Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Miesten telinevoimistelun EM-kilpailut alkavat keskiviikkona Turkissa
07.12.2020

Miesten telinevoimistelun EM-kilpailut alkavat keskiviikkona Turkissa

 

Miesten telinevoimistelun Euroopan mestaruuksista voimistellaan 9.–13. joulukuuta Turkin Mersinissä. Suomen miehiä EM-kilpailuissa edustaa kaksi telinespesialistia, hevosella kilpaileva Pavel Titov (Jyväskylän Voimistelijat) ja renkaisiin keskittyvä Joonas Kukkonen (Espoon Telinetaiturit). 

Renkaiden tuore Suomen mestari Kukkonen kertoo tavoittelevansa renkailla ehjää sarjaa ja samanlaista suorittamista kuin Suomenkin kilpailuissa. Titovin mielessä on finaalipaikka.

”Hyvillä mielin olen lähdössä kilpailemaan. Kunto on hyvä, ja finaalipaikkaa tietysti tavoitellaan. Jos ja kun finaaliin päästään, niin tietenkin mitalikin maistuisi”, Titov linjaa. 

Miesten lisäksi Turkissa kilpaillaan myös nuorten Euroopan mestaruuksista. Syksyn SM-kilpailujen kuusiottelumitalistit Akseli Karsikas (Oulun Pyrintö), Antti Varjolaakso (Voimisteluseura Helsinki) ja Niila Sinivuori (Jyväskylän Voimistelijat) kilpailevat Mersinissä sekä joukkueena että yksilöinä. Tänä vuonna täysi-ikäisyyden saavuttanut kolmikko nähdään nyt viimeistä kertaa nuorten ikäsarjan kilpailuissa.

”Tämä on hyvä siirtymäkilpailu, joka valmistaa miehiin hyvin ja antaa vähän kokemusta näistä isommista kisoista. Lähdemme tavoittelemaan hyvää sijoitusta tietenkin joukkueena ja toivotaan, että kaikilla onnistuu”, ensimmäisissä nuorten EM-kilpailuissaan voimisteleva Niila Sinivuori kiteyttää nuorten tavoitteita. 

”On tosi kiva päästä kisaamaan, kun kilpailut olivat niin vaakalaudalla aluksi. Tavoitteenani on nyt se, että tekisin onnistuneen kuusiottelun, mutta kaikista tärkein tavoite olisi se, että joukkueena sijoittuisimme mahdollisimman hyvin. Meillä on hyvä historia näiden äijien kanssa ja olemme hyviä frendejä, joten ihan varmasti tulee mukava reissu”, Antti Varjolaakso täydentää toisena nuorten EM -debytanttina.

Nuorten kuusiottelu- ja telinefinaalien karsintakilpailu käydään keskiviikkona 9. joulukuuta. Karsinta on samalla myös nuorten joukkuekilpailu, joka käydään niin kutsutulla 5–4–3-järjestelmällä. Joukkueeseen voi kuulua siis enintään 5 voimistelijaa, joista korkeintaan 4 voimistelee kaikilla telineillä ja 3 parhaan tulos huomioidaan joukkueen tuloksessa. Suomen kolmihenkinen joukkue ei ota paineita kapeasta kokoonpanostaan.

”Aika peruskisa se [joukkuekilpailu] on minulle, kun muutenkin yleensä tulee tehtyä kaikki telineet. Jos telineiltä tulee finaalipaikkoja, se on bonusta, mutta ottelufinaali on päätavoite”, kertoo puolestaan Akseli Karsikas. 

Miesten telinevoimistelun EM-kilpailut siirtyivät koronaviruspandemian vuoksi keväältä joulukuulle ja Azerbaidžanista Turkkiin. Koronatilanteen vuoksi myös Tokion olympialaisten kuusiottelun karsintamahdollisuus siirtyi tämän vuoden ensi vuoden EM-kilpailuihin, joten Suomen miesten kärkiottelijoita ei nähdä Mersinissä.

EM-kilpailuissa voimistelee kaikkiaan 18 eri maan edustajia. Vaikka moni Euroopan suurista voimistelumaista tai menestyneistä voimistelijoista ei ole kilpailuissa lainkaan mukana, kisa-areenalla nähdään kuitenkin moninkertaisia arvokisamenestyjiä. Suomen joukkueenjohtaja ja miesten telinevoimistelun nuorten olympiavalmentaja Antti Palkola odottaa tasokasta kilpailua. 

”Sinne on tulossa esimerkiksi Ukraina, joka voitti viime vuoden EYOF-tuloksissa niin Venäjän kuin kaikki muutkin nyt pois jääneet maat, ja aikuisten sarjoissakin Ukraina on ollut todella kova. Turkilla on taas esimerkiksi hallitseva maailmanmestari [Ibrahim Çolak] kilpailemassa renkailla, joten kovaa vastusta on Suomen miehillekin luvassa”, Palkola sanoo.

Nuorten kuusiottelufinaaliin valitaan karsintakilpailun 24 parasta voimistelijaa ja molempien ikäsarjojen telinefinaaleihin karsinnan 8 parasta. Kaikkiin finaaleihin on asetettu maakiintiö, minkä vuoksi kuhunkin finaalin voi päästä vain kaksi voimistelijaa yhdestä maasta.  

Miesten telinevoimistelun EM-kilpailut

Aikataulu löytyy kokonaisuudessaan Euroopan voimisteluliiton (European Gymnastics) tapahtumasivuilta. Ohessa kilpailujen aikataulu Suomen ajassa:

  • Ke 9.12. klo 9–19.45: nuorten karsinta- ja joukkuekilpailu. Suomalaiset kilpailevat 1. karsintaryhmässä klo 9–11.45.
  • To 10.12. klo 9–19.45: miesten karsintakilpailu. Suomalaiset karsivat hevosen ja renkaiden telinefinaaleja varten 3. karsintaryhmässä klo 17–19.45.
  • Pe 11.12. klo 11–13.50: nuorten kuusiottelun finaali
  • la 12.12. klo 14–16.30: miesten joukkuekilpailun finaali
  • su 13.12 klo 9–11.30: nuorten telinefinaalit
  • su 13.12 klo 14–17.45: miesten telinefinaalit.

 

Tuloksia voi seurata reaaliajassa osoitteesta smartscoring.com. Miesten joukkuefinaalin suorituksia voi seurata lauantaina 12.12 kello 13.55 Yle Areenasta ja kello 19 Yle TV2:sta. Miesten telinefinaalien suorituksia voi seurata sunnuntaina 13.12. kello 13.55 Yle Areenasta ja kello 19 Yle TV2:sta. 

Miesten finaaleja voi seurata Erovision Sports Live -nettisivuston livestriimistä osoitteessa eurovisionsports.tv/europeangymnastics/. Nuorten finaalit ja molempien ikäsarjojen karsintakilpailut striimataan gymtv.online-palvelun kautta. Gymtv.online-sivustolla näytetään myös siellä striimattavien kilpailujen livetulokset.

Kuva: Akseli Karsikas (vas.), Antti Varjolaakso ja Niila Sinivuori valmistautuivat EM-kisamatkaan viime viikolla Espoossa.

EDIT 8.12.2020 klo 8.13: Livestriimien tiedot päivitetty. 

Haku