Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Päivitetty 5.3. poikkeusolojen vaikutus voimistelutoimintaan
05.03.2021

Päivitetty 5.3. poikkeusolojen vaikutus voimistelutoimintaan

Tarkennuksia suosituksiin 5.3.2021:

Voimisteluliitto on linjannut koronaohjeistuksia muiden lajiliittojen ja Olympiakomitean kanssa viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Tähän uutiseen on koottu liikunnan ja urheilun yhteiset koronasuositukset, joita myös Voimisteluliitto noudattaa.
Näiden suosituksien, ohjeistuksien ja oleellisten linkkien kautta on mahdollista jatkaa voimisteluseurojen toimintaa ja turvallista harrastamista vallitsevassa koronavirustilanteessa.

Voimisteluliiton ohjeistus huomioi tartuntatautilain muutoksen ja valtioneuvoston periaatepäätöksen (25.2.) vaikutukset tiloihin liittyviin rajoituksiin ja harrastuksiin. Lopulliset päätökset, joita on toiminnassa noudatettava, tekee aina asiaa käsittelevä ja valmisteleva alueellinen tai paikallinen viranomainen.

Seuraamme tilannetta päivittäin ja ohjeistuksia päivitetään tarvittaessa. Voimisteluseuroja kehotetaan seuraamaan alueellisten ja paikallisten (avit, kunnat, kaupungit, kuntaliittymät) viranomaisten päätöksiä ja ohjeistuksia. 

Urheilun koronaohjeistuksia:

Lue päivitetyt ohjeet turvalliseen harrastustoimintaan Olympiakomitean urheilun yhteisistä koronaohjeistuksista: Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun – Olympiakomitea päivitetyt tiedot (tuorein tieto julkaistu 5.3.2021)

Voimisteluliiton  tarkennukset 5.3.2021 Olympiakomitean ohjeistukseen

Sulku 8.-28.3.2021 (leviämis- ja kiihtymistason alueilla)

Lasten ja nuorten toiminta 8-28.3.2021 koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla (sairaanhoitopiireissä):

Yli 12-vuotiaiden (vuonna 2007 syntyneet ja vanhemmat) toiminta sisätiloissa, kun osallistujia on yli 10, ja ulkotiloissa, kun osallistujia on yli 50, keskeytetään viimeistään 8.3. kolmeksi viikoksi 28.3. asti.

2008 vuonna syntyneille ja tätä nuoremmille voidaan järjestää harjoituksia terveysturvallisuus huomioiden. 

2007 vuonna syntyneiden ja tätä vanhempien toiminta keskeytetään sulun ajaksi 8.-28.3.2021 sisätiloissa, kun osallistujia on yli 10, ja ulkotiloissa, kun osallistujia on yli 50. 

Eli ryhmissä, joissa voimistelee sekä ennen että jälkeen 2008 syntyneitä, voi salissa harjoitella yhtäaikaa vain 2008 syntyneet ja tätä nuoremmat.  

Ohjeistus voimisteluharjoituksiin: voimisteluharjoitus tulee toteuttaa terveysturvallisesti
-harjoitus toteutetaan ilman fyysisiä kontakteja
-osallistujien välillä säilytetään 2 metrin turvaväli
-ohjaajat, valmentajat ja yli 12 vuotta täyttäneet osallistujat käyttävät kasvomaskia, mikäli henkilölle ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Kasvomaskin käyttöä edellytetään kaikissa muissa tilanteissa paitsi urheilusuoritusten aikana.
-ryhmät kokoontuvat aina samassa kokoonpanossa ja jokaisella kerralla kirjataan ylös läsnä olleet
-osallistujat ohjeistetaan oikeanlaisella käsi- ja yskimishygieniaan sekä oikeanlaiseen toimintaan oireiden ilmaantuessa ja koronatestiin hakeutumisessa
– yli 12 vuotiaiden voimistelutoiminta toteutetaan enintään 10 hengen ryhmissä sisällä ja ulkonatiloissa maksimissaan 50 hlöä
-muut terveysturvallisuuteen liittyvät ohjeet (katso Olympiakomitean ohjeistus)

Voimistelun etätreeneihin ja korona-aikaan löytyy tuntisisältöjä Solid Sportista ja vinkkejä lasten ja nuorten ohjaajille instagramista laadukaslastenohjaus.

Huippu-urheilu sulun aikana
1.3.2021 voimaan astuneessa tartuntalaissa on määritelty kilpa- ja huippu-urheilun mahdollistaminen seuraavasti: 

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle urheilutoiminnalle tilapäisen tartuntatautilain määritelmän mukaisesti aikuisten A-maajoukkuetoiminnalle, palloilulajeissa kahdelle ylimmälle kansalliselle sarjatasolle sekä kansallisen lajiliiton valintajärjestelmän kautta kansainvälisiin arvokilpailuihin valmistautuville urheilijoille, jotka kansallinen lajiliitto nimeää.

Kansainvälisiin arvokilpailuihin (EM ja MM) sekä telinevoimistelun PM-kilpailuihin tähtäävät maajoukkuevoimistelijat voivat harjoitella sulun aikana. 

Paikallisesti Avit, Sairaanhoitopiirit ja kunnat voivat määritellä rajoitukset tiukemmin tai sallivammin ja seuran tulee toimia niiden mukaisesti, mikäli harjoittelu sallitaan laajemmin paikallisesti, voi harjoitella.

Liiton linjaus huippu-urheilun harjoitteluun sulun aikana: 
– harjoittelu terveysturvallisesti on mahdollistettu niille maajoukkuetason voimistelijoille, jotka osallistuvat kevään/kesän aikana liiton karsintakilpailuihin ja joilla on realistinen mahdollisuus saada paikka lajinsa arvokilpailusta. 

Aluehallintovirastot ja kaupungit/kunnat ohjeistavat/ päättävät tilankäytöstä ja muista tarkemmista toimenpiteistä alueittain. Voimisteluseurojen suositellaan seuraavan alueensa viranomaisten ohjeistuksia. Urheilun soveltamisohjetta muokataan, mikäli viranomaisten ohjeet, suositukset ja päätökset muuttuvat. 
 
Arvokilpailuiden karsinnat järjestetään terveysturvallisesti. Kisanettiin päivitetään ajan tasalla oleva tieto kilpailuista. Karsintoja, joita voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan keväälle siirretään.

Sulun aikana ei toteuteta liiton leirityksiä eikä kilpailuja. 
Etäkilpailut ja arvokilpailukarsinnat ovat mahdollisia rajoitukset huomioiden. 

Kilpailutoiminnan käynnistäminen arvioidaan erikseen, toiminta ei käynnisty ainakaan ennen 28. maaliskuuta. Virtuaalisesti järjestettävä kilpailutoiminta on mahdollista.

Myös Voimisteluliiton kevätkokous siirtyy, uusi kokouskutsu kevätkokoukseen löytyy tämän linkin kautta. Voimistelun koulutuksia voidaan toteuttaa perusvaiheen sairaanhoitopiireissä sekä etänä.

Uutinen on julkaistu alun perin 25.2. ja ohjeistuksia on päivitetty 1.3. ja 5.3. viranomaisten ohjeistuksien tarkennuttua.

Haku