Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Miesten telinevoimisteluun TAITONIEKKA-merkki
18.03.2021

Miesten telinevoimisteluun TAITONIEKKA-merkki

Lajien suoritusmerkkijärjestelmien rakentaminen ja kehittäminen on ollut käynnissä viime vuosina Voimisteluliitossa. Miesten telinevoimistelun merkkejä on työstetty myös osana valmennuksen ammattitutkintoa ja MTV:n 3.tason koulutusta Jarkko Harjun (Tampereen Sisu) toimesta. ”Itse haluan olla aktiivisesti vaikuttamassa Suomalaisen laadukkaan voimistelun kehittymisessä. Toivoisin tulevaisuudessa näkeväni enemmän mtv:sta innostuneita lapsia, yhä useammalta paikkakunnalta. Lähdin koulutuksen aikana miettimään tärkeimpiä, hyvin yksinkertaisia liikkeitä, mitä lasten tulisi hallita. Tutustuin monen ulkomaisen salin vastaaviin testiliikelistoihin, tärkeimpänä Scott Hannin käyttämiin liikelistoihin. Mentorina prosessissa toimi Riku Koivunen ja saimme koottua tärkeimpien liikkeiden listaa, joissa näkökulmana oli myös se, että liikkeet ovat helposti toteutettavissa kotisalin varusteilla”, kertoo Harju projektistaan. 

Nyt juhlavuoden uutuutena miesten telinevoimistelussa on otettu käyttöön merkkijärjestelmän ensimmäinen merkki: taitoniekka, jolla pyritään viemään niin voimistelijoiden kuin valmentajien osaamista eteenpäin tukemalla kehittyvää harjoittelua.

”Merkkijärjestelmä otettiin käyttöön, jotta useammalla voimistelijalla ja seuralla olisi selkeät tavoitteet aloittaessaan miesten telinevoimisteluharrastuksen. Helposti saavutettavat tavoitteet innostavat usein voimistelijoita harjoittelemaan ja kehittämään omia taitojaan kohti seuraavaa tasoa. Merkkijärjestelmä toimii myös valmentajan ohjekirjana, koska se sisältää telinevoimistelun kannalta olennaisia perusasioita, joita kaikkien tulisi osata”, kertoo MTV:n lajipäällikkö, Kasper Holopainen

Voimistelun merkkijärjestelmän taustalla on ajatus kehittää voimistelua valtakunnallisesti ja järjestelmä pohjautuu rakenteilla olevaan voimistelijan polkuun. Jokaisessa suoritusmerkissä pyritään voimistelussa tarvittavien ominaisuuksien kehittymiseen. 

”Meillä järjestelmän liikkeet on valittu siten, että ne kehittävät voimistelijoita monipuolisesti mahdollisimman pienillä telinevaatimuksilla ja luovat näin ollen hyvän pohjan voimistelutaitojen jatkokehittämiseen. Merkkijärjestelmän liikkeet sopivat myös todella hyvin muiden lajien harrastajille, koska ne kehittävät taitoa ja motoriikkaa todella monipuolisesti”, kuvailee Holopainen merkkiliikkeiden hyviä puolia.

 

Merkit ovat myös työkalu valmentajalle


Merkkiliikkeet ohjaavat myös valmentajaa lasten tavoiteliikkeiden valinnassa ja harjoittelun suunnittelussa. Se kannustaa monipuolisen harjoittelun toteuttamiseen. Laadukkaassa lasten voimistelussa on kuitenkin muistettava hallita myös muita kehittäviä liikkeitä ja ominaisuusharjoittelua merkkien ulkopuolelta, sillä yksinomaan vain merkkiliikkeiden harjoituttaminen ei ohjaa voimistelijaa urheilijan polulle. Laadukkaassa lasten voimistelussa huomioidaan lasten kokonaisvaltainen ja yksilöllinen kehittyminen ja harjoitteluun oppiminen. Tärkeää on lasten osallistaminen ja lajirakkauden sytyttäminen.

 

Kenelle?


Merkit on tarkoitettu kaikille voimistelijoille: heille, jotka haluavat haastaa itseään harrastamisessa ja heille, jotka haluavat edistyä kohti kilpailijan polkua ja huippua. 

”Tämä taitoniekka-merkki on tarkoitettu kaikille voimistelijoille, mutta pääkohderyhmänä ovat voimistelu-uransa vasta aloittaneet pojat, jotka eivät ole mukana Voimisteluliiton kilpailujärjestelmässä”, Holopainen täsmentää.

 

Muutamia ohjeita?


Ennen taitoniekka-merkkiä suositellaan suoritettavaksi voimistelukoulun STARA-merkki, jossa on liikkeitä Voimistelukoulun alkeis- ja alkeisjatkopasseista eli voimistelun alkeistaitoja. Voimistelukoulun passit toimivat voimistelun polkua tukevina materiaaleina ja ohjaavat voimistelijan STARA-merkin kautta lajien omiin merkkijärjestelmiin. 

Taitoniekka-merkin suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa. 

Arvioiva valmentaja ei saa olla voimistelijan oma valmentaja. 

Jokaisella testikerralla saa yrittää liikettä kolme kertaa. Lisäksi samaan suoritusvihkoon voi kerätä suorituksen myös uusintakierrokselta, jos ensimmäisellä kerralla ei tule 20 liikettä täyteen. 

Taitoniekan suoritustilaisuus on osaamisen näyttämistä, ei liikkeiden kokeilutilaisuus eli valmentajan vastuulla on laadukas harjoittelu ennen merkkien suorittamista. On lapsen edun mukaista, että hän on harjoittelut taitoja ennakkoon ja kokee varmuutta liikkeiden suorittamiseen. Suoritustilaisuus voi olla voimistelijalle jännittävä tilanne. 

Merkkisuorituksesta voimistelija saa suoritusvihkoon merkinnän onnistuneista liikkeistä. Taitoniekka merkin saa, kun liikkeistä 20/46 onnistuu. Liikkeitä tulee tehdä jokaisesta eri kategoriasta eli eri telineiltä monipuolisuuden varmistamiseksi. Merkin suorittamisen jälkeen voimistelijat saavat kunniakirjat.  

Merkkisuorituksen suoritusvihot, ohjeet ja kunniakirjat löydät kuvat.fi palvelusta miesten telinevoimistelun kansiosta. 

Menestystä merkkien suorittamiseen! 

Kasper Holopainen, tuleeko taitoniekalle jatkoa?

”Kyllä, vuoden 2021 aikana on tarkoitus jatkaa seuraavien merkkien työstämistä ja ne lanseerataan ensi vuoteen mennessä”.

 

Taitoniekka-merkin materiaalit löydät TÄÄLTÄ

Lisätiedot: Liisa Lappalainen ja Kasper Holopainen / Kuva: Valttivisuals

Haku