Kilpailu

Naisten telinevoimistelussa kilpaillaan sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Kansallisissa kilpailuissa on useimmiten käytössä taitotason mukainen luokkajärjestelmä, kun taas kansainvälisesti kilpaillaan ikäsarjoissa. Kilpailusta riippuen voivat kilpailumuotoina mukana olla neliottelu, telinekohtainen kilpailu ja joukkuekilpailu. Lisää tietoa kilpailujärjestelmästä ja säännöistä löydät linkkien takaa.

Voimisteluliiton kilpailut

Voimistelupäivät on suurin kotimainen voimistelutapahtuma, joka järjestetään aina alkukesästä. Voimistelupäivillä järjestetään naisten telinevoimistelun luokkajärjestelmän mukaisten luokkakilpailujen lisäksi joukkuekilpailut E-, F- ja G-luokan säännöin sekä aikuisten kilpailut.

Voimisteluliiton mestaruuskilpailut järjestettiin telinevoimistelussa ensimmäisen kerran vuonna 2014. Mestaruuskilpailuissa kilpaillaan sekä henkilökohtaisista mestaruuksista että seuramestaruuksista.

Suomen mestaruuskilpailut käydään vuosittain sekä naisten että tyttöjen sarjoissa. Kilpailut käydään neliotteluna ja telinekohtaisena kilpailuna. Joukkueiden SM-kilpailut järjestetään myös joka vuosi. Joukkueiden SM-kilpailujen yhteydessä järjestetään JunnuGym-joukkuekilpailut.

FinGymissä kilpaillaan vain telinekohtaisista sijoituksista. Kilpailun kolme parasta joka telineellä palkitaan. Ensimmäinen kansainvälinen FinGym järjestettiin Tampereella keväällä 2009. FinGym pyritään järjestämään vuosittain keväisin Turussa ja/tai syksyisin Tampereella.

PM- ja PEM-kilpailut

Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään tytöille (13-15-vuotiaat) vuosittain ja naisille (16-vuotiaista ylöspäin) parillisina vuosina. PM-kilpailuissa käydään joukkuekilpailu, neliottelu ja telinefinaalit.

Pohjois-Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään vuosittain. PEM-kilpailuissa käydään joukkuekilpailu, neliottelu ja telinefinaalit.

Euroopan Voimisteluliiton (UEG) kilpailut

European Youth Olympic Festival on parittomina vuosina järjestettävä Euroopan Olympiakomitean alainen kilpailu 14-15-vuotiaille. Kilpailuissa käydään joukkuekilpailu, neliottelu ja telinefinaalit.

European Games on neljän vuoden välein järjestettävä Euroopan Olympiakomitean alainen monilajikilpailu, joka järjestetään ensimmäisen kerran 2015.

Euroopanmestaruuskilpailut järjestetään joka vuosi. Parittomina vuosina kilpaillaan myös henkilökohtaisessa neliottelussa ja telinefinaaleissa ja parillisina vuosina taas joukkuekilpailu sekä telinefinaalit. Nuorten EM-kilpailut järjestetään parillisina vuosina (neliottelu, telinefinaalit ja joukkuekilpailu).

Kansainvälisen Voimisteluliiton (FIG) kilpailut

Maailmanmestaruuskilpailut järjestetään joka vuosi. Poikkeuksen muodostaa vain olympiavuosi, jolloin MM-kilpailuja ei järjestetä.

Maailmancupin osakilpailuja järjestetään useita ympäri maailmaa. Maailmancupin kilpailut ovat telinekohtaisia kilpailuja, joihin samasta maasta voi osallistua korkeitaan kaksi voimistelijaa telinettä kohden.

Olympialaiset järjestetään joka neljäs vuosi. Olympialaisissa voimistelee kaikkiaan 98 naistelinevoimistelijaa. Valintaperusteet tarkistetaan olympiadeittain.

Nuorten olympialaiset järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Suomen edustajat nuorten olympialaisissa ovat Erika Pakkala, Suomen Taitovoimisteluklubi (2010), Monica Sileoni, Espoon Telinetaiturit (2014) ja Ada Hautala, Oulun Pyrintö (2018). 

Koululaisten ja opiskelijoiden kilpailut

Gymnasiadit on Kansainvälisen Koululiikuntaliiton ISF:n alainen monilajikilpailu. 

Universiadit on Kansainvälisen Opiskelijaurheiluliiton FISU:n alainen monilajikilpailu, joka järjestetään parittomina vuosina.