Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Rytmisen voimistelun kilpailu- ja tuomarisääntö sekä kilpailusäännön liite päivitetty
15.12.2022

Rytmisen voimistelun kilpailu- ja tuomarisääntö sekä kilpailusäännön liite päivitetty

Rytmisen voimistelun kilpailu- ja tuomarisääntö sekä kilpailusäännön liite vuodelle 2023 on päivitetty. Liitteet löytyvät uuden materiaalipankin kautta; linkki kilpailusääntöön ja kilpailusäännön liitteeseen sekä tuomariohjesääntöön.

Edellä mainitut liitteet tulee lukea kokonaisuudessaan. Tähän uutiseen on nostettu vain lajin kehittämisryhmän (LAR) tekemät keskeisimmät muutokset ja tarkennukset.

Yksilöiden, joukkueiden ja duo/triojen A-, B- ja C-tason kilpailut
 • Säännöt ja sarjat koskevat kaikkia sukupuolesta riippumatta.
 • Jokaisen voimistelijan tulee aloittaa kilpaileminen Stara-tapahtumasta kuten aiemminkin. Staralla suositellaan suoritettavan Staran vapaaohjelma (pakollisuus Stara-vapaan suorittamisesta on poistettu, mutta Stara-tapahtumaan tulee edelleen osallistua).
 • Yksilöiden 10v C-sarjassa on jatkossa vain 1-ottelu (2-ottelu poistettu).
 • Joukkueiden 8-10v sarja jaetaan kahteen sarjaan: A (oma ohjelma) ja B (valmis ohjelma). 
 • Joukkueet ja duot/triot B: yksi voimistelija voi jatkossa olla yhden vuoden yli-ikäinen.
 • Duot/triot: A-tasolla voimistelija voi voimistella vain yhdessä duo/triossa ja yhdessä sarjassa kilpailukohtaisesti. B-tasolla voimistelija voi samaan aikaan olla jäsen kahdessa eri duo/triossa.
 • Samana kilpailupäivänä ei voi toimia sekä kilpailijana että (raja)tuomarina.
 • 1.1.2023 alkaen noudatetaan FIG:n kilpailupukuja koskevaa sääntöä kaikissa sarjoissa (eli vuoden 2022 voimassa ollut jousto poistuu).
 • Kilpailusäännön mukaisesti voimistelijan tulee täyttää vähintään 8 vuotta sinä vuonna, kun hän aloittaa kilpailemisen. Kilpailusääntöön on tarkennettu, että tämä koskee myös ulkomailla järjestettäviä KV – kilpailuja.  Lasten oikeuksien näkökulmasta Voimisteluliitto tulee rajaamaan kaikissa voimistelulajeissa lasten osallistumista kansainvälisiin kilpailuihin vuoden 2023 aikana. Uudistus on osa Voimisteluliiton lajikulttuurin muutostyötä.

Pieniä tarkennuksia on tehty myös ohjelmien arvosteluun. Lisäksi Suomessa järjestettävien kansainvälisten kilpailujen sarjoihin ja mahdollisiin arvostelun poikkeuksiin on tehty ohjeistus. Kaikki tarkennukset  löytyvät Kilpailusäännöstä ja sen liitteestä, joita tulee lukea rinnakkain.

SM-kilpailut, Arvokilpailukarsinnat
 • Osallistumisoikeus: joukkueissa jokaisen voimistelijan tulee suorittaa vähintään yksi näyttö (FIG:n säännön mukaisesti).
 • Tekniset järjestelyt: Välinetarkastuksessa järjestäjä tarkistaa FIG:n logot (FIG:n säännön mukaisesti). Lisäksi ylituomarin päätöksellä voidaan tehdä satunnaistarkastuksia ja -mittauksia suorituksen jälkeen. Jokainen voimistelija, joukkue tai duo/trio voi halutessaan käydä mittauttamassa välineensä ennen kisaa.

Joukkueiden B – sarjojen valmisohjelmat valmistuvat ennen joulua. Ohjelmista 9-11v. sarjan pallo-ohjelman video ja musiikki on jo julkaistu ja ne löytyvät kilpailusäännön liitteen kautta ja uudesta materiaalipankista. 8-10v. ja pre-nuorten ohjelmat (videot ja musiikit) sekä kaikkien ohjelmien ohje, julkaistaan vielä ennen joulua viikolla 51.

Kuva: Heikki Mitikka

Haku