Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Telinevoimistelun SM-kisat järjestetään uudistetussa Ouluhallissa
13.09.2021

Telinevoimistelun SM-kisat järjestetään uudistetussa Ouluhallissa

Lajipäälliköt Kasper Holopainen ja Satu Murtonen odottavat kilpailuista tulevan jännittävät, sillä viikonlopun kisoissa päästään antamaan myös viimeiset näytöt tuleviin MM-kisoihin.

Tulevan viikonlopun telinevoimistelun SM-kilpailut kokoavat uudistettuun Ouluhalliin toistasataa urheilijaa. Oulun Pyrinnön järjestämissä kilpailuissa on mukana myös Suomen kärkinimet, jotka tähyilevät paikkaa lokakuussa Japanissa pidettäviin MM-kilpailuihin.

– Voimistelijat ovat olleet hyvässä kunnossa ja Oulussa kilpaillaan viimeinen MM-näyttökilpailu. Todella hyviä suorituksia on tullut jo ensimmäisten näyttökilpailujen perusteella. Kolme urheilijaa on tehnyt ennätyspisteensä tämän syksyn kilpailuissa, joten tämä lupaa hyvää, miesten telinevoimistelun lajipäällikkö Kasper Holopainen sanoo.

Miesten telinevoimistelussa viikonlopun ennakkosuosikin viittaa harteillaan pitävät muun muassa voimistelijat Eemil Soravuo (EsTT), veljekset Oskar ja Robert Kirmes (EsTT), Elias Koski (Voimisteluseura Helsinki), Joonas Kukkonen (EsTT), Juho Kanerva (Turun Urheiluliitto), Pavel Titov (Jyväskylän Voimistelijat) sekä Jimi Päivänen (Voimisteluseura Helsinki). Telinemiehistä permannolla loistanut Soravuo oli Tokion olympialaisten ensimmäisellä varasijalla. Rengasspesialisti Joonas Kukkonen taasen ylsi Turkin EM-kisoissa finaaliin saakka. Oskar Kirmes on hallitseva mestari miesten 6-ottelussa, mutta pikkuveljensä Robert Kirmes tarjoaa kyllä hyvän vastuksen. Holopainen uumoileekin vallanvaihdon olevan lähellä.

– Voi olla, että valta vaihtuu, Holopainen toteaa.

Viime kausi oli miesten telinevoimistelun voimistelijoille haasteellinen. Koko miesten telinevoimistelun A-maajoukkue aloitti armeijan palveluksessa lokakuussa 2020, joten valmistautuminen kevään EM-kisoihin ei ollut optimaalista. Nyt suurin osa voimistelijoista on kotiutunut ja päässyt valmistautumaan arvokisoihin uudenlaisella otteella.

Miesten telinevoimistelun SM-kilpailussa lauantaina on junioreiden ja miesten vuoro, sunnuntaina kisataan telinekohtaiset finaalit. Naisten telinevoimistelun voimistelijat aloittavat urakkansa jo perjantaina ja jatkavat aina sunnuntaihin saakka. Naisten telinevoimistelun lajipäällikkö Satu Murtonen odottaa livekisaa suurella innolla koronavuoden jälkeen.

– Oulun Pyrintö on hyvä kisajärjestäjä ja sinne on aina niin hieno mennä. Urheilijoilta odotan ennen kaikkea hyviä suorituksia, sillä Japanin MM-kisat ovat lähellä, Murtonen sanoo.

– Toivon todella, että nämä meidän nuoret urheilijat tekevät viikonlopun aikana sellaisia suorituksia, että pääsevät kisakoneeseen, hän jatkaa.

Naisten telinevoimistelun saralla suurimmat ennakkosuosikin paineet ovat Ada Hautalalla (Oulun Pyrintö), Maisa Kuusikolla (Tampereen Voimistelijat) ja Sani Mäkelällä (HIFK Gymnastics)

– Maisa ja Ada esiintyivät hyvin EM-kisoissa, mutta Sani palaa kisa-areenalle pienen tauon jälkeen, Murtonen kertoo.

Telinevoimistelun SM-kisat kilpaillaan nyt ensimmäistä kertaa Oulussa. Oulun Pyrinnön toiminnanjohtaja Hanna Uusitalo toteaakin kyseessä olevan historialliset kisat. Uudistettu Ouluhalli otetaan voimistelurintamalla riemumielin vastaan.

– Oulun Pyrintö on tehnyt viime vuosien aikana loistavaa työtä huippuvoimistelun eteen huolimatta siitä, että heidän arkiharjoittelun olosuhteet ovat olleet kaukana kilpailijoiden tasosta. On hienoa nähdä, että ammattimaisella ja määrätietoisella valmennuksella voimistelijoiden potentiaali on saatu ulosmitattua, olosuhteista huolimatta. Ada Hautalan ja Akseli Karsikkaan menestys kansallisilla ja kansainvälisillä areenoilla on nostanut Oulun takaisin suomalaisten telinevoimistelun kärkikaupunkien joukkoon, Murtonen ja Holopainen toteavat.

 

Haku