Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Universiadeista suurkisojen kokemusta telinevoimistelijoille ja rytmisen voimistelijoille
07.08.2023

Universiadeista suurkisojen kokemusta telinevoimistelijoille ja rytmisen voimistelijoille

Naisten telinevoimistelun joukkue Chengdun kesäuniversiadeissa 2023

Kiinan Chengdussa 28.7.-8.8. käydyissä Universiadeissa nähtiin suomalaisedustusta miesten ja naisten telinevoimistelussa sekä rytmisessä voimistelussa.

Universiadit on kansainvälisen opiskelijaurheiluliiton FISUn (Fédération Internationale du Sport Universitaire, International University Sports Federation) alainen monilajinen urheilutapahtuma. Universiadeissa kilpaillaan erikseen kesä- ja talvilajeissa.

Universiadit järjestetään joka toinen vuosi parittomina vuosina. Alun perin Chengdun kesäuniversiadit piti järjestää vuonna 2021, mutta koronatilanteen vuoksi kisat siirtyivät tälle kesälle.

Universiadeihin voi osallistua korkea-asteella (yliopistot, ammattikorkeakoulut) opiskeleva tai aikaisintaan kisoja edeltäneen kalenterivuoden aikana valmistunut urheilija, joka on iältään 17-25 -vuotias.

Rytminen voimistelu

Rytmisen voimistelun neliottelussa Suomea edustivat yksilövoimistelijat Emilia Helin (Elise Gymnastics) ja Elisabeth Jamil (Olarin Voimistelijat). Kilpailu alkoi lauantaina 29.7. vanne- ja pallo-ohjelmilla, sunnuntaina 30.7. vuorossa olivat keilat ja nauha. 

Elisabeth Jamil (vas.) ja Emilia Helin (oik.) Chengdussa

Elisabeth Jamil (vas.) ja Emilia Helin (oik.) Chengdussa

Neliottelussa Jamilin sijoitus oli 15:s ja Helinin 20:s. Suomalaisittain paras välinekohtainen sijoitus oli Jamilin vanneohjelman 11:s sija, jolla voimistelija oli varapaikalla finaaliin.

Rytmisen voimistelun tulokset, neliottelu

1. Fanni Pigniczki (HUN) 126.800

2. Khrystyna Pohranychna (UKR) 122.300

3. Reina Matsusaka (JPN) 120.100

15. Elisabeth Jamil (FIN) 107.300

20. Emilia Helin (FIN) 100.200

Kaikki rytmisen voimistelun tulokset löytyvät virallisilta kisasivuilta.

Miesten telinevoimistelu

Miesten telinevoimistelun kilpailut käytiin 1.-2.8.  Suomea kisassa edustivat Anton Jääskeläinen (Voimisteluseura Helsinki), Antti Varjolaakso (Voimisteluseura Helsinki), Kristian Danishevski (Voimisteluseura Helsinki), Patrick Palmroth (Tampereen Sisu) ja Tarmo Kanerva (Tampereen Sisu). Suomen joukkueen suoritukset joukkuekilpailussa nähtiin ensimmäisenä päivänä.

Suomen loppusijoitus joukkuekilpailussa oli 15. Kilpailu oli samalla karsinta henkilökohtaisiin kuusiottelu- ja telinefinaaleihin, mutta niihin ei tällä kertaa suomalaisvoimistelijoiden otteet riittäneet. Kisa oli kuitenkin joukkueelta onnistunut.

– Päivä meni hyvin, tehtiin todella hyvä ja käytännössä puhdas kisa, ei mitään isoja virheitä. Joka telineellä oli vähintään kolme hyvää sarjaa, mitkä jäävät joukkuetulokseen eli meni vähintään sillä tavalla kuin pitikin. Pojat olivat hyvällä tuulella ja tykkäsivät kisata, kertoi valmentaja Jarkko Harju Olympiakomitean tiedotteessa.

Tulokset, miesten telinevoimistelun joukkuekilpailu

1. Kiina 262.594

2. Japani 260.562

3. Etelä-Korea 247.827

15. Suomi 224.895

Kaikki tulokset löytyvät virallisilta kisasivuilta.

Naisten telinevoimistelu

Suomen naisten telinevoimistelujoukkue yhdessä Etelä-Korean joukkueen kanssa

Suomen naisten telinevoimistelujoukkue yhdessä Etelä-Korean joukkueen kanssa

Telinevoimistelussa kisattiin naisten joukkuekilpailu torstaina 3.8. Kilpailu oli samalla karsinta neliottelu- ja telinekohtaisiin finaaleihin. Suomi oli joukkuekilpailussa seitsemäs joukkueella Minea Antila (Oulun Pyrintö), Misella Antila (Oulun Pyrintö), Saara Kokko (Oulun Pyrintö), Sara Loikas (HIFK Gymnastics) ja Malla Montell (Oulun Pyrintö). 

Myös naisilla finaalipaikat jäivät tällä kertaa saavumatta, mutta myös onnistumisia nähtiin.

– Ihan hyvillä mielin ollaan. Meillä oli aika kokematon joukkue, toki harmittavia epäonnistumisia ja isoja virheitä tuli joukkuetulokseen ja myös neliottelutulokseen eli parannettavaa jäi, mutta paljon oli myös hyvää. Kisa oli äärettömän arvokasta kokemusta voimistelijoille, sanoi valmentaja Merja Mettänen-Raunio Olympiakomitean tiedotteessa.

Tulokset, naisten telinevoimistelun joukkuekilpailu

1. Kiina 163.029

2. Japani 160.663

3. Espanja 146.431

7. Suomi 135.396

Kaikki tulokset löytyvät virallisilta kisasivuilta.

Haku