Akrobatiavoimistelu (AKRO)

Pää alaspäin, jalat kohti kattoa, koko vartalo vain yhden käden varassa kannateltuna. Käden, jota kannattelee toinen voimistelija, kolmannen päällä seisten. Jousto, ponnistus ja lento ilmaan. Ilmassa voltti ja sen jälkeen laskeutuminen jalkojen varaan lattialle – hetkeksi. Akrobatiavoimistelu on laji, jossa kilpailevan parin tai ryhmän voimistelijat harvoin koskevat lattiaan samaan aikaan. Vähintään yksi on aina ylhäällä, korkealla, tasapainoilemassa sellaisissa asennoissa ja sellaisin tavoin, joita olet ehkä nähnyt vain sirkuksessa.

Löydä lähin seurasi, joka tarjoaa akrobatiavoimistelua Löydä Seura - sivuilta.

Tasapainoa ja luottamusta

Akrobatiavoimistelussa huikeat tasapaino- ja kehonhallinnantaidot yhdistyvät erilaisiin voimistelijoiden yhteistyössä suorittamiin asentoihin, nostoihin ja heittoihin. Kilpailuohjelma suoritetaan musiikin tahtiin pareittain tai ryhmässä. Voimistelijaparista nostaja ja heittäjä on niin kutsuttu base, joka kannattelee usein itseään pienempikokoista voimistelijaa, josta käytetään nimitystä top.

Akrobatiavoimistelu on Kansainvälisen Voimisteluliiton FIG:n (Fédération Internationale de Gymnastique) laji. Lajilla on paljon harrastajia ympäri maailmaa, vaikka Suomessa ja muissa Pohjoismaissa akrobatiavoimistelu on melko tuntematon laji. Akrobatiavoimistelua on Suomessa voinut harrastaa vuodesta 2005 lähtien, mutta siitä huolimatta suomalaisia akrobatiavoimistelijoita on ollut edustamassa Suomea EM-kilpailuissa asti. Akrobatiavoimistelun kilpailu- ja harrastustoimintaa kehitetään Suomessa juuri nyt suurin harppauksin, ja uusia lajista innostuneita seuroja tulee mukaan jatkuvasti.

Akrobatiavoimistelun lajianalyysi - Sanni Suominen