Hyppää sisältöön

Kilpa-aerobic

Kilpa-aerobicissa energinen, näyttävä koreografia ja voimistelulliset vaikeusliikkeet sekä akrobatia yhdistyvät mukaansatempaavan musiikin rytmiin.

Sähäkkä hyppy ilmaan ja laskeutuminen suoraan punnerrusasentoon. Heittäytymistä ja räjähtävää energiaa. Lihasvoimaa ja huikeaa hallintaa, joka näyttää vaivattomalta, mutta syntyy lukemattomien tuntien harjoittelun tuloksena. Kilpa-aerobic kehittää urheilijan luovuutta ja esiintymisrohkeutta sekä voimaa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja anaerobista kestävyyttä.

Kilpa-aerobic sopii monelle

Kilpa-aerobicin aloittaminen käy helposti, sillä lajiin pääsee mukaan ilman välinehankintoja tai erityisesti varusteltua harjoitussalia. Lajiharjoittelu aloitetaan kilpa-aerobicin perusasekeleiden sekä lajiominaisuuksien, kuten voiman, liikkuvuuden sekä ketteryyden kehittämisellä. Taitojen karttuessa on mahdollista aloittaa kilpaileminen ja edetä vaativampien lajitaitojen ja -liikkeiden harjoitteluun.

Laji sopii monen ikäisille – nuorimmat kilpailijat ovat 8-vuotiaita ja kilpailemista voi jatkaa pitkälle aikuisikään asti. Muut voimistelulajit toimivat hyvänä pohjana kilpa-aerobicin harjoittelulle, mutta mukaan pääsee yhtä hyvin myös ilman harjoitustaustaa, sillä kilpailujärjestelmästä löytyy omat sarjansa niin vasta-alkajille kuin kansalliselle tai kansainväliselle huipulle tähtäävillekin.

Kilpa-aerobicissa kilpailevat sekä miehet että naiset. Kilpailla voi yksilönä, parina, triona tai viiden voimistelijan ryhmänä, ja osallistua voi myös tanssillisempaan AeroDance-sarjaan.

Kilpa-aerobic kilpailut poika ohjelman loppuasennossa

Kuntoilubuumista kilpaurheilulajiksi

Aerobic alkoi kehittyä Yhdysvalloissa 1960-luvun lopulla, kun tanssinopettajat yhdistivät musiikkia ilmavoimien kirurgin Kenneth H. Cooperin kehittämiin, mullistaviin aerobisiin harjoitusohjelmiin. Vauhdikas ja fyysinen laji nousi nopeasti suosioon nuorten keskuudessa.

1970-luvulla Cooperin metodit toimivat perustana maailmanlaajuiselle kuntoaerobic-buumille, joka sai pontta Jane Fondan tähdittämistä kuntoiluvideoista. Kasvavan suosion myötä kuntoaerobicista kehittyi kilpaurheilulaji, jossa kilpailtiin ensimmäisen kerran 1980-luvulla. Maailmanmestaruuksista on kisattu Kansainvälisen Voimisteluliiton alaisuudessa vuodesta 1995 lähtien.

Naisten ryhmä kilpa-aerobicin MM-kilpailuissa vuonna 2021.

Suomi lähestyy kansainvälistä huippua

Kilpa-aerobicin maailmanmestaruuksista kilpaillaan joka toinen vuosi. Vuoden 2021 MM-kilpailuissa Azerbaidžanin Bakussa Suomi saavutti historiallisesti ensimmäisen MM-finaalipaikkansa, peräti kahdessa kilpailusarjassa, ryhmissä ja AeroDance-sarjassa.

Suomen ryhmä (kuvassa) sijoittui finaalissa 5. sijalle ja AeroDance-kokoonpano saavutti 6. sijan.

 

Löydä lähin seura

Voimisteluseurat lähelläsi tarjoavat laadukkaita, edullisia ja monipuolisia tunteja voimistelun, tanssin ja ryhmäliikunnan parissa!

Löydä seura

Haku