Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Suomen urheilijat tavoittelevat finaalipaikkoja rytmisen voimistelun EM-kisoissa
15.05.2024

Suomen urheilijat tavoittelevat finaalipaikkoja rytmisen voimistelun EM-kisoissa

Rytmisen voimistelun EM-kilpailut käydään 22.-26.5.2024 Unkarin Budapestissa. Suomea kilpailussa edustavat yksilöt Emmi Piiroinen (Olarin Voimistelijat) ja Anastasia Rogozhina (Tampereen Sisu) sekä joukkuekilpailussa maajoukkue. 

Budapestissa on tarjolla Euroopan mestaruusmitalien lisäksi viimeiset olympiapaikat Pariisiin. Paikat ovat jaossa vielä yhdelle yksilölle ja yhdelle joukkueelle.  

Suomalaiset lähtevät EM-kilpailuihin positiivisin mielin. Yksilöedustajat Emmi Piiroinen ja Anastasia Rogozhina ovat käyneet alkuvuodesta tiukkaa kilpailua keskenään, ja molemmilla on onnistuessaan hyvät mahdollisuudet neliottelufinaaliin. 

Piiroisella on allaan hyvin sujunut alkuvuosi. Huhtikuun lopussa hän voimisteli ensimmäisen maailmancup-finaalipaikkansa Tashkentissa, jossa hän teki myös kansainväliset ennätyspisteensä vanneohjelmalla.  

“Edessä on kauden pääkilpailuni, jota odotan innolla. Tavoitteeni on tehdä omat maksimisuoritukset. En ota paineita tuloksista, mutta menen tekemään kaikkeni. Olen saanut paljon kansainvälistä kilpailukokemusta, joten isoissa kilpailuissa kisaaminen on jo [viime vuoteen verrattuna] paljon tutumpaa”, kertoo Piiroinen. 

Viime vuonna Piiroinen voimisteli heti ensimmäisissä aikuisten EM-kilpailuissaan neliottelufinaaliin ollen lopputuloksissa 22:s.  

Emmi Piiroinen. Kuva: Sami Ilvonen

Suomen toinen yksilöedustaja Anastasia Rogozhina on tehnyt tänä vuonna debyyttinsä aikuisten sarjassa nousten heti kamppailemaan kärkisijoista kotimaassa. Viime viikonlopun SM-kilpailuissa Rogozhina voimisteli kultaa vanteella ja keiloilla. 

“Valmistautumiseni on mennyt hyvin. On jännittävää päästä ensimmäistä kertaa aikuisten arvokilpailuihin, ja odotan jo näkeväni millaista siellä on. Tavoitteeni on voimistella rauhallisesti, rohkeasti ja hyvin”, kertoo Rogozhina.  

Yksilöiden kilpailu-urakka alkaa torstaina 23.5. vanne- ja pallo-ohjelmien karsintakilpailuilla. Perjantaina 24.5. vuorossa ovat keila- ja nauhaohjelmat. 

Karsintakilpailujen perusteella 24 parasta saavuttaa paikan lauantain neliottelufinaaliin, ja kahdeksan parasta kullakin välineellä etenee sunnuntain välinefinaaleihin. Olympiapaikka jaetaan neliottelun karsinnan perusteella.  

Anastasia Rogozhina yhdessä valmentajansa Jouki Tikkasen kanssa. Kuva: Voimisteluliitto

Maajoukkue pääsee kilpailuareenalle lauantaina 25.5. 

Suomen maajoukkueessa voimistelevat Elisabeth Jamil (Olarin Voimistelijat), Nea Kapiainen (SC Olymp), Emilia Kärkkäinen (Olarin Voimistelijat), Anni Olkkonen (Elise) ja Anastasiia Polishchuk (Elise-Vantaa).  

Maajoukkueella on takanaan nousujohteinen kausi. Joukkue on kerännyt kilpailukokemusta kansainvälisistä kilpailusta ja saanut nostettua pistetasoaan. Sairastelut ovat varjostaneet viime viikkojen valmistautumista, mutta tästä huolimatta joukkue lähtee hyvillä mielin EM-kisa-areenalle. 

