Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Lajin kehittämisryhmä tiedottaa, syyskuu
21.09.2023

Lajin kehittämisryhmä tiedottaa, syyskuu

Junioreiden ikäraja nousee vuoden 2024 alussa, kilpailusääntö ja sen liite päivitetty muutos huomioiden

Kansainvälinen Voimisteluliitto FIG on muuttanut rytmisen voimistelun junioreiden ikärajoja vuodesta 2024 alkaen niin, että jatkossa junioreiden sarjan voimistelijoiden tulee olla 14-15-vuotiaita. Vuonna 2024 junioreiden sarjan kilpailuihin voivat siis osallistua 2010-2009 syntyneet voimistelijat. FIG Technical Regulations 2024 (Art 5.2.)

Sääntömuutos vaikuttaa myös Suomen kilpailujärjestelmään ja 1.1.2024 alkaen kilpaillaan seuraavissa ikäsarjoissa:

  • Yksilöt: 8v, 9v, 10v, 11v, prejuniorit (12-13v), juniorit (14-15v), seniorit (16v->)
  • Duot/triot ja joukkueet: 8-10v, 10-12v, prejuniorit (12-13v), juniorit (14-15v), seniorit (16v->)

Välineitä koskevat muutokset ja kaikki tarkemmat kilpailujärjestelmään liittyvät tiedot, löytyvät 1.1.2024 alkaen voimaan tulevasta Kilpailusäännöstä ja sen liitteestä.

Huomiona, että koko syksyn 2023 noudatetaan normaalisti vuoden 2023 Kilpailusääntöä ja sen liitettä. Liitteeseen on tehty pieni korjaus (punaisella) duojen/triojen sääntövaatimuksiin. Duojen/triojen 31.12.2023 asti voimassa oleva sääntöliite 2023 löytyy pienillä tarkennuksilla materiaalipankista.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailut 2024

Rytmisen voimistelun Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään Suomessa, Kisakallion Urheiluopistolla 8.-10.3.2024.  Lajin kehittämisryhmän (LAR) päätöksellä suomalaisten paikat PM – kilpailuun jaetaan 3.-4.2.2024 järjestettävän karsintakilpailun tulosten perusteella alla olevien valintakriteerien mukaisesti.

Yksilöt, seniorit ja juniorit

PM – kilpailuun ilmoitetaan karsintakilpailun tulosten perusteella 4 senioreiden yksilöä (kaikki tekevät 4-ottelun) ja 5 junioreiden yksilöä. Junioreista voimistelijat 1,2 ja 3 suorittavat PM – kilpailussa 4-ottelun, voimistelijat 4 ja 5 kumpikin kaksi ohjelmaa. Mikäli joku junioreiden sarjaan nimetyistä voimistelijoista on estynyt osallistumaan kilpailuun (loukkaantuminen, sairastuminen tms.), suorittavat kaikki neljä muuta voimistelijaa 4- ottelun.

Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksilönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikan molemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen kilpailupaikalla lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan. Ikärajat FIG:n sääntöjen mukaiset: juniorit 2009-2010 syntyneet, seniorit 2008 ja aiemmin syntyneet. Välineet FIG:n sääntöjen mukaiset.

Joukkueet, seniorit

PM – kilpailuun ilmoitetaan ilman karsintaa naisten maajoukkue (kokoonpano 1) sekä karsintakilpailun tulosten perusteella toinen joukkue (yhteensä kaksi joukkuetta). Karsintakilpailuun voi osallistua myös yhdellä ohjelmalla. Tulokset lasketaan ensin 2-ottelun perusteella, mutta mikäli 2-otteluun osallistuvia joukkueita ei ole kahta, voidaan PM – kilpailuun ilmoittaa yhdellä ohjelmalla parhaiten sijoittunut joukkue.

Ikärajat FIG:n sääntöjen mukaiset Pohjoismaisten sääntöjen poikkeukset huomioiden: vuonna 2008 ja aiemmin syntyneet ja lisäksi poikkeuksena joukkueessa voi olla enintään kaksi vuonna 2009 syntynyttä voimistelijaa. HUOM! Muissa kansallisissa kilpailuissa kuin PM – karsinta ja PM, noudatetaan Kilpailusääntöä ikävaatimusten osalta. Välineet FIG:n sääntöjen mukaiset: 5 vannetta ja nauhat/pallot (3+2)

Joukkueet, juniorit

PM – kilpailuun ilmoitetaan kaksi joukkuetta karsintakilpailun tulosten perusteella.

