiminnan aktiivia ajaa vastuuntunto ja halu vapaaehtoistoimintaan
30.12.2020

Seuratoiminnan aktiivia ajaa vastuuntunto ja halu vapaaehtoistoimintaan

Ilkka Valli

on Tapanilan Erän voimistelujaoston aktiivinen jäsen. Ilkka toimii voimistelun parissa sekä omien tyttärien harrastusten tukijana että seuratoiminnassa erilaisissa tehtävissä. Ilkka on seuran johtokunnan jäsen ja joukkueen rahastonhoitaja. Luottamustehtävien lisäksi Ilkka juontaa joulunäytöksiä, päivittää jaoston somea, kuvaa etästriimejä ja kannustaa voimistelijoita niin kotimaassa kuin kaukomailla. Aktiivisesti Ilkka on toiminut seurassa noin seitsemän vuotta, josta johtokunnassa on mennyt kolmisen vuotta.

 

Voimisteluaktiiviksi Ilkkaa ajoi sekä vastuuntunto että halu vaikuttaa ja olla auttamassa. Aikaa Ilkka käyttää vapaaehtoistoimintaan hyvin vaihtelevasti, yleensä noin 5-10 tuntia viikossa.

– Voimisteluseurassa aktiivina toimiminen perustuu vapaaehtoistoimintaan ja ilman vapaaehtoisia ei seurat oikein pyöri. Kaksi tytärtäni voimistelee, joten koen että minun vastuuni on toimia aktiivisesti seurassa, Ilkka kertoo.

Harrastajan vanhemman minimirooliksi Ilkka nimeää perinteisen kustanna, kannusta ja kuljeta mentaliteetin.

– Tästä lähtökohdasta on hyvä lähteä liikkeelle. Valmennukselliset asiat kannattaa jättää valmentajille ja itse toimia aktiivisesti tukitoimissa ja muissa tehtävissä, joita seura tarjoaa. Lasten harrastus on toisaalta myös vanhempien harrastus. Aktiivina toimiessa pääsee oppimaan paljon uusia asioita, joita pystyy myös hyödyntämään esimerkiksi työelämässä. Paljon oppii myös uutta lajista. Itselleni laji ei ollut ennen tyttöjen harrastusta tuttu, mutta vuosien varrella on lajista oppinut paljon myös itse, Ilkka kertoo.

– Aktiivina on saanut myös runsaasti uusia ystäviä muista vanhemmista ja lajin parissa toimijoista. Kilpailut ja etenkin kisamatkat niin kotimaassa kuin ulkomaillekin ovat olleet tämän lajin kohokohtia. Hyvässä porukassa on tullut käytyä paikoissa, joihin ei todellakaan muuten olisi tullut mentyä.

Seuroissa vapaaehtoistoimijoita palkitaan usein kiitoksilla. Seuratoiminnassa aktiivit pääsevät nauttimaan kilpailujen onnistumisista ja tekemään monipuolisia hommia seuran arjessa.

– Positiivinen palaute saa kyllä pysymään mukana. Varsinkin loppukaudesta saa paljon kiitosta ja se kyllä aina lämmittää mieltä ja sillä jaksaa pitkälle. Vapaaehtoisuus on kuitenkin muutakin kuin auttamista, tästä saa myös paljon itse irti. Vaikka lajin pariin tullaan varmasti omien lasten mukana, niin vuosien saatossa on oppinut nauttimaan myös muiden kuin omien lasten onnistumisesta ja kehittymisestä.  Se onkin saanut tekemään vapaaehtoistyötä entistä enemmän koko seuran eteen.

– Kannustan vanhempia etsimään seuroista erilaisia hommia, kaikille kyllä löytyy varmasti tekemistä. Vapaaehtoisten kesken vallitsee usein hyvä ilmapiiri ja kiitosta saa kyllä, Ilkka kannustaa vanhempia mukaan seuratoimintaan.

 

Voimistelu-lehdessä 4/2020-2021 kerroimme isästä, joka tekee vapaaehtoistyötä voimistelun eteen. Myös aiemmista Voimistelu-lehdistä löytyy Töissä Voimistelussa -palstalta monenlaisia tarinoita ja tekijöitä voimisteluseurojen arjesta. 

 

Haku