“Olemme saaneet tehtyä hyvän pohjatyön viimeisen puolen vuoden aikana. Uskomme, että sairastelut eivät häiritse viimeistelyämme eivätkä itse kisasuorituksia. Tavoitteemme on tehdä ehjät suoritukset.  

Me kaikki unelmoimme finaalipaikoista ja pääsystä 10 parhaan joukkoon. Uskomme, että pystymme pikkuhiljaa asettamaan korkeammat tavoitteet ja saavuttamaan ne yhdessä”, kertoo maajoukkueen kapteeni Elisabeth Jamil. 

Rytmisen voimistelun maajoukkue.

Rytmisen voimistelun lajipäällikkö Emma Tastin mukaan sekä maajoukkueen että yksilöurheilijoiden päätähtäin on asetettu seuraavaan olympiadiin ja Los Angelesiin 2028.  

“Urheilijamme ovat vielä nuoria. Tärkeintä on pysyä terveenä ja tehdä pitkäjänteistä työtä kohti tulevaisuutta”, Tast sanoo. 

Joukkueiden kaksiottelu käydään lauantaina 25.5. Kaksiottelussa joukkueet suorittavat sekä viiden vanteen että kolmen nauhan ja kahden pallon ohjelmat. Molempien ohjelmien kahdeksan parasta etenee sunnuntain välinefinaaleihin. Olympiapaikka jaetaan lauantain kaksiottelun perusteella. 

Budapestissa käydään myös junioriyksilöiden EM-kilpailut 

Suomea junioreissa edustavat Aino Törmänen (Olarin Voimistelijat) ja Saga Jekunen (Jyväskylän Voimistelijat –79). Juniorit pääsevät kilpailemaan heti EM-kisojen avauspäivänä, keskiviikkona 22.5. 

Junioreiden kilpailussa tiimin urheilijat suorittavat yhteensä neljä ohjelmaa. Törmänen kilpailee pallolla, vanteella ja nauhalla ja Jekunen puolestaan keiloilla. 

“Valmistautuminen on mennyt hyvin ja ohjelmia on treenattu paljon. Tavoitteeni on voimistella itsevarmasti, tehdä oma parhaani ja edustaa Suomea niin hyvin kuin pystyn”, kertoo tuore nelinkertainen junioreiden Suomen mestari Aino Törmänen, joka voimisteli viime vuonna MM-kisoissa upeasti 13. sijalle nauhalla. 

“Valmistautuminen on mennyt hyvin ja viimeistelyssä panostetaan vielä eläytymiseen ja rohkeuteen. Tavoitteeni on tehdä rohkeasti ja ilmaisullisesti, ja edustaa Suomea hyvin!”, kertoo puolestaan Saga Jekunen. 

Aino Törmänen (vas.) ja Saga Jekunen (oik.). Kuvat: Voimisteluliitto

Lisätietoja: 

Emma Tast 

Lajipäällikkö 

045 807 2121 

Kilpailuiden aikataulu:

Ajat ovat Suomen aikaa, Budapestissa kello on tunnin jäljessä (UTC +2). 

KE 22.5.  

  • Junioreiden karsinta & tiimikisa, Suomi ryhmässä C klo 15.15-17.15 

TO 23.5.  

  • Senioreiden yksilökilpailun karsinta, pallo ja vanne, Suomi ryhmässä C klo 15.15-17.15 
  • Junioreiden välinefinaalit, klo 20.55-23.05 

PE 24.5.  

  • Senioreiden yksilökilpailun karsinta, keilat ja nauha, Suomi ryhmässä C klo 10-12 

LA 25.5. 

  • Senioreiden yksilöiden neliottelufinaali klo 11.10-14.10 ja klo 15.20-18.20 
  • Senioreiden joukkuekilpailun kaksiottelu klo 18.45-20.45 ja klo 21-23 

SU 26.5. 

  • Senioreiden yksilöiden välinefinaalit klo 11-13.20 
  • Senioreiden joukkueiden välinefinaalit klo 14.45-16.15 

Tulosseuranta tulee Smartscoring-palveluun.

Senioreiden sarjojen kilpailuja voi seurata suorana YLE Areenasta.   

Lisätietoja kilpailuista virallisella kisasivulla. 

 

Haku