Hyppää sisältöön
Home » Kilpailutoiminta » Voimistelun kilpalajit » TeamGym » TeamGymin merkkijärjestelmä

TeamGymin merkkijärjestelmä

Merkkijärjestelmän tavoitteena on lajissa tarvittavien ominaisuuksien kehittäminen. Lisäksi merkkijärjestelmän tarkoituksena on olla tukipakettina ohjaajille ja valmentajille. Merkkijärjestelmä tukee laadukasta ja kehittävää harjoittelua.

Merkit on tarkoitettu kaikille TeamGymin harrastajille: heille, jotka haluavat haastaa itseään harrastamisessa ja taitojen kehittämisessä ja heille, jotka haluavat edistyä kohti kilpailijan polkua. Harraste- ja kilparyhmissä merkkijärjestelmällä voidaan varmistaa harjoittelun tavoitteellista etenemistä ja sitoutumista harjoitteluun.

Merkkien suorittamisen voi aloittaa Voimisteluliiton kaikkien lajien yhteisestä Stara-merkistä. Stara-merkistä voit lukea lisää täältä.Merkkien suorittamiselle ei ole ikärajaa. 

Luokkasarjassa kilpailevien joukkueiden tulee suorittaa pronssimerkki ennen 1. luokassa kilpailemista ja hopeamerkki ennen 2.luokassa kilpailemista. Kultamerkkiä suositellaan ennen 3.luokassa kilpailemista. Ikäsarjoihin jaetussa kilpaharrasteluokassa suositellaan merkkien suorittamista joukkueen tason mukaisesti.

TeamGymin merkkijärjestelmässä on kahdenlaisia merkkejä. Kilpamerkit; Pronssi-, Hopea- ja Kultamerkit, joita vaaditaan ennen luokkasarjassa etenemistä sekä jalokivimerkit; Topaasi, Smaragdi ja Rubiini, jotka ovat suunnattu harraste- ja kilpaharrastejoukkueille. Jalokivimerkit etenevät merkkijärjestelmässä kilpamerkkien väleissä. 

Päivitetyt kilpamerkit ja uudet jalokivimerkit astuvat voimaan  1.1.2022 alkaen.

Merkkien suoritusvihkot ja ohjeet

TeamGymin merkkijärjestelmän kaikkien merkkien suoritusvihkot ja -ohjeet sekä esimerkkivideot löydät liiton kuvat.fi palvelusta. 

Merkkien vihkot, ohjeet ja videot

 

Vaaka TeamGym

Suositukset merkkien suorituksesta TeamGymissä urapolun mukaan

 • Stara-merkki Stara-joukkueilla (alle 7v.)
 • Pronssi-merkki ennen 1. luokkaa (6-8v.)
 • Hopea-merkki ennen 2. luokkaa (8-11v.)
 • Kulta-merkki ennen 3. luokkaa (10-13v.)

Testauksen ohjeet ja säännöt (eivät koske Stara-merkkiä) 

 1. Merkkiliikkeiden suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa.
 2. Merkkiliikesuoritukset voi tehdä kotisalilla oman seuran valmentajan suorittaessa arvioinnin. Suositus on, että arvioiva valmentaja ei olisi voimistelijan oma valmentaja. (Kultamerkissä mieluiten tuomari.)
 3. Jokaista liikettä saa yrittää kahdesti yhden testauskerran aikana.
 4. Voimistelijan tulee suorittaa hyväksytysti kaikki merkin pakolliset liikkeet, jotta saa merkin suoritettua.
 5. Merkin suoritusaika on 6 kk. Tässä ajassa kaikki merkin liikkeet tulee suoritaa hyväksytysti. Merkin suorittaminen osissa on sallittua.
 6. Voimistelija voi epäonnistua max. kahdessa (2) liikkeessä suoritusajan (6kk) aikana. Tässä tapauksessa voimistelija saa uusia testisuorituksen kyseisen kahden liikkeen osalta vielä yhden testisuorituksen verran.
 7. Merkin suoritettuaan voimistelijalla on valmius kilpailla seuraavassa kilpailuluokassa.
 8. TeamGymin lajipäällikkö pitää kirjaa suoritetuista kultamerkeistä.
 9. Kun suurin osa joukkueen voimistelijoista on suorittanut merkin, voi joukkue siirtyä seuraavaan luokkaan.

Haku