Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Voimistelijasta stunttinäyttelijäksi – ”Elokuvan kuvaamista pystyy vertaamaan kisaamiseen”
02.03.2022

Voimistelijasta stunttinäyttelijäksi – ”Elokuvan kuvaamista pystyy vertaamaan kisaamiseen”

Aava Sormunen poseeraa kameralle

Espoon Telinetaitureiden telinevoimistelija Aava Sormusella, 14, on erikoinen viikko. Hän pääsee vihdoin katsomaan Suomen ensi-iltaan saapuvan Pahanhautoja-elokuvan, jonka telinevoimistelukohtauksien stunttina hän on toiminut.

Koronapandemian myötä pitkään ensi-iltaansa odottanut kauhudraama kertoo Tinja nimisestä telinevoimistelijasta, joka hautoo löytämästään munasta itselleen pahan kaksoisolennon.

”Elokuvan kuvaamista pystyy vertaamaan kisaamiseen. Tulee sellainen samanlainen jännitys, kun pitää näyttää että osaa, ja onnistua”, Aava kertoo.

4-vuotiaana voimistelun aloittanut Aava päätyi stunttinäyttelijäksi jo aiemmin elokuvan päähenkilöä näyttelevän Siiri Solalinnan stunttivoimistelijaksi valitun ystävänsä Tiamari Nymanin (Espoon Telinetaiturit) kautta. Tiamari perheineen oli kuullut, että elokuvaan haettiin toista telinevoimistelun taitavaa stunttia.

Aavan valintaprosessi oli lyhyt. Voimistelun taitamisen lisäksi stunttinäyttelijän pituuden, hiustenvärin ja muutenkin ulkonäön tuli vastata tarpeeksi elokuvan Reetta-hahmoa näyttelevän Ida Määttäsen ulkonäköä. Aava valittiin rooliin hänen käytyään kokouksessa elokuvan tekijöiden ja näyttelijöiden kanssa.

Kuvaukset veivät stunttivoimistelijat huoltajineen Latvian Riikaan kolmeksi päiväksi vuonna 2019. Elokuvassa nähtäviä liikesarjoja hän harjoitteli valmentaja Salla Laeslahden johdolla.

”Olihan se ylipäänsä hieno kokemus, jota ei siinä hetkessä edes tajunnut. Mulla oli yksi kokonainen kuvauspäivä missä kuvattiin kaksi telinettä. Nojapuut ja pikkupätkä permannolla”, Aava muistelee.

Vaikka kokemuksena elokuvassa näyttely on iso juttu, ei elokuvassa voimistelu eronnut Aavan mielestä huomattavasti normaalista treenaamisesta. Hän harjoitteli ja kertasi sarjoja tavoitteena saada sarjat siistin näköisiksi kameralle. 4.3. ensi-iltaansa saapuvan elokuvan näkemistä Aava odottaa jännittävissä tunnelmissa.

”Onhan se aika jännittävää, kun tietää, että muut näkee mut voimistelukohtauksissa. Ja onhan se varmaan hassua, kun näkee ja tunnistaa itsensä siellä”, Aava kertoo tunnelmistaan ensi-illan alla.

Aava Sormunen ja Tiamari Nyman poseeraavat kameralle

Pahanhautojan Aava menee katsomaan äitinsä kanssa, sillä alle 16-vuotiaat pääsevät katsomaan elokuvaa vain aikuisen seurassa. Mukaan on tulossa myös tammikuussa 16-vuotta täyttänyt stunttikollega ja entinen B-maajoukkueen voimistelija Tiamari.

”Olin kolmetoista, kun elokuva kuvattiin. En itse oikein edes muista mitä silloin on tehty, kun tässä on kestänyt niin kauan”, kertoo Tiamari. ”Kivaa ja jännittävää saada nähdä minkälainen siitä lopputuloksesta on tullut, kun itse on nähnyt kulissien taa.”

Lisää Tiamarin kuvauskokemuksista voit lukea tästä uutisesta (avautuu uuteen ikkunaan). Espoon Telinetaitureissa voimistelleen Tiamarin harrastus päättyi koronapandemian alettua. Aava sen sijaan kilpailee edelleen osana naisten telinevoimistelun tyttöjen B-maajoukkuetta. Ensi-illan jälkeen hän suuntaa katseensa kohti Tampereen Gymnaestradan 9.-12.6. yhteydessä järjestettäviä SM-kilpailuja.

Haku