Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Lajin kehittämisryhmä (LAR) tiedottaa ja ajankohtaisia
22.06.2023

Lajin kehittämisryhmä (LAR) tiedottaa ja ajankohtaisia

Uutista päivitetty 5.7.2023
Päivityksiä kilpailujärjestelmään ja materiaaleihin

Rytmisen voimistelun kilpailu- ja tuomarisääntö sekä kilpailusäännön liite 2023 on päivitetty. Liitteet löytyvät uuden materiaalipankin kautta; linkki kilpailusääntöön ja kilpailusäännön liitteeseen sekä tuomariohjesääntöön.

Edellä mainitut liitteet tulee lukea kokonaisuudessaan. Tähän uutiseen on nostettu vain lajin kehittämisryhmän (LAR) tekemät keskeisimmät muutokset ja päivitykset.

  • pre-nuorten, nuorten ja naisten sarjoista käytetään jatkossa nimiä prejuniorit, juniorit ja seniorit, jotta sarjat ovat entistä inklusiivisemmat
  • mestaruuskilpailut tulevat uutena kilpailujärjestelmään ja ne järjestetään seuraavasti: keväällä yksilöillä prejuniorit A, juniorit B, seniorit B, juniorit C, seniorit C ja syksyllä joukkueilla prejuniorit A, juniorit B ja duo/trioilla prejuniorit A, juniorit B, seniorit B. Vuoden 2023 Voimisteluliiton rytmisen voimistelun mestaruuskilpailut järjestetään SM – viikonloppuna 25.-26.11. ja ensimmäiset yksilöiden mestaruuskilpailut Voimistelupäivillä 7.-9.6.2024 kategoriat muuttuvat pisteisiin perustuviksi jatkossa kilpailuissa palkitaan osallistujia entistä monipuolisemmin (esim. välinekohtaisesti, erikoispalkinnot
  • 1.1.2024 alkaen yksilöiden 8v A-sarjassa kilpaillaan omalla vapaaohjelmalla ja omalla välineohjelmalla, ja 9v B-sarjassa valmiilla vapaa- ja naruohjelmilla.
Tuomareita koskeva esteellisyyssääntö

Rytmisessä voimistelussa siirrytään noudattamaan yleisten kilpailu- ja kurinpitosääntöjen mukaista esteellisyyssääntöä 1.8.2023 alkaen. Sääntö on voimassa jo syksyllä SM – kilpailuissa, SM – karsinnoissa ja arvokilpailukarsinnoissa.

Esteellisyys kohdan keskeinen ja huomioitava muutos aiempaan on, että vastuuvalmentajan lisäksi myös valmennustiimiin kuuluva valmentaja on esteellinen arvostelemaan sellaista voimistelijaa, joukkuetta tai duo/trioa, jonka valmennustiimiin kuuluvana lajivalmentajana hän toimii.

Ote yleisistä kilpailu- ja kurinpitosäännöistä (sääntöjen kohta 5.):

Tuomari on aina esteellinen silloin, jos hän ko. kilpailussa arvioisi tai tuomaroisi omaa lastaan, lapsenlastaan, vanhempaansa, sisarustaan, puolisoaan taikka puolisonsa lasta. Puolisolla tarkoitetaan avio- tai avopuolisoa. Tuomari ei myöskään voi arvioida eikä tuomaroida sellaista voimistelijaa tai joukkuetta, jonka valmennustiimiin kuuluvana lajivalmentajana hän toimii. Valmennustiimin lajivalmentaja on voimistelijaa tai joukkuetta valmentava henkilö, jonka seura nimeää ensisijaisesti koko kilpailukaudeksi. Valmentajan väliaikainen poissaolo esim. vanhempainvapaa, opintovapaa tai muu vastaava, ei muuta esteellisyyttä toimia tuomarina voimistelijalle tai joukkueelle. Voimistelija voi vaihtaa valmentajaa kesken kilpailukauden perheen kotipaikan, opiskelu- tai työpaikan tai muun perustellun syyn vuoksi.

Yksilömaajoukkueen nimeäminen (päivitetty uutiseen 5.7.2023)

Lajin kehittämisryhmä (LAR) on nimennyt naisten yksilömaajoukkueeseen Emmi Piiroisen (OVO).  MM-kilpailun jälkeen LAR mahdollisesti täydentää yksilömaajoukkuetta maajoukkue- ja arvokilpailuvalintakriteerien 2023 mukaisesti (SM-kilpailun 2023 neliottelun ranking).

Naisten maajoukkue (joukkue) (päivitetty uutiseen 5.7.2023)

Naisten joukkuemaajoukkueeseen kuuluvat Anni Olkkonen (Elise), Anastasiia Polishchuk (Elise-Vantaa), Nea Kapiainen (SVS Vantaa) ja Alisa Karpenko (Elise). Yksilöurheilijat Lia Kallio (OVO) ja Elisabeth Jamil (OVO) täydentävät naisten maajoukkueen kokoonpanoa MM-kilpailuun asti, heinä-elokuu 2023.

Ajankohtaista

Rytmisen voimistelun tuomarikoulutus, taso 3 (DB Difficulty of body, vartalonvaikeus)

18.8. (16.30 alkaen) – 19.8. n.klo 17.00 asti. Koulutus on tuomarijärjestelmän toinen koulutus. III – tason E ja DB koulutuksen suorittamisen jälkeen voi tuomari edetä II – tason tuomarikoulutukseen. Tämän hetkisen suunnitelman mukaan DB – koulutusta ei järjestetä vuonna 2024, joten jos haluat edetä tuomarina ylemmäs tuomarijärjestelmässä, ilmoittaudu mukaan tähän koulutukseen!

• Koulutuksessa keskitytään vartalon vaikeuden osa-alueen (DB eli difficulty of body) arviointiin. Koulutus on 1,5 päiväinen ja lisäksi siihen kuuluvat teoriakoe ja käytännön koe, jotka suoritetaan online – tilaisuudessa noin viikon kuluttua koulutuksesta. Koulutuksen käyneet ja kokeen hyväksytysti suorittaneet III – tason DB – tuomarit voivat arvostella DB – osa-aluetta (vartalon vaikeusosat, riskit, aallot, vaihdot) yksilöiden, joukkueiden ja duo/triojen A-, B- ja C-tason kilpailuissa. Tuomarin tulee olla vähintään 15 – vuotias.

Lisätietoja ja linkki ilmoittautumiseen löytyy koulutuskalenterin kautta 2.8.2023 mennessä. Koulutusta ei järjestetä, mikäli minimiosallistujamäärä (10) ei täyty.

 

Avoimessa haussa olevat kilpailut, syksy 2023 (päivitetty uutiseen 29.6.)

Seuraavat kilpailut ovat avoimessa haussa syksylle 2023:

  1. RV kilpailu 3, yksilöiden A sarjoista 10v., 11-12v., juniorit ja seniorit sekä duot/triot
  2. RV kilpailu 6, SM – kilpailu sarjoissa nuorten yksilöt, nuorten duot/triot ja naisten duot/triot. Lisäksi ensimmäistä kertaa järjestetään rytmisen voimistelun mestaruuskipailut sarjoissa joukkueiden prejuniorit A ja juniorit B sekä duojen/triojen prejuniorit A, juniorit B ja seniorit B

Haku lajipäällikön sähköpostiin 7.8.2023 mennessä.

 

Haku