Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Valmentajan työssä yhdistyvät Jouki Tikkaselle tärkeimmät asiat: ihmisläheisyys ja luovuus
14.04.2023

Valmentajan työssä yhdistyvät Jouki Tikkaselle tärkeimmät asiat: ihmisläheisyys ja luovuus

Jouki Tikkanen

Jouki Tikkanen aloitti apuvalmentajana Rekolan Raikkaassa 15-vuotiaana. Lue jutusta, millainen on ollut hänen valmentajan matkansa.

Kerro työskentelystäsi voimistelun parissa?

Työskentelen päätoimisena rytmisen voimistelun valmentajana Tampereen Sisussa. Valmennan omaa ryhmääni, johon kuuluu tällä hetkellä yhdeksän voimistelijaa. Nuorimmat ovat 9-vuotiaita ja vanhimmat yläkouluikäisiä. Ryhmäni voimistelijoita yhdistää ahkeruus, intohimo ja kannustava yhteishenki. Jokaisella on omat tavoitteensa, ja kaikki ovat yhtä tärkeitä. 

Autan myös Sisun nuoria joukkuevoimisteluvalmentajia pitämällä muutaman tunnin viikossa lasten sarjojen joukkueiden lämmittelyjä. 

Seuratyön ohella olen mukana rytmisen voimistelun valmennusrinkitoiminnassa kehittäjänä ja kouluttajana. Lisäksi konsultoin Ruotsin rytmisen voimistelun maajoukkuetta, jonka leireillä vierailen valmentajana muutaman kerran vuodessa.

Koen yhteistyöt Suomen rinkitoiminnassa ja Ruotsin maajoukkueessa todella tärkeiksi, sillä saan niistä paljon uusia ajatuksia, vertaistukea ja ystäviä. 

Miten sinusta tuli valmentaja?

Oma voimistelu-urani kesti ihanat ja monipuoliset 20 vuotta. Viimeiset kymmenen vuotta edustin yksilömaajoukkuetta ja kiersin ympäri maailmaa kisoissa ja leireillä. Jo 15-vuotiaana otin ensiaskeleeni valmentajanpolullani, kun aloitin seurassani Rekolan Raikkaassa apuvalmentajana. Vaikka työtä oli vain pari tuntia viikossa, opin tosi paljon!

Urheilumenestykseni myötä sain myös kutsuja valmentajaksi voimisteluleireille. Valmennustyö tuntui opettavaiselta ja innostavalta, ja oli myös hyvää vastapainoa voimistelijanarkeeni.

Muutettuani Tampereelle harjoittelemaan jatkoin valmennusta Tampereen Sisussa, ja sain ensimmäisen oman ryhmäni. Kutsuin ryhmään kuusi lahjakasta pientä voimistelijatyttöä, myös Anastasia ”Ana” Rogozhinan, josta tuli viime vuoden nuorten EM-kisaedustuksen myötä ensimmäinen arvokisatasolle yltänyt valmennettavani.

Jouki Tikkasen SM-mitalit

Tikkanen voitti urallaan 54 SM-mitalia, joista 28 oli kultaisia.

Mikä on parasta valmentajan työssä?

Vuosien varrella minulla on ollut monenlaisia haaveammatteja, mutta lopulta oli tosi luonnollista jatkaa voimistelijanurani jälkeen työtä elämäntavaksi muodostuneen lajini parissa valmentajana. Työssä yhdistyvät minulle tärkeimmät asiat: ihmisläheisyys ja luovuus.

On suuri etuoikeus tehdä työtä innostuneiden lasten ja nuorten eteen, nähdä heidän kasvuaan urheilijoina ja ihmisinä sekä auttaa heitä saavuttamaan tavoitteitaan ja unelmiaan. On myös hyvin innostavaa laatia kisaohjelmien koreografioita ja kehittää niitä huippuunsa yhdessä urheilijoideni kanssa.

Parasta valmentajan työssä on päivittäinen ahertaminen kotisalilla ja kisoissa ryhmäni voimistelijoiden kanssa. Yhdessä pidämme huolta terveydestä ja hyvästä harjoitusilmapiiristä, ja ne etusijalla tähtäämme kohti jokaisen omia unelmia.

Valmentajan tähtihetkiäni ovat ne hetket kotisalilla ja kisa-areenoilla, kun valmennettavani löytää itsestään parhaan rohkeuden ja itsevarmuuden. Niinä hetkinä urheilija loistaa omalla parhaalla tasollaan. Niinä hetkinä urheilijoideni taito saa minut hämmästymään, herkistymään ja antamaan aplodit hyvästä työstä.

 

Kuvassa Jouki Tikkanen omalla kotisalillaan Ikurissa. Kuva: Anna Tanninen.

 

 

Tampereen Sisu

Tampereen Sisu on vuonna 1960 perustettu monilajiseura, jossa on toimintaa niin kilpa- kuin kuntoliikunnankin parissa. Sisussa voi harrastaa kilpatasolla miesten ja naisten telinevoimistelua, joukkuevoimistelua, rytmistä voimistelua, kilpa-aerobicia sekä painonnostoa.

Harrastelajeina valikoimassa on mm. trampoliinivoimistelua, freegymia, parkouria, trikkausta, nallepainia, satubalettia sekä pikaluistelua.

Seurassa on myös aktiivinen veteraanijaosto ”Sisukkaat”.

Sisun selkeästi suurin jaosto on voimistelujaosto ja lajeista telinevoimistelu sekä joukkuevoimistelu, jotka ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan ja harrastajamääriään merkittävästi. Molemmat lajit ovat myös menestyneet kilpailuissa niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Tampereen Sisulla on Voimisteluliiton ja Olympiakomitean myöntämä Tähtiseuratunnus huippu-urheilussa peräti kahdessa eri lajissa: miesten telinevoimistelu ja joukkuevoimistelu. Lisäksi Tähtiseuratunnus on myönnetty myös lasten ja nuorten urheilussa.

Lue lisää seurasta >>

Haku