Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Voimisteluvalmentaja Heli Puhakainen vastaanotti Alfred Kordelinin säätiön palkinnon
13.05.2024

Voimisteluvalmentaja Heli Puhakainen vastaanotti Alfred Kordelinin säätiön palkinnon

Joukkuevoimistelun ja rytmisen voimistelun SM-kilpailupäivä sunnuntaina 12.5. Vantaalla avattiin Heli Puhakaisen palkitsemisella. Päiväkodin johtajana päätyönään ja vapaaehtoispohjalta valmentajana toimiva Puhakainen sai tunnustuksen lasten ja nuorten liikkumisen edistämisestä.

Kyseessä oli Alfred Kordelinin säätiön lasten ja nuorten valmentajapalkinto, joka on suuruudeltaan 2000 euroa.

Lappeenrantalainen Puhakainen on toiminut pitkään vapaaehtoisena voimistelun parissa. Hän on lapsena harrastanut taitoluistelua ja voimistelua, ja päätynyt sitä kautta harrastajasta ohjaajaksi. Kasvu ohjaajaksi alkoi hänen toimiessaan kisällinä vuonna 1980 opettaen välinetekniikkaa voimistelussa. Lisäksi hän aloitti alkeisluistelukoulun ohjaamisen. Vuonna 1982 hänen teki valinnan kahden lajin välillä ja voimistelu valikoitui hänen lajikseen.

Puhakainen peräänkuuluttaa harrastamisten mahdollistamista jokaiselle lapselle. Tarvitaan harrastamista, missä lapsi voi kukoistaa ja tapahtumia, joissa voi kokeilla, kilpailla ja esiintyä. Onnellisen, monipuolisen ja kasvattavan harrastustoiminnan jälkeen voidaan siirtyä kilpailemaan, ”kilvoittelemaan”. Liian aikaisin ei pidä puhua huippu-urheilusta. Harrastustoiminnassa jokaiselle lapselle tulisi varmistaa riittävät taidot, jotta niitä voi halutessaan syventää ja viedä itseään sitä kautta pidemmälle.

Puhakainen on toiminnallaan kehittänyt lasten voimistelun ja harrastamisen rakenteita sekä ollut pitkän uransa aikana merkittävä vapaaehtoistoimija niin Lappeenrannan alueella kuin koko voimistelun kentällä. Puhakainen on puhunut paljon (liikunta)leikin merkityksestä sekä osallisuudesta, joissa hän on todellinen asiantuntija. Puhakainen on onnellinen, että liikunta voi olla monelle nykyään ammatti, mutta vannoo itse myös vapaaehtoisuuden nimeen muun muassa osaamisen jakamisen kulttuurin suhteen.

Puhakainen on ollut vaikuttamassa lajin valmennustoiminnan laatuun niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Hän toimi Lauritsalan Visan johtokunnassa 1992–1996. Seuratyön lisäksi hän toimi joukkuevoimistelun vapaaehtoistoiminnassa aktiivisesti lajin kansainvälistymisessä vuosina 1996–2002. Hän toimi silloisen lajipäällikkö Eila Uiton tukena sekä koulutuspäällikkö Pulmu Puonnin tukena oman toimensa ohella. Puhakainen oli aktiivisesti mukana voimistelun liittojen yhdistymisessä 2009 vuoteen saakka.

Puhakaisen ansiosta nykyinen voimistelukoulu elää ja voi hyvin. Puhakainen rakensi yhdessä lasten kehittämisryhmän kanssa Jumppakoulun (nykyisen voimistelukoulun pohjan) ja toimi luottamushenkilönä puheenjohtajana projektin kokouksissa. Jumppakoulu osoitti edelläkävijyyttä ja toi laatua valtakunnallisesti moneen seuraan. Edelleen Puhakainen toimii muutamien liiton kouluttajien sparraajana ja mentoroi valmentajia useammassa lajissa.

– On upeaa, että Helin osaamisen monipuolisuus ja sitoutuneisuus lasten voimistelun kehittämiseen palkitaan. Erityisesti arvostamme Helin tapaa pitää lasten ääntä esillä ja sitä, kuinka hän on edistänyt innostusta harrastamisessa. Heli on antanut hyvät eväät meille toimijoille omalla esimerkillään, iloitsee lasten liikunnan päällikkö Liisa Lappalainen Voimisteluliitosta.

Puhakaisen vahvuus on osallisuuden toimissa, lasten kasvun tukemisessa ja leikkikulttuurin vaalimisessa urheilutoiminnan rinnalla. Omien sanojensa mukaan jakamisen kulttuuria voi tehdä ilmaiseksi. Vaikka valmennusosaamisella on hintansa, niin tärkeiden asioiden eteenpäin vientiä ei voi mitata rahassa.

Palkinnon Vantaalla Heli Puhakaiselle (kuvassa keskellä) jakoivat Voimisteluliiton lasten liikunnan päällikkö Liisa Lappalainen (vasemmalla) ja Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen (oikealla). 

Alfred Kordelinin säätiön valmentajapalkintoa esittää valmentajan lajiliitto valmentajan itse sitä tietämättä. Suomen Valmentajat ry toimii asiainhoitajana Alfred Kordelinin säätiön suuntaan. Säätiön Urheilun tuki -rahastosta myönnettävät palkinnot ovat yksi keino tuoda lasten ja nuorten parissa vapaa-ajallaan valmentavien arvokasta työtä esiin.

Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö. Säätiö jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin 6 miljoonaa euroa. Urheilun tuki -rahasto on yksi kuudestatoista Alfred Kordelinin säätiön kaupunki- ja kohderahastosta.

 

 

Haku