Ikärajat FIG:n sääntöjen mukaiset Pohjoismaisten sääntöjen poikkeukset huomioiden: vuosina 2009-2010 syntyneet ja lisäksi poikkeuksena joukkueessa voi olla vuosina 2011 syntyneitä voimistelijoita ja enintään kaksi vuonna 2008 syntynyttä voimistelijaa. HUOM! Muissa kansallisissa kilpailuissa kuin PM – karsinta ja PM, noudatetaan Kilpailusäännön mukaisia ikärajoja. Väline: keilat

Duot/triot, seniorit (tai ”seka” duo/trio, jossa junioreita ja senioreita) ja juniorit

Ilmoitetaan 2 duo/trioa molempiin sarjoihin karsintakilpailun tulosten perusteella. Mikäli voimistelija osallistuu karsintaan sekä yksilönä että duossa/triossa ja saavuttaa paikan molemmissa, tulee valmentajan ilmoittaa heti karsintakilpailun jälkeen kilpailupaikalla lajipäällikölle, kumman paikan voimistelija ottaa vastaan. Duossa/triossa voi olla enintään yksi voimistelija, joka kilpailee myös joukkueessa (koko duo/trio – kokoonpano ei siis voi kilpailla myös joukkueessa). Kokoonpanon tulee sekä PM – karsinnassa että PM – kilpailussa olla sama.

Ikärajat: Ikärajat FIG:n sääntöjen mukaiset: juniorit 2010-2009 syntyneet ja seniorit 2008 ja aiemmin syntyneet. Jos duossa/triossa on sekä juniori- että seniori-ikäisiä, kilpailee se senioreiden sarjassa. Väline: junioreilla keilat, senioreilla vanne

Duojen/triojen kilpailussa ja karsinnassa noudatetaan normaalisti FIG:n joukkueiden sääntöjä ja duoja/trioja koskevien erityispiirteiden/poikkeusten osalta päivitettyä Pohjoismaiden duojen/triojen sääntöliitettä (RV Pohjoismainen duo/trio-liite, voimassa 1.1.2024 alkaen / version September). FIG:n sääntöjä ja liitettä tulee lukea ja käyttää yhdessä.

HUOM! Yllä manitut ikärajat ovat voimassa vain PM – karsintakilpailussa ja PM – kilpailussa. Muissa kansallisissa kilpailuissa noudatetaan Kilpailusäännön ja sen liitteen ikärajoja. Valmentajia pyydetään ajoissa tarkistamaan ikärajojen vaatimukset / kilpailu.

N-ryhmän ja Miniringin ikärajat vuonna 2024

Lajin kehittämisryhmä (LAR) on tarkistanut valmennusjärjestelmään kuuluvien Nuorten valmennusryhmän (N-ryhmä) ja Miniringin ikärajat vuodelle 2024 huomioiden myös FIG:n ikärajan muutos junioreiden ikäluokassa.

Vuonna 2024 N-ryhmän ja Minirinkien ikärajat ovat seuraavat:

  • N-ryhmä (nuoret): 2009 – 2010 syntyneet
  • Minirinki 1: 2011-2012 syntyneet
    Minirinki 2: 2013-2015 syntyneet

19.-21.1.2024  järjestettävälle avoimelle valintaleirille voivat osallistua myös vuosina 2016 syntyneet voimistelijat. Vuonna 2016 syntyneet eivät kuitenkaan voi vuonna 2024 tulla valituksi Minirinkiin ja heille suositellaan Voimisteluliiton kesän ja syksyn avoimia leirejä. Tammikuussa myös senioreiden ikäiset voimistelijat voivat osallistua leiriviikonloppuun ilman rinkivalintoja. 

Valmennuksen sivuilta löytyy lisätietoja rytmisen voimistelun valmennusjärjestelmästä, kuten maajoukkueen, minirinkien ja n-ryhmän sekä uuden Urhean talenttiryhmän toiminnasta ja myös jo vuoden 2024 avoimien leirien, treenipäivien  ja rinkileirien ajankohdat.

Haku