Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Voimistelu vie maailmalle
25.04.2024

Voimistelu vie maailmalle

Tapahtumat ovat hieno lisämahdollisuus kaikille voimistelua harrastaville. Ne kiinnostavat suomalaisia ja kansainvälinen tarjonta on myös lisääntynyt. Yhdessä oman joukkueen kanssa on mukava reissata, valmistautua ja osallistua elämyksellisiin tapahtumiin – kerätä muistoja, jotka kantavat läpi elämän.

Gym for Life -tarjonta laajaa

Monet maat ovat ryhtyneet järjestämään Gym for Life -tapahtumia ja kutsumaan niihin myös kansainvälisiä ryhmiä. Kutsuja on tullut aina USAa myöden. Suomalaisryhmät ovat käyneet kisaamassa esitysohjelmin ainakin Ruotsissa ja Virossa. Nyt saamme naapurimaamme Viron ryhmiä mukaan lauantaina 11.5. Vaajakoskella järjestettävään Gym for Life -päätöstapahtumaan.

Euroopan Gym for Life -tapahtuma järjestään joka toinen vuosi. Tänä kesänä Norjaan kokoontuu 62 ryhmää, 1382 osallistujaa peräti 14 maasta, kisailemaan omin esitysohjelmin. Suomesta tähän iloiseen tapahtumaan suuntaavat Rantaperkiön Iskun ja Ylitornion Voimistelun ja Liikunnan ryhmät.

World Gym for Life –tapahtuma puolestaan järjestetään joka neljäs vuosi. Tämä maailmanlaajuinen tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009 Itävallassa, sen jälkeen 2013 Etelä-Afrikassa ja 2017 Norjassa. Kesällä 2025 järjestyksessä neljäs tapahtuma on Portugalin Lissabonissa. Myös suomalaisryhmillä on mahdollisuus osallistua tapahtumaan. Alustavat ilmoittautumiset kootaan jo tänä kesänä 21.6. mennessä.  Lue lisää.

Gym for Life -konseptissa kisaillaan esitys-/näytösohjelmin, jotka voivat olla mitä tahansa voimistelua tai tanssia. Tapahtuma soveltuu erinomaisesti ja tarjoaa kansainvälisen jatkumon ja mahdollisuuden esimerkiksi tanssillisen voimistelun ja tanssin harrasteryhmille. Esiintymisestä kukin ryhmä saa arvioinnin ja palautteen, ja kulta-, hopea- tai pronssisijoituksen.

Muita harrastevoimistelutapahtumia Euroopassa

Eurogym yhdistää 12–18-vuotiaat nuoret ystävyyttä ja kulttuurivaihtoa vaalivaan festivaaliin. Tänä vuonna heinäkuussa Norjaan kokoontuu 114 seurajoukkuetta, 2708 osallistujaa, 16 Euroopan maasta voimistelemaan, esiintymään ja monipuolisiin aktiviteetteihin. Suomesta joka toinen vuosi järjestettävään tapahtumaan ovat lähdössä seurajoukkueet Auran Palokunnan Urheilijoista ja Keurusjumpasta.

Golden Age puolestaan yhdistää 50+ harrastajat yhteisölliseen, liikunnallisuutta ja ystävyyttä korostavaan harrastetapahtumaan. Näitä tapahtumia on järjestetty joka toinen vuosi jo vuodesta 2008 lähtien ja ne kokoavat perinteisesti noin 2500 osallistujaa syksyisin yhteen. Myös ryhmät Suomesta ovat löytäneet tämän tapahtuman. Nyt syyskuussa Bulgariaan suuntaa reilut sata suomalaista harrastajaa kuudesta jäsenseurastamme: Borgå Gymnastikförening, Gymnastikföreningen i Helsingfors, Helsingin Jyry, Mikkelin Voimistelijat, Tampereen Naisvoimistelijat ja Turun Naisvoimistelijat.

Turnfest-tapahtuma on Saksan Voimisteluliiton joka neljäs vuosi järjestämä megatapahtuma peräti 80 000 osallistujallaan. Vierailemme vastavuoroisesti toistemme tapahtumissa. Edellisellä kerralla 500 suomalaista voimistelijaa esitti Valkea lintu -kenttäohjelman (koreografi Riikka Virkajärvi-Johnson) Berliinissä 2017. Me olemme saaneet ihastella saksalaisten nuorten vauhdikkaita esityksiä niin Suomi Gymnaestradassa Turussa 2018 kuin Tampereella 2022. Seuraava Turnfest-tapahtuma on 28.5. – 1.6.2025 Saksan Leipzigissä. Kahdenvälinen yhteistyö jatkuu ja viemme tapahtumaan paitsi uuden kenttäohjelmamme (koreografi Hymy Larimo-Tullila), myös joukkuevoimistelun huippuryhmän. OVO Team valmentaja Anneli Laine-Näätäsen johdolla esiintyy kansainvälisessä iltagaalassa ja toteuttaa joukkuevoimistelun workshopin kansainvälisille osallistujille. Lue lisää tapahtumasta ja kenttäohjelmasta ja ilmoita seuran kiinnostuksesta osallistua siihen 30.4. mennessä. Kiinnostuksen ilmaisu ei vielä sitouta mihinkään.

Maailmanlaajuisia harrastetapahtumia

World Gymnaestrada on neljän vuoden välein järjestettävä matalan kynnyksen kansainvälinen harrastevoimistelutapahtuma kaiken ikäisille. Tapahtuma kokoaa peräti yli 20 000 voimistelijaa noin 60 maasta, kaikista maanosista yhteen esiintymään niin kenttänäytöksissä, hallinäytöksissä kuin ulkolavoillakin. Viikon kestävä tapahtuma on täynnä kohtaamisia, yhteisöllisyyttä, tunnelmaa – liikuntaa ja kulttuuria! Näitä tapahtumia muistellaan vielä vuosien kuluttua. Suomesta on osallistuttu suurin delegaatioin kaikkiin aina ensimmäisestä, vuodesta 1953 lähtien, järjestettyihin World Gymnaestrada tapahtumiin. Seuraava järjestyksessä jo 18. World Gymnaestrada vie meidät 11.-17.7.2027 Portugalin Lissaboniin.

World Gymnaestradan lisäksi toinen Kansainvälisen voimisteluliiton (FIG) tapahtumaformaatti on jo edellä mainittu World Gym for Life.

Suomalaiset voimistelijat niin harrastajat kuin kilpailijatkin ovat aktiivisesti osallistuneet kansainvälisiin, koko voimisteluperheen yhteisöllisiin tapahtumiin. Olemme vieneet suomalaista voimistelua maailmalle, saaneet unohtumattomia kokemuksia ja muistoja, tuoneet kansainvälisiä tuulahduksia ja uusia ideoita ja myös vierailevia ryhmiä Suomeen. Unohtamatta Helsingissä kesällä 2015 menestyksekkäästi järjestettyä ja isännöityä World Gymnaestrada -tapahtumaa. Toivottavasti saamme World Gymnaestradan Suomeen vielä uudelleen – sitä tavoittelemme. Ennen sitä kokoonnumme kuitenkin suurin joukoin omaan kansalliseen Gymnaestrada-tapahtumaamme 4.-7.6.2026 Joensuuhun Pohjois-Karjalassa. Nähdään siellä! Tapahtumat liikuttavat, yhdistävät ja sykähdyttävät.

Päivi Tamminen
paivi.tamminen(at)voimistelu.fi

 

Haku