Hyppää sisältöön

TeamGym

TeamGymissä kilpaillaan joukkueena kolmella eri telineellä: vapaaohjelmassa, volttiradalla ja trampetilla.

Kun kokonainen joukkueellinen voimistelijoita liikkuu samaan aikaan ja suorittaa lennokkaita volttisarjoja toinen toisensa jälkeen, näky on huikea. TeamGym on osoitus siitä, millainen esteettinen ja urheilullinen elämys joukkuelaji voi olla: upeita voltteja trampetilla ja volttiradalla ja näyttäviä, yhtä aikaa suoritettuja liikkeitä vapaaohjelmassa symmetrisissä, tarkoissa muodostelmissa.

Mitä on TeamGym?

TeamGym – joukkueessa on voimaa

TeamGymissä katsoja pääsee nauttimaan kolmesta erilaisesta kilpailusuorituksesta: tanssillisesta vapaaohjelmasta, volttisarjoista volttiradalla ja korkeista volteista trampetilla. Joka osiossa keskeistä on joukkueen toimiminen yhdessä. Volttien on onnistuttava tasaiseen virtaan toinen toisensa perään, ja vapaaohjelma vaatii saumatonta yhteistyötä.

TeamGymissä tehdään osittain telinevoimistelusta tuttuja liikkeitä. Sen harrastajien ikäjakauma on telinevoimistelua laajempi ja TeamGymissä kilpaillaankin yleensä pitkälle aikuisikään asti. TeamGymissä kilpaileminen on miesten ja naisten sarjojen lisäksi mahdollista myös sekajoukkueella.

TeamGym on vahvasti pohjoismainen laji – se on kaikkein suosituin voimistelulaji Ruotsissa ja Tanskassa. TeamGym on peräisin Tanskasta, jossa se kehittyi viralliseksi kilpailulajiksi 1980-luvulla. Laji levisi nopeasti Suomeen ja myöhemmin myös muualle Eurooppaan. Suomessa TeamGym tunnettiin pitkään nimellä näytösvoimistelu (SM 2007 asti).

Maailmanlaajuisesti TeamGym on toistaiseksi melko tuntematon voimistelulaji, ja Pohjoismaat ovat tähän asti hallinneet suvereenisti kansainvälisiä kilpailuja. Virallisia EM-kilpailuja on järjestetty parillisina vuosina vuodesta 1996 lähtien.

TG miehet trampetti

TG naiset vapaaohjelma

TeamGym pronssimitalistit

Suomi on lähellä kansainvälistä kärkeä 

TeamGymin Euroopan Mestaruudesta kilpaillaan joka toinen vuosi. Ensimmäiset EM-kilpailut seurajoukkueilla olivat Jyväskylässä 1996. Nykymuotoiseen maajoukkueiden EM-kilpailuihin (1 joukkue/maa/sarja) siirryttiin vuonna 2012.

Suomen parhaat saavutukset ovat EM-pronssi naisten sarjassa vuodelta 2012 ja 2021.  

 

Löydä lähin seura

Voimisteluseurat lähelläsi tarjoavat laadukkaita, edullisia ja monipuolisia tunteja voimistelun, tanssin ja ryhmäliikunnan parissa!

Löydä seura

Haku