Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Ohjaajan matkassa: Maria Lipsonen ”Liikkujat tulevat tunneilleni vuodesta toiseen, intoa puhkuen!”
12.04.2024

Ohjaajan matkassa: Maria Lipsonen ”Liikkujat tulevat tunneilleni vuodesta toiseen, intoa puhkuen!”

Maria Lipsonen on Tampereen Jumppatiimi TAJU -seuran ohjaaja ja saa noin 150 ihmistä liikkumaan viikoittain! Hänen viikoittaisissa ohjauksissaan tiivistyy TAJUn arvot “ilo liikkua” ja “kivaa yhdessä”.

Miten sinusta tuli ohjaaja Tampereen Jumppatiimi TAJU ry:lle?

Olen harrastanut koko ikäni liikuntaa ja myös kilpaillut aikanaan voimistelussa. Kun lapset olivat pieniä niin liikunta jäi hieman taka-alalle. Teen päivätyökseni istumatöitä ja kroppa alkoi huutamaan säännöllistä liikuntaa, niskat olivat jumissa usein ja muuta pientä kremppaa niin päätin että nyt pitää tehdä asialle jotain. Huomasin netistä että Taju haki ohjaajia ja niinpä laitoin hakemuksen menemään. Aloitin aikuisten tunnilla ja pian mukaan tuli myös lasten tuntien ohjaaminen. Seura tuki hienosti aloittelevaa ohjaajaa ja kävin Pro fitness koulutuksen sekä muita lyhyempiä koulutuksia ja aloin ohjaamaan useita tunteja viikossa. Zumba ohjaaja koulutus oli jotain täysin uutta vuonna 2010 ja niinpä hurahdin täysin ohjaamiseen ja tanssin maailmaan. 

 

Mikä on parasta aikuisten ohjaamisessa?

Yli 15 vuoden ohjaaja kokemuksen jälkeen parasta aikuisten ohjaamisessa on se että jumpparit tulevat tunneilleni vuodesta toiseen, intoa puhkuen. Kuulumiset vaihdetaan aina ennen tunteja ja niiden jälkeen. Käyn edelleen säännöllisesti koulutuksissa ja saan näin tuotua aina uusia koreografioita ja virikkeitä muutenkin mm. zumba tunneille. Olen saanut vuosien varrella niin paljon uusia ystäviä TAJUn kautta, että ei voi olla kuin kiitollinen näistä vuosista ja toivottavasti näitä on vielä paljon edessä. Ja tietysti plussaa on myös se, että saa valita itse hyvät musat ja liikkeet ja pysyy hyvässä kunnossa. 

 

Kenelle suosittelisit ohjaajaksi ryhtymistä?

Ohjaajaksi ryhtyminen vaatii ohjaajalta sitoutumista, rohkeutta nousta lavalle ja halua liikuttaa muita. Tunteja voi ottaa aluksi vain vaikka yhden ja katsoa miten se lähtee sujumaan. Jatkuva kouluttautuminen auttaa kehittämään itseä ja näin pystyy tarjoamaan aina uusia tuulia myös jumppareille. 

 

Mieleen painunein palaute liikkujalta?

Paras palaute oikeasti on se, että ihmiset tulevat vuodesta toiseen tunneilleni. Olen saanut paljon positiivista palautetta vuosien varrella, joka kyllä auttaa jaksamaan ja kannustaa myös ohjaajana venymään aina parhaimpaan. Jopa vakavien sairauksien jälkeen ihmiset palaavat tunneille koska liikunta on lääkettä ja meillä on niin yhteisöllinen porukka. Yksi aivan ihana muisto on jumpparilta, joka ei ollut tanssinut ennen ainakaan lattarimusiikin tahtiin, ennemmin heavy festareilla, niin hän on jo vuosia käynyt Zumba tunneillani, hurahdus oli totaalinen ja hän lähti mukaan seuratoimintaan muutoinkin.  

 

Minkälaisia osallistujia sinun tunneillasi käy?

Ikäjakauma on aika laaja, ihan nuorista aina yli 70V saakka. Voi olla kokenut liikkuja tai vasta-alkaja. Jokainen tekee aina omalla tasolla ja tyylillä. Lihaskunto tunneilla annan aina vaihtoehtoisia liikkeitä, joista jokainen voi valita itselle sopivan tason. 

 

Vinkkisi, miten ohjaajana huolehdit omasta jaksamisestasi ja innostuksesta ohjaustyötä kohtaan?

Jatkuva kouluttautuminen on yksi konkreettinen asia, josta saan uusia ideoita, seuraan myös useita muita ohjaajia some- kanavissa ja skannaan uusia biisejä jatkuvasti. Muiden ohjaajille kanssa verkostoituminen on ollut myös erittäin tärkeää. Vertaistukea annetaan ja saadaan puolin ja toisin. Järjestämme omia Zumba-tapahtumia Tampereella 2 kertaa vuodessa ja muutakin yhteistä tekemistä, josta saan paljon positiivista energiaa. Jyväskylän Zumba tapahtumat ja koulutukset ovat aina vuoden kohokohtia. Perhe-elämä, päivätyö ja liikunta ovat tällä hetkellä sopivassa balanssissa.

