Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Voimistelun ystäväkirja: Nolina Super Senior
03.11.2023

Voimistelun ystäväkirja: Nolina Super Senior

Nolina Super Senior on Seinäjoen Voimistelijoiden (SVO) aikuisten joukkuevoimistelujoukkue, jonka entiset voimistelijat perustivat, kun kaipuu rakkaan lajin pariin kasvoi vuosi vuodelta. Joukkueen tukikohta on Seinäjoella, mutta jäsenet asuvat ympäri Suomen seitsemällä eri paikkakunnalla. Paluu voimistelemaan on herättänyt joukkuelaisissa lämpimiä, nostalgisia ja innokaita tunteita.

Kaikki lähti liikkeelle vitsistä

Keväällä 2022 eräs ystäväporukka sai idean valmistella naimisiin menevälle voimisteluystävälleen polttareihin esityksen vanhan joukkueensa kilpailuohjelmasta.

Voimisteluystävykset innostuivat esiintymisestä ja kaipuu rakkaan lajin, joukkuevoimistelun pariin kasvoi jälleen. Yksi heistä oli Nina Lyly, joka päätti laittaa tuumasta toimeen.

Vaadittiin hieman vitsillä lähetetty ääniviesti sekä innostuvat voimisteluystävät ja niin idea uudesta omasta voimistelujoukkueesta oli käynyt toteen: Nolina Super Senior perustettiin. Jo syksyllä 2022 joukkue valloitti kisalavat ensimmäisen kerran.

Kuva: Jukka Hämeenniemi

Yksi joukkue, 12 voimistelijaa, 7 eri paikkakuntaa

Nolina Super Senioriin, eli tuttavallisemmin Nolinaan kuuluu 12 aikuista voimistelijaa. Vaikka joukkueen kotipesä onkin Seinäjoella SVO:n treenisalilla, asuvat joukkueen jäsenet ympäri Suomen aina Espoosta Ouluun saakka.

Nolinan jäseniä yhdistää intohimo voimisteluun sekä tunneside omaan kasvattiseuraan. Heille oli joukkueen perustamisvaiheessa tärkeää saada edustaa Seinäjoen Voimistelijoita.

Voimistelijoiden joukko on Nolinassa moninainen. Heistä löytyy niin vanhoja joukkuekavereita, sisaruksia, entisiä ja nykyisiä valmentajakollegoja kuin valmentaja-valmennettava -yhdistelmiäkin.

Treeniarki on kirjavaa ja elämäntilanteet sallivaa

Nolina treenaa tosissaan, mutta ei liian vakavasti.

Ei ole yksinkertaisin yhtälö treenata joukkuelajia ja harjoitella kohti kilpailuja, kun joukkueen jäsenet asuvat ympäri Suomen. Nolina on tämän haasteen selättänyt sujuvasti.

Joukkue sopii kauden alussa yhdestä kahteen treeniviikonloppua jokaiselle kuukaudelle. Näiden treenipäivien aikana treenataan 4-6 tuntia päivässä. Tämän lisäksi joukkue tekee fysiikkatreeniä omatoimisesti.

Aikuisiällä voimisteluharrastus on tuonut joukkueelle sopivaa vastapainoa työarjelle ja auttaa ylläpitämään fyysistä hyvinvointia – samalla lajista nauttien.

 

Paluu voimistelumatolle oli unohtumaton

SVO:n kisakatselmuksella on joukkueelle erityinen paikka sydämessä. Joukkueen perustamisen jälkeen ensimmäisen kerran Nolinaa odotti esiintyminen seuran kisakatselmuksessa. Samassa tapahtumassa, jossa osa heistä on yhdessä jännittänyt suoritustaan yli kymmenen vuotta taaksepäin.

Monet Nolinan jäsenistä ovat olleet oman voimistelutauon aikanaan aktiivisesti taustajoukoissa valmentajina tai tuomareina, mutta voimistelu kisamatolla on ollut jo unohtunut ajatus. Nina kertoo, että paluussa kisamatolle voimistelijoina juuri tuossa kyseisessä tapahtumassa oli jotakin erityistä.

”Se nostalgia ja jännitys vielä aikuisena ja kokeneena, siinä oli vahva tunne ja rakkaus kasvattiseuraa kohtaan.”

Jotkut asiat eivät muutu, oli sitten aikuinen tai lapsi

Vaikka joukkue on ollut kasassa suhteellisen lyhyen aikaa, on heille ehtinyt kertyä jo lukuisia yhteisiä muistoja, joista suosikkeihin lukeutuu junamatka Oulun kilpailuihin. Ninan mukaan tietyt asiat voimistelussa ovat osa harrastamista, oli sitten lapsi tai aikuinen lajin pariin palannut voimistelija.

”Taisi vaunukavereilla olla hermot testissä, kun aikuisilla jumppareilla oli perinteinen kisamatkahepuli!”

Riemukkaiden kisamatkojen lisäksi joukkueen treenisalilla vilahtavat edelleen eriparisukkia ja reikäisiä tossuja, ja treeniin kuuluu niin alku- ja loppuleikit kuin hierontapiiritkin – aivan kuten lapsenakin.

”Viime vuoden paras päätös oli lähteä tähän mukaan!”

Harrastuksen yhteensovittaminen aikuisena voi joskus olla haasteellista. Nolinan jäsenille lapsuuden ja nuoruuden aikainen voimisteluharrastus on tuonut heidän elämäänsä elämänmittaisia ystäviä, tärkeitä taitoja ja oppeja elämään niin arkeen kuin työelämään sekä sytyttänyt sammumattoman kipinän lajiin. Tästä syystä halu jatkaa harrastuksen parissa on edelleen vahva. 

”Elämänmittainen side omaan kasvattiseuraan ja voimistelumaailmaan katkesi paikkakunnalta muuton myötä ja jätti ison aukon arkeen ja sydämeen. Voimistelussa on tärkeää yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne, jonka tuttu ja rakas seura sekä erilaisempi treenimalli mahdollisti meille jokaiselle eri elämänpoluista ja paikkakunnista huolimatta,” joukkue summaa.

 

Nolina Super Senior kisaa tulevana lauantaina joukkuevoimistelun Syyscup-kilpailussa Hyvinkäällä aikuiset 25 -sarjassa. Kilpailussa nähdään uusina sarjoina tänä syksynä mukaan tulleet aikuisten harrastesarjat Aikuiset 25, 35 ja 45.

Nolina Super Senior

Seura: Seinäjoen Voimistelijat (Lasten ja nuorten sekä aikuisten Tähtiseura)

Jäseniä: 12

Laji: Joukkuevoimistelu

Valmennus: Joukkue valmentaa itseään.

Vinkki muille: Vaikka joku tuntuu ”villiltä vitsiltä” voi siitä seurata jotakin mahtavaa.

Haku