Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Laura Airilalle urheilu on elämäntapa ja voimistelu tapa koetella omia rajoja
05.05.2022

Laura Airilalle urheilu on elämäntapa ja voimistelu tapa koetella omia rajoja

Laura Airila

Glorian (Pakilan Voimistelijat, Attitude Sports, Elise) kapteenin Laura Airilan joukkuevoimistelu-ura alkoi 8-vuotiaana. Luokkakaverit ja vanhemmat innostivat Lauraa kokeilemaan joukkuevoimistelua ja aikaisempi harrastus baletti sai jäädä.

”Kun aloitin, tuli minulle heti tosi mukava ja lämminhenkinen olo. Treeneissä oli useampia luokkakavereitani ja nekin innostuivat, kun minä tulin salille myös. Treenit olivat tosi hauskoja ja päästiin kokeilemaan heti erilaisia voimistelujuttuja. Alussa spagaatit ja sillat oli sellaisia missä minä olin jo aika hyvä, kun niitä oli harjoiteltu myös balettitunneilla. Pidin jo silloin hypyistä tosi paljon ja silloin ajattelin, että unelmani olisi oppia hieno ristaritasapaino. Voimisteluvälineistä pallo oli ensimmäinen välineeni ja sillä harjoiteltiinkin paljon”, Laura Airila sanoo.

”Alussa nautin enemmän harjoituksista, kun kilpailemisesta. Kilpailemista jännitin aina tosi paljon. Mieleen on kyllä jäänyt alkuajoilta tietysti kilpailupuku, jota pidettiin myös kotona päällä ja sitä ihailtiin muutenkin. Nyt myöhemmällä iällä myös kilpailemisesta on oppinut nauttiman paljon enemmän.”

Juttu jatkuu bannerin jälkeen. 

Joukkuevoimistelun kansainvälinen kilpailu Tampereella 9.-10.6.2022

Tule kannustamaan suomalaisia joukkueita joukkuevoimistelun maailmancupkilpailuihin, jotka pidetään osana Gymnaestrada Tampere -tapahtumaa.

Osta liput alkukilpailuun

Osta liput finaaliin 

Innostavina tekijöinä voimistelu-uran alussa toimivat myös nuoret valmentajat. Alkuvuosina valmentajien luontainen innostus ja kannustus teki harjoituksista kivoja ja harrastamisesta rentoa ja mukavaa. Nykyään Laura arvostaa valmentajissaan hyvässä suhteessa vaativuutta ja ymmärtäväisyyttä.

”Hyvän valmentajan pitää olla vaativa. Kun valmentaja asettaa riman tarpeeksi korkealle niin onnistuessa tulee tosi hyvä fiilis. Meidän joukkueessamme se on kyllä onnistunut tosi hyvin, että on sopivassa suhteessa vaativuutta ja ymmärrystä. Parhaita ohjeita mitä valmentajalta saakin, niin on sellaiset kannustavat, tarkat ja ammattitaitoiset ohjeet, että osaa sanoa selkeästi mitä voi tehdä eri lailla tai parantaa. Valmentajilta on saanut kyllä hyviä oppeja, kuten että jos tekee kovaa työtä niin se tuottaa tulosta. Tosi usein valmentajat myös muistuttavat, että anna kaikkesi. Siitä kyllä huomaa et se on tosi hyödyllinen neuvo ollut.”

Voimistelusta eväitä urheilulliseen elämäntapaan

Urheilijan elämää viettävä Laura valmistuu keväällä lukiosta ja hakee opiskelemaan korkeakouluun. Huipulla voimistelu ja opintojen yhdistäminen on onnistunut hyvällä aikatauluttamisella.

”Arki on toiminut hyvin, kun harjoituksien vapaapäivinä on ehtinyt hoitaa kouluhommia. Tosi hyvin saa tehtyä kaiken, kun aikatauluttaa huolellisesti. Silloin ei myöskään voi jäädä viivyttelemään, ja on se tuonut tehokkuuttakin tekemiseen. Aion jatkaa voimistelua myös opiskelujen ohella tulevaisuudessa. Urheilijan elämä tuo hyvää rytmiä elämään ja antaa tavoitteita, joita voi saavuttaa kovalla työllä. Myös ystävät suhtautuvat tosi hyvin minun voimistelu-uraani ja aikataulut pystyy aika helposti sovittamaan. He tietävät, että voimistelu on minulle tosi tärkeää. Ystävien lisäksi perheen tuen merkitys on suuri ja heiltä saa aina apua oli tarve mitä tahansa. He käyvät myös kisoissa kannustamassa ja kyselevät kuulumisia aktiivisesti. Kyllä tämä kokonaisuudessaan on tosi mukava elämäntapa.”

