Valmentajan osaamisen kehittäminen

On monta tapaa tulla hyväksi valmentajaksi. Oppiminen alkaa jo ennen valmennusuran alkamista, ja valmentajaidentiteetti kehittyy arjessa kokemuksen ja kohtaamisten kautta - vuorovaikutuksessa urheilijoiden, valmentajien, seuratoimijoiden, kouluttajien, vanhempien ja muiden ihmisten kanssa. Oppimista tapahtuu myös kaukana voimistelumaailmasta.

Polku voi alkaa apuvalmentajana tai harrasteryhmän ohjaajana. Aloitteleva valmentaja hyödyntää aikaisemmin lajin parissa oppimaansa, soveltaa kokemaansa ja näkemäänsä sekä arvioi onnistumistaan. Valmentajakoulutusten myötä avautuu uusia näkökulmia. Verkosto, tieto ja taito kasvavat.

Kiinnostunut ja motivoitunut valmentaja ottaa itse selvää, kysyy, lukee valmennukseen liittyviä kirjoja ja lehtiä, seuraa muita. Hän tekee valintoja ja perustelee niitä itselleen tai muille, ottaa vastaan neuvoja, nauttii onnistumisista ja ottaa opiksi virheistään. Tarvittavat oppimisen työkalut kirjojen lukemisesta sosiaaliseen mediaan ja itsearviointiin ovat valmentajan käsissä, ja Voimisteluliiton valmentajakoulutuksen tehtävänä on olla oppimisprosessin tuki.

Jokaisen valmentajan polku on erilainen, mutta valmennustyössään hän jatkuvasti määrittelee, millainen valmentaja hän on, kenen neuvoja noudattaa, mitä toimintatapoja toteuttaa ja millainen osa hän on urheilijoidensa elämässä. Voimisteluliiton tarjoaman valmentajakoulutuksen sekä jatkuvan omaehtoisen oppimisen ja yhteistyön avulla sitoutuneelle valmentajalle avautuu tie kohti lajinsa huippua.

Naisten telinevoimistelun valmentaja- ja tuomarikoulutukset löydät kalenterista tai koulutushaun avulla.

Naisten telinevoimistelun tuomarikoulutus

Koulutuksen nimi

Pätevyys

Koulutuksen taso

Arvikoulutus

Tuomarikoulutus TK1

Stara-tapahtumat

Kilpalinjan B-luokan arvostelutuomari

I taso

Tuomarikoulutus TK2

Kilpalinjan B-D-luokkien arvostelutuomari

II taso

Tuomarikoulutus TK3

Suomenkielinen sääntökirja

Kilpalinjan B-G –luokkien arvostelutuomari, maajoukkuelinjan luokkien 2-5 E-tuomari sekä maajoukkuelinjan pakollisten sarjojen tuomari

II taso

Tuomarikoulutus TK4

Suomenkielinen sääntökirja
Kilpa- ja maajoukkuelinjojen arvostelutuomari (D- ja E-tuomari)

III taso

Kansainvälinen tuomarikoulutus,
FIG Brevet, 
International / Intercontinental

FIG:n Code of Points

IV taso