Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Kiltatoiminta on ystävyyttä – joko teidän seurallanne on Uskollisuuden Kilta?
16.01.2023

Kiltatoiminta on ystävyyttä – joko teidän seurallanne on Uskollisuuden Kilta?

Viime vuoden marraskuussa Kirsti Tuomisella oli salaisuus. Vasta automatkalla kohti Jyväskylää ja valtakunnallista Kiltapäivää hän paljasti sen matkakumppanilleen, kiltasisarelle Marja Kalliolle. Ulvilan Voimistelun ja Liikunnan kilta oli valittu Voimisteluliiton Vuoden Killaksi 2022, ja Kiltapäivässä odotti palkinnon jako.

”Vuoden killaksi nimeäminen on suuri kunnia. Olimme asiasta innoissamme”, kertoo Tuominen, joka on ollut kiltaäitinä 9 vuotta. Kiltaäidin tehtävänä on olla mukana suunnittelemassa killan ohjelmaa. Kuvassa killan emännistö. 

Kiltaemännistö

Killalla oli syytä juhlaan muutenkin viime vuonna, sillä kilta täytti 35 vuotta.  

”Meillä on mahtava porukka, yhdessä on aina mukavaa. Kokoonnumme kerran kuussa ja meillä on monipuolista ohjelmaa: pienimuotoista liikuntaa, askarrellaan, muistelemme ja käymme retkillä. Meitä kutsutaan myös esiintymään Ulvilan ulkopuolellekin”, entinen liikunnanopettaja ja seuran ohjaaja Tuominen kertoo. Hän on jo toisen polven kiltalainen, sillä Tuomisen äiti oli aikanaan killassa.

Killassa mukana oleminen pitää virkeänä. Tästä on monelle pysyväksi harrastukseksi eläkevuosiksi. Ei haittaa, vaikka kaikki kiltalaiset eivät olisi tuttuja. Toiminnassa kyllä tutustuu muihin.

Kiltatoiminta

Osa joukosta harjoittelee myös esitysohjelmia Eija Ojalan johdolla. Pääkuvassa oleva Suomi saunoo -ohjelma on Ojalan koreografia ja hänen ohjaama. Myös puvut ja hatut on kiltalaisten suunnittelemat ja tekemät.

”Suomi sanoo -ohjelma on tehty viime keväänä. Se esitettiin seuran kevätnäytöksessä ensimmäisen kerran Porin Promenadi-salissa. Sen jälkeen sitä on esitetty alueellisilla kiltatreffeillä ja vierailuilla”, Ojala kertoo.

”Halusimme ohjelmalla näyttää, mihin kiltalaiset pystyvät. Meillä oli hauskaa harjoituksessa. Kunnioitan sitä rohkeutta, millä kiltalaiset heittäytyvät esiintymään”, Ojala lisää.

Kilta pitää virkeänä

Ulvilan Voimistelun ja Liikunnan killassa on jäseniä 30. Se on Kirsti Tuomisen mukaan juuri sopiva määrä, ei liian vähän, eikä liikaa. Toimintaa rahoitetaan jäsenmaksuilla sekä joulun alla pidettävillä herkkukoriarpajaisilla.

Kirsti Tuomisen mukaan killan perustaminen ei vaadi mitään ihmeitä. Muutama aktiivinen ihminen, jotka voivat yhteispelillä käynnistää toiminnan.

”Killassa mukana oleminen pitää virkeänä. Tästä on monelle pysyväksi harrastukseksi eläkevuosiksi. Ei haittaa, vaikka kaikki kiltalaiset eivät olisi tuttuja. Toiminnassa kyllä tutustuu muihin.”

Kiltatoimintaa

Kiltatoiminnalla on pitkät perinteet

Ensimmäinen kilta no 1 on perustettu Helsingin Naisvoimistelijoihin vuonna 1950. Tuorein kilta no 135 on puolestaan perustettu vuonna 2022 Turun Urheiluliittoon. Toimivia kiltoja on 118. Kiltalaisia arviolta noin 2500 (v2022). Killan tarkoituksena on koota seuran jäsenet ystävyyttä ja henkistä vireyttä ylläpitäväksi ryhmäksi.

Miten killan voi perustaa?  

Killan voi perustaa kymmenen vuotta voimistelutoimintaa harjoittanut seura. Seuran johtokunta tekee aloitteen Uskollisuuden Killan perustamisesta kutsumalla perustajajäseniksi asiasta kiinnostuneita ja seuran työssä ansioituneita jäseniä. Killan perustamiskokouksessa tulee olla paikalla vähintään yksi jonkin toimivan killan jäsen. Kiltaan voi liittyä 25 vuotta täyttänyt ja 5 vuotta Voimisteluliiton seuraan kuulunut henkilö.

Kilta on osa pääseuraa, mutta sillä on kuitenkin esimerkiksi oma johtokunta. Killan johtokunnassa eli emännistössä voidaan käyttää vanhoja nimikkeitä kiltamuori, kiltaäiti, kiltaemäntä, muistiinmerkitsijä, raha-arkun vartija.

Lisätietoja kiltatoiminnasta

Eija Ojala
Kiltatoiminnan vastaava
eija.ojala@voimistelu.fi
puh. 050 5587 228

 

Pääkuva: @Jonsuu_photography

Haku