Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Ohjeistus voimisteluseuroille syyhyepidemiaan liittyen
19.03.2024

Ohjeistus voimisteluseuroille syyhyepidemiaan liittyen

Syyhytartunnat ovat olleet paljon esillä julkisuudessa viime aikoina, sillä syyhytartuntojen määrä on voimakkaasti lisääntynyt.

Syyhyn aiheuttaa pienikokoinen (noin 0,4 mm) syyhypunkki, joka kaivautuu ihon sarveiskerrokseen ja muodostaa sinne muutaman millimetrin mittaisen käytävän. Syyhy tarttuu ihokontaktissa ja esimerkiksi vuodevaatteiden välityksellä. Syyhypunkki selviää ihmiskehon ulkopuolella kuitenkin maksimissaan 72 h. On erittäin harvinaista, että syyhy tarttuu normaaleissa kouluolosuhteissa, mutta harrastuksissa, joissa on fyysistä kontaktia, tartunnan ja leviämisen mahdollisuus on olemassa. Syyhy ei ole vaarallinen, mutta syyhytartunta on epämiellyttävä.

Syyhyn tyypillisin oire on kutina ja iholla näkyvät pienet vesirakkulat, näppylät ja raapimisjäljet. Ensimmäisen kerran syyhytartunnan saanut alkaa oireilla 3-8 vkon kuluttua tartunnasta. Itämisajan jälkipuolella tartunta voi siirtyä henkilöstä toiseen, mutta vasta oireileva henkilö aiheuttaa merkittävän tartuntariskin. Syyhytartunta on hoidettavissa ja kaikki samassa taloudessa asuvat ja läheisessä kanssakäymisessä olleet ihmiset tulee hoitaa samanaikaisesti.  Syyhytartunnasta olisi hyvä ilmoittaa voimisteluseuraan ja omalle valmentajalle/ohjaajalle. Syyhyn leviäminen voimistelumattojen ja -patjojen välityksellä on epätodennäköistä, mutta mikäli harjoitusryhmässä/joukkueessa on useampia syyhytartuntoja, suositellaan joukkuevoimistelun ja rytmisen voimistelun mattojen (paksut materiaalit) ottamista pois käytöstä viikon ajaksi, jolloin tartuntariskistä mattojen välityksellä päästään eroon.

  • Yksittäinen syyhytartunta ei aiheuta toimenpiteitä ryhmässä.
  • Jos usealla samaa mattoa käyttävällä voimistelijalla on syyhytartuntoja, ottakaa matot pois käytöstä  viikon ajaksi.

 

 

Haku