Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Suomalaiset onnistuivat TeamGymin EM-karsinnoissa
15.09.2022

Suomalaiset onnistuivat TeamGymin EM-karsinnoissa

TeamGymin naisten maajoukkue EM-karsinnassa 2022

Naisten maajoukkue luottaa mahdollisuuteen nostaa tasoaan lauantain loppukilpailussa.

Luxemburgissa järjestettävät TeamGymin EM-kilpailut huipentuvat lauantaina aikuisten sarjojen loppukilpailuihin, joissa viimevuotista pronssimitaliaan puolustaa Suomen naisten maajoukkue. Suomalaiset voimistelivat torstaina naisten karsinnan viidenneksi ja ansaitsivat siten paikkansa kuuden parhaan joukkueen finaalissa.

Maajoukkueen kapteeni Saana Rantanen oli karsinnan jälkeen hyvillä mielin.

– Me nautimme. Oli ihan mahtava fiilis kisata ja kaikki tykkäsi, että oli oikein ihanaa päästä esiintymään. Kivaa, kun oli suomalaisyleisökin paikalla, hän kehuu.

Suomi sai tehtyä karsinnoissa kaikki telinetemppunsa, joskin liikkeiden alastuloihin jäi vielä hienosäädettävää. Vapaaohjelmansakin suomalaiset voimistelivat ilman isompia virheitä

– Jouduimme tekemään volttiradan jälkeen pikkuisen muutoksia kokoonpanoomme, mutta kun joukkue on niin vahva, pärjäsimme silti hyvin. Muutamia kaatumisia mahtui suorituksiin, ja yritämme saada ne pois finaalissa. Siellä on sitten supersiisti kisa meiltä, se on lähtökohtana, Rantanen sanoo.

Naisten karsinnassa kärkikolmikon muodostivat Ruotsi, Tanska ja Islanti, joista Islanti on hallitseva Euroopan mestari, Ruotsi hopeamitalisti ja Tanska oli kokonaan sivussa edellisistä EM-kilpailuista. Osallistujamaita oli yhteensä kymmenen ja finaalipaikkoja tarjolla kuusi, joten karsinnasta muodostui tiukempi kilpailu kuin viime joulukuussa, jolloin osallistujia oli vähemmän. Rantanen odottaa lauantain loppukilpailusta tiukkaa taistoa huippumaiden kesken.

– Meillä ei ole suoraan mitään sijoitus- tai pistetavoitetta. Jokaisella telineellä jäi vähän parannettavaa, joten lähdemme parantamaan tänään tehtyjä suorituksia ja hakemaan onnistunutta kisaa koko joukkueelta, hän toteaa.

– Vapaaohjelmassa varmasti keskitytään vielä siihen, että esiinnytään mahdollisimman isosti ja tarkennetaan kaikki kuviot ja paikat kohdilleen. Tempuissa tämä on ollut vielä sinänsä hyvää kokeilua, että nyt on päästy testaamaan kisa-areena kisatilanteessa, joten ensi kerralla olemme taas kokeneempia ja tekeminen on vielä tutumpaa. Luotamme siihen, että saamme huippusuorituksen tehtyä.

EM-kilpailujen asetelma on muutenkin hieman toisenlainen kuin aiemmin, sillä TeamGymin kansainvälisiä sääntöjä uudistettiin täksi vuodeksi. Naisten joukkueen valmentajan Janniina Väänäsen mukaan uusien sääntöjen tavoitteena on ollut tuoda eri telineiden pisteitä lähemmäs toisiaan. EM-karsinnoissa se näkyi esimerkiksi siten, että kaikkien vapaaohjelmien pisteet jäivät aavistuksen viime EM-kisojen kärkituloksista.

Suomen naisten maajoukkueen lisäksi myös tyttöjen maajoukkue voimisteli paikkansa EM-loppukilpailuun. Suomi oli keskiviikkona käydyssä tyttöjen karsinnassa neljäs ja kilpailee finaalissa perjantaina kello 19 alkaen. Suomen naisten finaalivire selviää lauantaina kello 15 alkaen. TeamGymin EM-kilpailut näytetään suorana Youtubessa Euroopan voimisteluliiton europeangymnastics-kanavalla. Pistelaskua voi seurata reaaliajassa Gymtv.online-nettisivustolla.

Naisten EM-karsinnan tulokset

1. Ruotsi 52,675 (vapaaohjelma 19,250; volttirata 17,000; trampetti 16,425)

2. Tanska 51,30 (18,25; 16,25; 16,80)

3. Islanti 51,05 (18,45; 16,55; 16,05)

5. Suomi 49,65 (17,85; 16,30; 15,50)

Kaikki tulokset ovat nähtävissä Euroopan voimisteluliiton tapahtumasivulla.

Kuva: Atte Grönlund

Haku