Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Voimistelun pitkäaikaisin yhteistyökumppani Piruetti on luonut trendejä ja ollut vastuullisuuden edelläkävijä jo 50 vuotta
14.05.2024

Voimistelun pitkäaikaisin yhteistyökumppani Piruetti on luonut trendejä ja ollut vastuullisuuden edelläkävijä jo 50 vuotta

Piruetin johtaja Susanna Etula, voimistelija 1980-luvun voimisteluvaatteissa ja Matilda Etula.

Vuonna 1974 perustettu vaatevalmistaja Piruetti juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan. Voimisteluliitto on tehnyt yrityksen kanssa yhteistyötä ylpeästi jo usean vuosikymmenen ajan.

Mistä tunnistaa voimistelijan? Suomessa La Pirouette -merkillä varustetut vaatteet tai asusteet ovat usein yksi melko varma tuntomerkki.

Kotimainen vaatevalmistaja Piruetti ja suomalaiset voimistelijat ovat kulkeneet käsi kädessä jo viisi vuosikymmentä. Erityisesti joukkuevoimistelussa ja rytmisessä voimistelussa La Pirouette -vaatteet ovat monen luottovalinta.

”Yhteistyö Voimisteluliiton kanssa on kasvattanut Piruetin tunnettuutta aivan valtavasti, ja tehnyt brändiämme tutuksi voimistelijoille. Vuosien varrella yhteistyö on vain tiivistynyt ja se on meille todella tärkeää”, sanoo Piruetin toimitusjohtaja Susanna Etula.

Piruetille vastuullisuus on aina ollut toiminnan ytimessä. La Pirouette -malliston vaatteet valmistuvat kotimaisena käsityönä yrityksen omassa ompelimossa Tampereella.

Oma ompelimo mahdollistaa tuotteiden räätälöinnin asiakkaiden, kuten seurojen, toiveiden mukaan.

Piruetti hyödyntää myös kierrätysmateriaaleja koko ajan enemmän. Tuotteissa käytetään kierrätyskankaita ja jämäpaloja hyödynnetään esimerkiksi hiusdonitseihin ja pantoihin. Ylijääneitä kangaspakkoja lahjoitetaan päiväkoteihin ja kouluihin.

Piruetin voimistelumuotia vuosikymmenten takaa.

Intohimosta voimisteluun

Piruetin perusti vuonna 1974 Tampereella Tuula Heinivaho, jolla oli itsellään tausta telinevoimistelun parissa. Myöhemmin Piruetti laajeni myös Turkuun ja Helsinkiin, joissa on myymälät yhä tänäkin päivänä. Päätoimipiste ja tuotantotilat sijaitsevat Tampereella.

Piruetti on pysynyt perheyrityksenä. Nykyinen toimitusjohtaja Susanna Etula osti Piruetin Heinivaholta vuonna 2011. Etulan tytär Matilda Etula on myös mukana yrityksen toiminnassa ja vastaa muun muassa markkinoinnista. Myös Etulan aviomies Ari Etula on sittemmin tullut mukaan yrityksen toimintaan.

Susanna Etulalla on Heinivahon tapaan itselläänkin voimistelutaustaa, mutta erityisesti Matilda-tyttären joukkuevoimisteluharrastus teki hänelle Piruetin brändinä tutuksi.

”Vuosien aikana voimistelun osuus on vain kasvanut liikevaihdosta – osin tietysti siksi, että voimistelu on erityisesti omaa sydäntäni lähellä ja olen halunnut tietoisesti kasvattaa sitä puolta”, Etula kertoo.

Piruetti on erikoistunut voimistelun lisäksi baletin, tanssin ja luistelun vaatteisiin sekä tarvikkeisiin. Piruetti-ketjuun kuuluu myös Suomen vanhin balettivarusteisiin erikoistunut liike Ballerina Shop.

Susanna suunnittelee vaatteet yhdessä tuotantotiimin kanssa. Ideoita saadaan myös alan messuilta, suoraan asiakkailta ja eri alojen harrastajilta. Etula näkee, että yksi Piruetin suosion kulmakivistä onkin se, että ne suunnittelee ihminen, joka on itse mukana voimistelumaailmassa ja on siitä kiinnostunut.

Rytmisen voimistelun ja joukkuevoimistelun maajoukkuevaatteet tulevat Piruetilta. Kuvassa rytmisen voimistelun maajoukkue keväällä 2024.