Laura on toiminut Glorian kapteenina puolioista vuotta. Ennen SM-sarjaa Laura ehti voimistella kilpasarjassa 15-vuotiaaksi saakka.

”15-vuotiaana harkitsin hetken voimistelun lopettamista, kun silloinen joukkueeni kilpasarjassa hajosi. Päätinkin lopettamisen sijaan siirtyä SM-sarjaan, joka ikään kuin antoi puhtaan pöydän lähteä kokeilemaan omia rajojaan ja tavoittelemaan vielä korkeampaa tasoa voimistelussa. Voimistelin yhden kauden junioreissa ja nyt kolmatta vuotta naisten sarjassa.”

”Voimistelussa parasta on, kun pystyy kehittymään. Kun katsoo taaksepäin niin huomaa oman kehityksen ja mahdollisuudet siihen. Yleisesti joukkuevoimistelussa kiehtoo kauniit vartalon liikkeet, jotka on yhdistetty hienoihin kuvioihin ja jotka virtaavat läpi ohjelman. Eri lailla arvostaa lajia ja sen erilaisia osia, kun tietää miten vaikeaa esimerkiksi vartalon käyttö on ja kuinka hienoa se on, kun sen osaa hyvin. Pienempänä ehkä tuli katsottua paljon nostoja, ja onhan ne vieläkin tosi upeita, mutta nykyään kiinnittää huomiota myös erilaisiin asioihin. Itse tykkään eniten tehdä erilaisia hyppyjä tai yhteistyöliikkeitä.”

Joukkueen onnistumiset kannattelevat ja antavat motivaatiota

Joukkuevoimistelun ydin on itse joukkue. Joukkueen merkitys on myös Lauralle iso. Yhteishenki ja yhteiset tavoitteet tuovat motivaatiota myös arkeen.

”On kiva mennä treeneihin, kun tietää että siellä on porukka, joka on innostunut tekemään töitä yhdessä meidän tavoitteiden eteen. Hyvä joukkuehenki motivoi tosi paljon siinä treeniarjessa. Vaikka ollaan eri seuroista yhteistyöjoukkueessa, niin henki on hyvin muotoutunut yhdessäolon kautta. Olemme niin paljon yhdessä, että olemme oppineet tuntemaan toisemme hyvin.”

Tällä kaudella Gloria on jo saavuttanut yhden päätavoitteistaan: saavuttaa Suomen terävin kärki joukkuevoimistelussa. Joukkue tähtääkin tällä kaudella onnistuneiden kisasuoritusten lisäksi kansainvälisiin finaalipaikkoihin sekä kirkkaampaan SM-mitaliin.

”Viime kilpailussa oli tosi hienot tunnelmat, kun saimme kuulla sijoitukset. Jo matolle mennessä fiilis oli hyvä ja suorituksen jälkeen kaikkien mielestä olimme onnistuneet. Saimme suorituksen sellaiselle tasolle mihin voidaan olla tyytyväisiä. ”

”Tähän mennessä voimistelu-uran kohokohta on ollut Suomen MM-kilpailut viime talvena. Se oli pitkäaikainen unelma päästä sinne voimistelemaan. Tulevaisuudessa haluaisin saavuttaa vielä lisää kansainvälistä menestystä sekä finaalipaikkoja. Ehdottomasti kirkkaampi SM-mitali on tavoitteemme tälle kaudelle, ja uskon että meillä on siihen mahdollisuuksia tänäkin keväänä.”

Aiemmin Laura ei nauttinut samalla tavalla kilpailemisesta ja sen tuomasta jännityksestä, mutta nykyään kilpailut nousevat mahdollisuuksiksi hankkia arvokkaita kokemuksia.

”Kilpailujen merkitys on kasvanut vuosien varrella. Kun oma joukkue taistelee mitalisijoista, on todella tärkeää päästä kilpailemaan. Aiemmin ei minulle ollut niin tärkeää se, miten kilpailu meni, mutta nykyään kilpailemisesta pystyy nauttimaan eri tavalla. On upeaa päästä matolle esiintymään ja ilmaisemaan joukkueen kanssa. Kilpailupäivät ja erilaiset matkat tuo ihania muistoja, joka tekee siitä myös arvokasta.”

Tässä juttusarjassa tutustumme eri joukkuevoimistelujoukkueiden kapteeneihin. Tämä on sarjan toinen osa. Lue sarjan ensimmäinen osa, jossa Sanix Valens (Lahjan Tytöt) joukkueen kapteeni Iiris Leino kertoo omasta voimistelu-urastaan. Lue juttu >>

Haku