Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Suomella vahva edustus telinevoimistelun MM-kilpailuihin 30.9.-8.10.
22.09.2023

Suomella vahva edustus telinevoimistelun MM-kilpailuihin 30.9.-8.10.

Belgian Antwerpenissä mitellään syys-lokakuun taitteessa maailmanmestaruuksien lisäksi olympiapaikoista Pariisiin. Suomella on kilpailuissa vahva edustus niin naisissa kuin miehissä.

Naisten joukkueen tavoitteena olympiapaikka

Viime vuoden tapaan Suomen naiset ovat mukana MM-kisojen joukkuekilpailussa, johon tiensä on selvittänyt yhteensä 24 maata. Suomi saavutti MM-paikan viime huhtikuun EM-kilpailuissa, joissa joukkue sijoittui 11:nneksi.

Naisten joukkueeseen Belgiassa kuuluvat Ada Hautala (Oulun Pyrintö), Kaia Tanskanen (Jyväskylän Voimistelijat -79), Olivia Vättö (Espoon Telinetaiturit), Misella Antila (Oulun Pyrintö), Malla Montell (Oulun Pyrintö) ja Adeliina Siikala (HIFK Gymnastics).

Katso videolta naisten joukkueen tunnelmat ennen MM-kilpailuja.

Naisten joukkuekilpailu käydään maanantaina 2.10. Se on samalla myös karsinta henkilökohtaisiin neliottelu- ja telinefinaaleihin. Neliottelufinaaliin etenee 24 parasta ja telinefinaaleihin kunkin telineen kahdeksan parasta voimistelijaa, maakiintiö huomioiden (max. kaksi voimistelijaa per maa).

”Joukkueessamme on sekä kokemusta että nuoria aikuisten arvokisojen ensikertalaisia. Tavoitteemme on sijoittua 15 parhaan joukkoon, jolloin saisimme maapaikan ensi vuoden olympialaisiin.

Kärkivoimistelijamme Maisa Kuusikon (Tampereen Voimistelijat) loukkaantuminen juuri ennen MM-kisoja tietenkin vaikuttaa kokoonpanoon, mutta olemme täydentäneet joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla. Joukkueessamme on hyviä voimistelijoita sekä otteluun että telineille, ja heillä on kaikki mahdollisuudet myös hyviin henkilökohtaisiin tuloksiin”, kertoo maajoukkueen vastuuvalmentaja Pauliina Savola.

Naisten joukkueen kokeneempaa kaartia edustava kapteeni Ada Hautala kertoo joukkueella olevan hyvä yhteishenki ja odottavansa tulevaa kilpailua maailman huippujen seassa jo innolla.

”Joukkuetavoitteen täyttyminen vaatii kaikilta hyviä suorituksia. Oma vahvuuteni joukkueessa on kokemus. Tiedän, millaista pitkällä arvokisareissulla on. Odotan upeaa MM-kisatunnelmaa ja että pääsen näyttämään sen, mitä oikeasti osaan.”

Naisten edustajat MM-kilpailuissa ovat Ada Hautala (vas. ylh.), Adeliina Siikala, Misella Antila (vas. alh.), Kaia Tanskanen, Olivia Vättö ja Malla Montell.

Miesten edustajat lähtevät Belgiaan hyvässä iskussa

Miesten karsinta käydään MM-kisojen avausviikonloppuna. Suomelta jäi täpärästi saavuttamatta joukkuepaikka kevään EM-kilpailuissa (13 parasta maata sai paikan, Suomi oli 14:s), joten Antwerpeniin matkaa kolme yksilöedustajaa.

Kuusiottelussa kilpailevat Oskar Kirmes (Espoon Telinetaiturit) ja Elias Koski (Voimisteluseura Helsinki), ja lisäksi permannolla nähdään Akseli Karsikas (Oulun Pyrintö). Suomalaiset nähdään areenalla lauantaina 30.9., mutta lopulliset tulokset selviävät sunnuntaina 1.10. viimeisten karsintaryhmien jälkeen.

Finaaleihin etenee naisten tapaan 24 parasta ottelijaa ja kahdeksan parasta telinekohtaisesti.

”Valmistautuminen on mennyt erittäin hyvin ja urheilijat ovat hyvässä kunnossa. Lähdemme taistelemaan olympiapaikoista. Miesten täytyy suorittaa ihan parhaalla tasollaan tavoitteen toteutumiseksi, mutta usko on kova ja yritys myös”, kertoo maajoukkueen vastuuvalmentaja Timo Holopainen.

