Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Kommunikaatiokuvat liikuntaharrastuksiin
01.11.2022

Kommunikaatiokuvat liikuntaharrastuksiin

Tukikorttikuva

Erityistä VoiMaa -hankkeen tavoitteena on tehdä voimistelusta kaikille avointa ja saavutettavaa harrastustoimintaa. Keskeisimpinä kohderyhminä ovat monikulttuuristen perheiden lapset sekä neuropsykiatrisesti oireilevat harrastajat. Voimisteluliitolla hanketta koordinoi Venla Väyrynen, ja hanke on nyt käynnissä toista vuotta.

Yhtenä osana hanketta on tukikuvien kehittäminen harjoitustilanteisiin. Voimisteluliitolla on paljon kuvamateriaalia harjoitusten monipuolistamiseksi, kuten kuvat passiliikkeistä, välineideoista ja pariakrobatiatempuista. Nyt kehitetyt kuvat on tehty avuksi erityisesti liikuntaharrastusten vuorovaikutustilanteisiin.

Kuvatuesta on hyötyä jokaiselle, vaikka niiden merkitys korostuu esimerkiksi huonokuuloisilla, kielellisiä vaikeuksia omaavilla tai suomea ei- äidinkielenään puhuvilla lapsilla ja nuorilla. Ohjaajalla ei aina ole tietoa harrastajan oppimisen haasteista, joten kuvien käyttöönotto kaikilla ohjausryhmillä on suositeltavaa. Sanallista ohjetta tukevan kuvan näyttäminen mahdollistaa tiedon välittymisen harrastajalle kahta aistikanavaa pitkin. Vaikka keskittyminen herpaantuisi puheesta, palaute on silti nähtävillä.

Kuvatuki on vaikuttavinta, jos sitä hyödynnetään jokaisissa harjoituksissa kauden alusta alkaen. Harrastajille on opetettava kuvan merkitys ja sen yhteys tehtävään toimintaan. Osalle lapsista ja nuorista kuvakommunikaatio on varmasti tuttua varhaiskasvatuksen tai perusopetuksen maailmasta, mutta Voimisteluliiton kommunikaatiokuvat ovat uudet jokaiselle.

Tämä artikkeli ei kerro tukikuvahankkeen päättymisestä vaan päinvastoin sen alkamisesta. Nyt on käsillä tärkein hetki: kuvien käyttöön ottaminen, mahdollisesti ohjaajallekin uudenlaisen kommunikaatiotavan opetteleminen sekä palautteen välittäminen eteenpäin. Kuvia kehitetään ja keksitään lisää ohjaajien kokemuksesta syntyvien ideoiden ja tarpeen mukaan. Harjoitusten jälkeen kannattaa kirjata ylös, jos treeneissä olisi ollut käyttöä kuvalle, jota ei löydy vielä valikoimasta. Myös palautetta ja ohjaajien huomioita jo olemassa olevista kuvista kaivataan. Näin kommunikaatiokuvista saadaan oikeasti toimiva osa harrastustoimintaa – ja voimistelusta saavutettavampaa jokaiselle.

Uudet kuvat löydät täältä.

Artikkelin on kirjoittanut tanssin ohjaaja Ella Maijala, joka on tehnyt tukikuvakorttiprojektia osana ohjaajan 2. tason koulutuksen kehittämistehtävää. 

Lisätietoja: Liisa Lappalainen @voimistelu.fi

Voit jättää palautetta korteista sähköpostilla. Ole rohkea ja ota käyttöön!

 

 

 

 

 

 

Haku