Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Suomi lähettää kolme joukkuetta TeamGymin EM-kilpailuihin
29.11.2021

Suomi lähettää kolme joukkuetta TeamGymin EM-kilpailuihin

 

TeamGymin tärkeimmät arvokilpailut käydään tällä viikolla reilun kolmen vuoden tauon jälkeen. Normaalisti parillisina vuosina järjestettävät EM-kilpailut siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi syksystä 2020 joulukuuhun 2021. Samalla kisapaikka vaihtui lajin suurmaasta Tanskasta Portugaliin, jossa järjestettiin myös syksyn 2018 EM-kilpailut.

Suomesta Portugaliin lähtee naisten ja tyttöjen maajoukkueiden lisäksi ensimmäinen liittojohtoinen sekamaajoukkue. Maajoukkuevoimistelijat (listattu tiedotteen loppuun) edustavat seitsemää suomalaista ja yhtä ruotsalaista voimisteluseuraa.

TeamGymin lajipäällikkö Sonia Solismaa kertoo, että sekamaajoukkueen myötä maajoukkueleireillä on ollut aiempaa enemmän väkeä. Se on vaatinut eri tavalla aikataulujen ja muiden järjestelyiden yhteen sovittamista, mutta miesten mukaan saaminen on lajille hyvin myönteinen asia.

”On ollut kivaa, että meitä on iso porukka. Sen myötä joukkueet ovat voineet saada tukea puolin ja toisin. Sekajoukkueen valmentajat on saanut kokeneilta naisten ja tyttöjen valmentajilta apua, ja toisaalta maajoukkuetiimin uudet valmentajat ovat tuoneet mukanaan vähän uusia ajatuksia”, Solismaa kuvailee.

Lajipäällikön mukaan suomalaiset matkustavat maanantaina Portugalin Guimarãesiin odottavaisin mielin ja tyytyväisinä siitä, että EM-kilpailut toteutuvat vihdoin. Kisatapahtuman siirtyminen on mutkistanut varsinkin sekamaajoukkueen muodostamista, sillä osan voimistelijoista on pitänyt keskittyä ylioppilaskirjoituksiinsa tai aloittaa asepalveluksensa. Solismaan mukaan maajoukkueiden EM-valmistautuminen on kuitenkin sujunut hyvin ja matkaan lähdetään tavoitteet kirkkaina.

”Etenkin tytöt ja naiset ovat hyvässä kunnossa, ja heidän tavoitteenaan on voittaa sarjojensa vapaaohjelmat. Ohjelmien eteen on tehty pitkään ja kovasti töitä, kun ne ovat olleet valmiina jo viime vuonna. Kokonaisten suoritusten määriä on lisätty etenkin tälle kaudelle, jotta vapaaohjelmasta saataisiin hyvä tulos.”

TeamGymin arvokilpailut käydään kolmiotteluina, joissa sijoitukset määräytyvät vapaaohjelman, volttiradan ja trampetin yhteispisteiden perusteella. Vuonna 2010 alkaneella EM-kisojen maajoukkueaikakaudella Suomen toistaiseksi ainoa EM-mitali on naisten pronssi vuodelta 2012. Edellisissä EM-kilpailuissa Suomen naiset sijoittuivat viidensiksi ja tytöt neljänsiksi. Lajipäällikkö arvioi, että maajoukkueet ovat sittemmin nostaneet omaa tasoaan. 

”On kuitenkin vaikea sanoa tasosta suhteessa muihin maihin, koska mitään kansainvälistä kilpailua ei ole ollut. Mutta kyllä etenkin tytöissä on nyt kovempi joukkue kuin viimeksi.”

Solismaa ennakoi, että yleisesti ottaen EM-kilpailuista on tulossa tasokkaat, vaikka joukkueita onkin pandemian vuoksi tavanomaista vähemmän. Portugalissa tullaan luultavasti näkemään esimerkiksi EM-historian ensimmäiset naisten tekemät kolmoisvoltit eli triplat.

”Ruotsin kisoissa neljä naista on tainnut tehdä jo triplaa, ja islantilaisetkin ovat sitä harjoitelleet. Meillä Suomessa on nyt ensimmäinen mies, joka tekee triplaa kilpailuissa”, Solismaa kertoo.

Suomalaisten kilpailuaikataulu

TeamGymin EM-kilpailut etenevät suomalaisittain seuraavasti:

ke 1.12.: tyttöjen karsintakilpailu klo 19.30–21.30 Suomen aikaa

to 2.12.: sekajoukkueiden karsintakilpailu klo 16.30–17.45 ja naisten karsintakilpailu klo 18.30–20.20

pe 3.12.: tyttöjen finaali klo 18.15–19.40

la 4.12.: sekajoukkueiden finaali klo 15.00–16.35 ja naisten finaali klo 16.50–18.35.

Kilpailut näytetään suorana Euroopan voimisteluliiton Youtube-kanavalla (europeangymnastics) ja osoitteessa gymtv.online

Tarkempia tietoja EM-kilpailujen tapahtumasivuilla ja tunnelmia Instagramissa tilillä @teamgymfinland.

Suomen maajoukkueet

Tytöt

Essi Vänttinen (Tampereen Voimistelijat)

Ida Ilvonen (Jyväskylän Voimistelijat)

Kerttu Aura (Fliku)

Maia Mäki (Fliku)

Riine Maarni (Espoon Telinetaiturit)

Sanni Rauhala (TV)

Kerttu Nurminen (EsTT)

Iida Sainio (Härmän Siskot)

Netta Siitonen, kapteeni (EsTT)

Iida Pinomaa (Fliku)

Vilma Paussu (HäSi)

Nea Ahonen (EsTT)

Naiset

Karoliina Kaitanen (Helsingfors Gymnastikklubb)

Jasmin Haverinen (JyVo)

Satu Ylinampa (HGK)

Reetta Jylhä (JyVo)

Ella Stucki (EsTT)

Saana Rantanen, kapteeni (JyVo)

Sini Erämies (JyVo)

Ella Salo (TV)

Irina Miinin (SOL-GF)

Viivi Suominen (HGK)

Jenna Häkkinen (Fliku)

Renee Maarni (EsTT)

Sekajoukkue

Eetu Lahti, kapteeni (JyVo)

Timi Veijanen (JyVo)

Maria Nurmesjärvi (JyVo)

Eerika Hanttu (Fliku)

Lumi Myllyaho, kapteeni (TV)

Nuutti Juntunen (TV)

Julia Jokinen (Fliku)

Matilda Stendahl (EsTT)

Fanni Vuori (EsTT)

Antti Rönkkö (JyVo)

Olli-Pekka Villman (JyVo)

Santeri Marjamäki (JyVo).

Kuva: TeamGymin EM-kilpailuissa kilpailee tänä vuonna ensimmäinen suomalainen sekamaajoukkue. Maajoukkueet valmistautuivat EM-matkaa varten marraskuussa Vierumäellä. (Roosa Vanhanen / Suomen Voimisteluliitto)

EDIT 29.11.2021 klo 11.30: Tiedotteen loppuun lisätty maajoukkuevoimistelijoiden nimet. 

EDIT 29.11.2021 klo 18.30: Kilpailuaikataulua täsmennetty ja tiedotteeseen lisätty linkit livestriimeihin. 

Haku