Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Suomen joukkueelle historiallisen hyvä tulos miesten telinevoimistelun EM-kilpailuissa
24.04.2024

Suomen joukkueelle historiallisen hyvä tulos miesten telinevoimistelun EM-kilpailuissa

Suomen joukkue oli kymmenes tänään 24.4.2024 Italian Riminissä käydyssä miesten telinevoimistelun EM-kilpailuiden karsinnassa. Se on Suomen paras ja ensimmäinen top 10 -tulos koskaan EM-joukkuekilpailussa.

Suomen joukkueessa voimistelivat Akseli Karsikas (Oulun Pyrintö), Oskar Kirmes (Espoon Telinetaiturit), Robert Kirmes (Espoon Telinetaiturit), Elias Koski (Voimisteluseura Helsinki) ja Joona Reiman (Tampereen Sisu). Lisäksi Pavel Titov (Jyväskylän Voimistelijat) osallistui hevosen karsintaan yksilöedustajana.

Suomalaiset onnistuivat kilpailussa laajalla rintamalla ja taakse jäi useita kovia voimistelumaita, kuten olympiapaikan jo aiemmin lunastanut Hollanti. Ennen kisoja tavoitteeksi asetettu 240 pistettä meni rikki lopulta lähes viidellä pisteellä, ja Suomen uudet komeat ennätyspisteet ovat nyt 244,794.

Sunnuntaina kisattavaan joukkueiden EM-finaaliin eteni kahdeksan parasta maata. Suomi jäi lopulta finaalista vain 0,4 pisteen päähän.

”Ihan mielettömän hyvä fiilis tällä hetkellä. Teimme uskomattoman hienon kilpailun tänään. Olen kapteenina todella ylpeä koko joukkueesta”, tunnelmoi joukkueen onnellinen kapteeni Oskar Kirmes, joka kilpaili jo 11. EM-kilpailuissaan.

”Joukkueella on todella hyvä yhteishenki. Sillä on suuri merkitys, että saamme harjoitella yhdessä Urheassa osaavan asiantuntijatiimin kanssa. Olemme matkalla vielä kovempiin tuloksiin, ja tämän päivän tulos näyttää, että olemme menossa hyvään suuntaan vielä nuoren joukkueen kanssa”, taustoittaa maajoukkueen päävalmentaja Timo Holopainen.

Myös henkilökohtaiset finaalipaikat erittäin lähellä

Voimistelijat rikkoivat myös henkilökohtaisella tasolla ennätyksiään ja hätyyttelivät finaalipaikkoja, jotka harmillisesti eivät tällä kertaa kääntyneet suomalaisille. Päivän kilpailussa käytiin joukkuekarsinnan lisäksi kuusiottelun loppukilpailu ja karsinnat telinefinaaleihin.

Viidellä telineellä kilpaillut Akseli Karsikas onnistui erinomaisesti rekillä. Ennätyspisteet 14,133 siivittivät nuoren voimistelijan sijalle 9 ja ensimmäiselle varasijalle finaaliin. Finaalipaikkaa jännitettiin kilpailun loppuun asti, mutta lopulta se jäi pisteiden sadaosien päähän.

”Tein elämäni rekkisarjan! Minulla ei ollut oikeastaan mitään odotuksia kilpailuun, kun aikaerorasituskin tuntuu edelleen kropassa. Tulin suoraan Yhdysvalloista [jossa Karsikas asuu] tänne kilpailuhallille maanantaina ja ajattelin vain, että yritän tehdä sarjan läpi – ja sitten menikin näin hyvin”, iloitsee Karsikas.

Myös hyppyyn erikoistuneella Joona Reimanilla finaalipaikka jäi pienestä kiinni. Reiman sijoittui ensimmäisessä aikuisten arvokisassaan sijalle 10. Hän on Karsikkaan tapaan ensimmäisellä varasijalla finaaliin, kun maakiintiön vuoksi Ukrainan kolmas voimistelija otetaan hänen edeltään pois tuloslistalta.

”Toisessa hypyssä tuli pieni korjaushyppy rajan ulkopuolelle, josta tuli 0,3 pisteen vähennys. Ilman sitä olisin ollut finaalissa. Olen silti todella tyytyväinen, että pystyin auttamaan joukkuetta ennätystulokseen”, kertoo Reiman.

Kuusiottelussa sekä Elias Koski että Oskar Kirmes voimistelivat uudet kansainvälisten kilpailujen ennätyspisteensä. Lopputuloksissa Koski oli hienosti 14:s ja Kirmes 16:s.

”Tänään kaikki onnistui todella hyvin. Melkein tässä iso mieskin herkistyy, on niin hyvä fiilis. Minulla on niin vaikea kausi alla olkapäävamman takia, että niin oma kuin joukkueenakin onnistuminen tuntuu erityisen hyvältä”, kertoo Elias Koski.

Alkukautta suomalaisittain hallinnut Robert Kirmes onnistui viidellä telineellä, mutta hevosen isot virheet rokottivat kokonaispisteitä. Kuusiottelun lopputuloksissa Kirmes oli lopulta 22:s.

Jaossa oli myös yksi olympiapaikka kuusiottelijalle. Koski oli olympiakarsinnassa lopulta kolmas. Olympiapaikan suhteen ei kuitenkaan jäänyt jossiteltavaa, sillä se meni ylivoimaisesti kuusiottelun voittoon voimistelleelle Kyproksen Marios Georgioulle.

Hevosella kilpaillut Pavel Titov ei onnistunut sarjassaan puhtaasti, ja oli lopputuloksissa telineen 77:s.

Miesten telinevoimistelun EM-kilpailut jatkuvat torstaina 25.4. nuorten kilpailulla. Miesten telinefinaalit käydään perjantaina 26.4. ja lauantaina 27.4. Joukkuekilpailun finaali käydään sunnuntaina 28.4. Finaaleja voi seurata YLE Areenasta.

Tuloksia:

Joukkuekarsinta

 1. Ukraina 253,611
 2. Iso-Britannia 251,028
 3. Espanja 249,195

 1. Suomi 244,794

Kuusiottelu

 1. Marios Georgiou CYP 84,265
 2. Oleg Verniaiev UKR 84,031
 3. Yumin Abbadini ITA 84,765

 1. Elias Koski FIN 81,598

16. Oskar Kirmes FIN 81,232

22. Robert Kirmes FIN 80,231

Rekin karsinta

 1. Ilya Kovtun UKR 14,600
 2. Robert Tvorogal LTU 14,533
 3. Marios Georgiou CYP 14,500

 1. Akseli Karsikas FIN 14,133

Hypyn karsinta

 1. Nazar Chepurnyi UKR 14,900
 2. Igor Radivilov UKR 14,833
 3. Jake Jarman GBR 14,816

 1. Joona Reiman FIN 14,150

Kaikki tulokset löytyvät täältä.

Lisätietoja ja mahdolliset haastattelupyynnöt:

Kasper Holopainen 

lajipäällikkö

p. +358 50 327 2143

 

 

Haku