Sekä Kirmes että Koski vahvistavat olevansa hyvässä kunnossa ja valmistautumisen sujuneen ongelmitta. Molemmat tavoittelevat puhtaita suorituksia kaikilla kuudella telineellä, joissa ovat tasaisen vahvoja tekijöitä.

”Olen ollut viimeksi MM-kisoissa kaksi vuotta sitten, jolloin pääsin kuusiottelun finaaliin. Vaikean viime vuoden jälkeen olen tänä vuonna löytänyt taas ilon tekemiseen. Lähden Belgiaan nauttimaan isoista kisoista ja yleisölle esiintymisestä, ja sen kautta nappaan olympiapaikan”, sanoo kokenut Kirmes.

Miehissä Suomea edustavat Oskar Kirmes, Elias Koski ja Akseli Karsikas. Kuva: Iris van der Broek

Tie Pariisiin on kiharainen

MM-kisoissa on jaossa sekä maakohtaisia että henkilökohtaisia olympiapaikkoja.

Kilpailut ovat merkittävät, koska niissä ratkotaan suurin osa paikoista ensi vuoden Pariisin olympialaisiin. Telinevoimistelijoille on yhteensä 192 paikkaa, joista 128 jaetaan MM-kilpailuissa. Naisille ja miehille on molemmille yhtä monta paikkaa eli 96.

Joukkuepaikan olympialaisiin MM-kilpailuista saa yhdeksän parasta joukkuetta vuoden 2022 kolmen parhaimman (naisissa Kiina, Japani, Iso-Britannia) lisäksi.

Jos Suomen naisten joukkue sijoittuu joukkuekilpailuissa sijoille 13, 14 tai 15, joukkue saa yhdelle voimistelijalle maapaikan olympialaisiin.

Karsintojen jälkeen ottelijat laitetaan pistejärjestykseen. Listalta otetaan pois niiden maiden urheilijat, joilla on jo joukkuekategoriassa saatu paikka. Näiden jälkeen naisista 14 ja miehistä 8 seuraavaksi parasta ottelijaa saa paikan Pariisiin. Tilanteen tekee jännittäväksi se, että tässä kategoriassa jaetaan paikkoja vain yksi per maa. Eli viimeinen paikan saaja voi sijoittua listalla useita sijoituksia kauemmaksi kärjestä riippuen siitä, minkä maan edustajat pärjäävät paremmin.  

Telinefinaalista/karsinnasta jaetaan yksi paikka per teline​. Urheilijaa, joka on jo saanut paikan maa- tai ottelukategoriassa, ei oteta huomioon.

Loput olympiapaikat jaetaan keväällä 2024 maanosien mestaruuskilpailuissa ja maailmancup-sarjan perusteella.

Telinevoimistelun MM-kilpailujen aikataulut

Ajat ovat Suomen aikaa. Antwerpenissä kello on tunnin jäljessä (UTC +2).

Kisoja voi seurata livestreamin ja YLEn lähetysten kautta.

Livetulokset tulevat FIG:n sivuille. 

Lauantai 30.9. Miesten karsinnat katso livestreamistä (ilmainen)

– Elias Koski ja Oskar Kirmes, divisioona 1 klo 11-12.50

– Akseli Karsikas, divisioona 2 klo 13.15-15.05

Sunnuntai 1.10. Miesten karsinnat jatkuvat, naisten karsinnat alkavat katso livestreamistä (ilmainen)

Maanantai 2.10. Naisten karsinnat katso livestreamistä (ilmainen)

– Suomi, divisioona 8 klo 18.45-20.05

Tiistai 3.10. Miesten joukkuefinaali katso Yleltä 

Keskiviikko 4.10. Naisten joukkuefinaali katso Yleltä

Torstai 5.10. Miesten kuusiottelufinaali katso Yleltä

Perjantai 6.10. Naisten neliottelufinaali katso Yleltä

Lauantai 7.10. Naisten ja miesten telinefinaaleita katso Yleltä

Sunnuntai 8.10. Naisten ja miesten telinefinaaleita katso Yleltä

Lisätietoja

Viralliset kisasivut 

Hanna Järvinen

joukkueenjohtaja

p. 044 308 0376

Haku