 

Kenelle suosittelisit ryhmäliikuntaa?

Miksi kannattaisi aloittaa käymään oman lähiseuran ryhmäliikunta-/aikuisten voimistelutunneilla? Suosittelen lämpimästi ryhmäliikuntaa ihan kaikille. Ryhmässä liikkuminen on kannustavaa, motivoivaa ja auttaa jaksamaan arjessa paremmin. Voit jättää kaikki murheet ja huolet ovelle ja sitten vaan liikkumaan. Liikunta on lääkettä pitää todellakin paikkansa.

 

Minkä liikunta vinkin tai haasteen antaisit lukijoille?

Tule rohkeasti mukaan kokeilemaan uusia lajeja voit yllättyä positiivisesti ja saada siitä vaikka loppuiäksi harrastuksen. Ota mukaan joku kaveri niin sitten tulee lähdetty liikkeelle vieläkin varmemmin. Yhdessä tekeminen ja onnistumisen tunne kantavat pitkälle. 

 

Seurat ovat voineet ehdottaa kuukauden aikuisten liikuttajia

Seurat ovat saaneet ehdottaa esimerkiksi ryhmäliikunnan, aikuisten voimistelulajin/tanssin ohjaajaa tai perheliikunnan ohjaajaa, joka on heidän mielestään onnistunut innostamaan aikuisia liikkumaan.

Valitsemme kolme aikuisten liikuttajaa keväällä 2024, Maria Lipsonen ja Sinikka Piirainen ovat kaksi heistä. Eli vielä toukokuussa valitaan yksi ja samalla viimeinen kuukauden aikuisten liikuttaja.

Ehdota ohjaajaa tämän linkin kautta huhtikuun loppuun mennessä. https://q.surveypal.com/Kuukauden-aikuisten-liikuttaja-2024/0

Lisätietoa saat tämän linkin kautta. https://www.voimistelu.fi/blog/uutinen/seura-ehdota-kuukauden-aikuisten-liikuttajaa-2/

 

Näin seura perusteli ehdotustaan:

Mariaa on helppo ehdottaa kuukauden aikuisten liikuttajaksi. Hänen kolmella eri tunnillaan (kaksi Zumba® -tuntia ja yksi muokkaustunti) käy viikoittain n. 50 jumppaajaa/ tunti eli hän todellakin liikuttaa suurta määrää aikuisia viikoittain. Maria on ohjannut TAJUssa jo yli 15 vuotta ja on tärkeä tekijä koko TAJUn aikuisliikunnassa. Hänen viikoittaisissa ohjauksissaan tiivistyy TAJUn arvot “ilo liikkua” ja “kivaa yhdessä”.

Palautekyselyissä Maria saa aina paljon kiitoksia ja positiivista palautetta jumppaajilta. Useampi jopa mainitsee hänet ja hänen tuntinsa syyksi jatkaa jumppaamista kaudesta toiseen. Maria siis todella innostaa liikkumaan ja mahdollistaa liikunnan ilon löytämisen.

Parasta Marian tunneissa ja syy sille, että hän saa jumppasalin täyteen viikosta toiseen, on Marian oma innostus ja ilo, joilla hän tuntejaan ohjaa. Hän luo ympärilleen hyvää fiilistä mm. antamalla kehuja jumppareille. Vaikka moni Marian tunneilla jumppaava on käynyt hänen tunneillaan jo vuosia, mukaan porukkaan mahtuu myös uusia liikkujia. Maria huomio heidät kysymällä joka tunnin alussa, onko mukana uusia ja antamalla muutamia vinkkejä. Näin myös uudet voivat tuntea itsensä tervetulleeksi.

Ohjaamisessa Maria on taitava ja hän tarjoaa jumpillaan paljon vaihtoehtoisia liikkeitä, jotta kaikkien pienistä toimintarajoitteista huolimatta on mahdollista osallistua koko jumpan ajan ja nauttia liikunnan ilosta.

Omien vakituntiensa lisäksi, Maria otti ohjattavakseen viime keväänä TAJUn Amsterdamiin lähteneen Gymnaestradaporukan. Hän ohjasi kevään ja alkukesän ajan harjoituksia ja lähti myös itse porukan mukaan kesällä Amsterdamiin. Marian ohjaamissa harjoituksissa ei ollut mukana vain TAJUn omia jäseniä, vaan jumppaavia myös toisesta seurasta. Lisäksi Maria sijaistaa TAJUn muilla tunneilla omien aikataulujensa sen salliessa. 

 

 

Haku