Voimistelumuodissa trendit kiertävät ja kestosuosikit pitävät pintansa

”Kuten muussakin muodissa, myös voimistelu- ja liikuntavaatetuksessa trendit kiertävät”, Susanna Etula kertoo.

”Nyt esimerkiksi voimistelussa ja tanssissa trendaavat jazzhousut ja sivuraidat, jotka olivat 1980- ja 1990-lukujen trendejä. Neonvärit olivat pitkään kovaa huutoa, mutta nyt ne ovat alkaneet väistyä pastellisävyjen tieltä.”

Tietyt asiat kuitenkin pitävät treeniasuissa pintansa. Etula nostaa esimerkiksi voimistelijoiden trikoohousut ja treenitopeissa painijaselkämallin, jotka ovat vuodesta toiseen suosittuja.

Trikoohousuissa lahkeiden pituus vaihtelee. Tällä hetkellä suosituimpia ovat kokopitkät trikoot, joissa on jalkalenkki ja korkea vyötärö. Samoin toppien pituus vaihtelee – joskus on trendikästä, että toppi on pitkä ja joskus taas halutaan, että napa näkyy.

”Yleinen muoti näkyy myös voimistelumuodissa, esimerkiksi väreissä ja leikkauksissa. Nyt trendaavat ”oversized”-vaatteet, joten niitä on myös meidän mallistossa”, Etula kertoo.

Susanna ja Matilda Etulan mukaan joukkuevoimistelun kehitys lajina 2010-luvulla vaikutti myös treenivaatteiden kehitykseen. Musta on vakiintunut treenivaatteiden suosituimmaksi väriksi. Nykyään perusmalleihin tehdään enimmäkseen enää pieniä nyanssivaihteluita.

Piruetin voimistelumuotia vuosikymmenten varrelta.

Narupunttihousut ovat voimistelijoiden ikisuosikki

Monelle voimistelijalle Piruetin tutuin tuote on jo suorastaan legendaarisen maineen saaneet narupunttihousut. Voimistelupiireissä rakas lapsi on saanut monta nimeä ja housut tunnetaankin paremmin muun muassa ”pirroina” tai ”pirskoina”

Narupunttihousut tulivat markkinoille vuonna 2001 ovat edelleen Piruetin myydyin tuote. Miksi juuri tämä tuote on voimistelijoiden suosikki vuodesta toiseen?

”Salaisuus on materiaalissa, joka on erilainen kuin muissa vastaavissa housuissa. Materiaali laskeutuu ja on kevyttä, toisin kuin monissa vastaavissa housuissa. Housut ovat joustavat, kestävät, helpot pestä ja kuivuvat hetkessä, joten ne sopivat täten täydellisesti voimisteluun”, Susanna Etula kertoo.

Housujen malli on myös monikäyttöinen ja ajaton. Mallia on mahdollista muokata kunkin ajan trendien mukaisesti, sillä narut saa pois lahkeista.

Myös narupunttihousut ovat vastuullinen valinta. Jos narut kuluvat tai katoavat, uusia naruja saa Piruetista. 

Narupunttihousut ja painijaselkäiset La Pirouette -topit ovat monen voimistelijan suosikkituotteita.

50-vuotias Piruetti katsoo optimistisesti tulevaisuuteen

”Pyrimme jatkamaan samalla tiellä, jolla olemme nyt. Olemme ylpeitä, että tuotantomme on kotimaassa.

Vaikka verkkokauppa on kasvussa, haluamme satsata edelleen myös kivijalkamyymälöihin – on tärkeää, että tuotteita pystyy sovittamaan”, Susanna Etula valottaa Piruetin tulevaisuutta.

”Haluamme myös jatkaa meille tärkeää yhteistyötä Voimisteluliiton kanssa – on hienoa, että kotimaiset urheilijamme edustavat myös maailmalla kotimaisissa vaatteissa.”

Piruetin jäsenedut seuroille

Piruetti tarjoaa valikoimastaan -10 % alennuksen kaikille Suomen Voimisteluliiton jäsenseurojen jäsenille. Ostoksia voit tehdä Piruetin myymälöissä tai verkkokaupassa.

Lisäksi Piruetti tarjoaa seuroille personoidun seurakaupan, jonne on mahdollista lisätä tarjoushinnoin seuran haluamia vaatteita omilla väreillä ja painatuksilla. Kaupan ylläpitäminen on seuroille veloituksetonta.

Haku