Hyppää sisältöön

Kilpa-aerobic

Kilpa-aerobicissa energinen, näyttävä koreografia ja voimistelulliset vaikeusliikkeet sekä akrobatia yhdistyvät mukaansatempaavan musiikin rytmiin.

Sähäkkä hyppy ilmaan ja laskeutuminen suoraan punnerrusasentoon. Heittäytymistä ja räjähtävää energiaa. Lihasvoimaa ja huikeaa hallintaa, joka näyttää vaivattomalta, mutta syntyy lukemattomien tuntien harjoittelun tuloksena. Kilpa-aerobic kehittää urheilijan luovuutta ja esiintymisrohkeutta sekä voimaa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja anaerobista kestävyyttä.

Kilpa-aerobic sopii monelle

Kilpa-aerobicin aloittaminen käy helposti, sillä lajiin pääsee mukaan ilman välinehankintoja tai erityisesti varusteltua harjoitussalia. Lajiharjoittelu aloitetaan kilpa-aerobicin perusasekeleiden sekä lajiominaisuuksien, kuten voiman, liikkuvuuden sekä ketteryyden kehittämisellä. Taitojen karttuessa on mahdollista aloittaa kilpaileminen ja edetä vaativampien lajitaitojen ja -liikkeiden harjoitteluun.

Laji sopii monen ikäisille – nuorimmat kilpailijat ovat 8-vuotiaita ja kilpailemista voi jatkaa pitkälle aikuisikään asti. Muut voimistelulajit toimivat hyvänä pohjana kilpa-aerobicin harjoittelulle, mutta mukaan pääsee yhtä hyvin myös ilman harjoitustaustaa, sillä kilpailujärjestelmästä löytyy omat sarjansa niin vasta-alkajille kuin kansalliselle tai kansainväliselle huipulle tähtäävillekin.

Kilpa-aerobicissa kilpailevat sekä miehet että naiset. Kilpailla voi yksilönä, parina, triona tai viiden voimistelijan ryhmänä, ja osallistua voi myös tanssillisempaan AeroDance-sarjaan.

Kuntoilubuumista kilpaurheilulajiksi

Aerobic alkoi kehittyä Yhdysvalloissa 1960-luvun lopulla, kun tanssinopettajat yhdistivät musiikkia ilmavoimien kirurgin Kenneth H. Cooperin kehittämiin, mullistaviin aerobisiin harjoitusohjelmiin. Vauhdikas ja fyysinen laji nousi nopeasti suosioon nuorten keskuudessa.

1970-luvulla Cooperin metodit toimivat perustana maailmanlaajuiselle kuntoaerobic-buumille, joka sai pontta Jane Fondan tähdittämistä kuntoiluvideoista. Kasvavan suosion myötä kuntoaerobicista kehittyi kilpaurheilulaji, jossa kilpailtiin ensimmäisen kerran 1980-luvulla. Maailmanmestaruuksista on kisattu Kansainvälisen Voimisteluliiton alaisuudessa vuodesta 1995 lähtien.

Suomi lähestyy kansainvälistä huippua

Kilpa-aerobicin maailmanmestaruuksista kilpaillaan joka toinen vuosi.

Vuoden 2022 MM-kilpailuissa Portugalin Guimaraesissa Suomi teki historiaa kun Turun Urheiluliiton Nea Kivelä (Kuvassa) saavutti historiallisen 3. sijan yksilönaisten sarjassa. Turun Urheiluliiton ryhmä sijoittui kilpailussa 9. sijalle.

Vuoden 2022 World Age Group- kilpailussa Tampereen Sisun Sampo Nousiainen toi historiallisesti Suomelle 15-17-vuotiaiden yksilömiesten sarjasta hopeisen mitalin. Samassa ikäluokassa Tampereen Sisun pari Sampo Nousiainen & Anniina Nääppä sekä Turun Urheiluliiton ryhmä sijoittuivat 4. sijalle.

 

 

Löydä lähin seura

Voimisteluseurat lähelläsi tarjoavat laadukkaita, edullisia ja monipuolisia tunteja voimistelun, tanssin ja ryhmäliikunnan parissa!

Löydä seura

Haku