Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Somen pelisäännöt julkaistu
15.04.2024

Somen pelisäännöt julkaistu

Somen pelisäännöt on luotu kaikille voimistelun ja tanssin parissa toimiville positiivisen ja toisia arvostavan somekäyttäytymisen varmistamiseksi lajiyhteisössämme. Toivomme kaikkien toimivan pelisääntöjen mukaisesti niin somekanavilla kuin keskustelupalstoilla.

Pelisäännöt ovat tarkoitettu harrastajille, kilpaurheilijoille, valmentajille, ohjaajille, tuomareille, vanhemmille ja kaikille muille lajejamme somessa seuraaville ja niistä julkaisuja tekeville. Me kaikki voimme rakentaa hyvää lajikulttuuria myös somessa!

Somen pelisäännöt

Olemme positiivisia ja keskitymme kannustamiseen

Kannustavat sanat voivat piristää vastaanottajan mieltä suuresti. Jaetaan hyvää mieltä ja voimistelun iloa myös somessa!

Kunnioitamme muita ja keskustelemme rakentavasti

Emme kommentoi negatiivisesti kilpailijoita tai heidän suorituksiaan somessa tai keskustelupalstoilla. Emme spekuloi tai juorua voimistelijoista tai heidän tukijoukoistaan, vaan annamme kaikille harjoittelu- ja kilpailurauhan.

Emme kiusaa tai syrji ketään

Julkaisemme ja kommentoimme vain sellaista sisältöä, jota toivoisimme itsestämme tehtävän. Emme kiusaa tai syrji ketään minkään ominaisuuden, kuten taitojen, ulkonäön tai etnisyyden takia. Seuran tai joukkueen somekanavilla pääsee esille halutessaan ihan kaikki.

Kunnioitamme toisten yksityisyyttä

Jos julkaisemme toisista kuvia tai videoita, pyydämme siihen luvan. Emme kuvaa muita ilman lupaa. Pidämme huolen, että esimerkiksi videoiden taustalla ei näy ihmisiä, jotka eivät ole antaneet lupaa kuvaamiseen. Emme julkaise toisista epäedullista tai pilkkaavaa materiaalia. Emme levitä toisten henkilökohtaisia asioita somessa.

Noudatamme erityistä varovaisuutta lasten ja nuorten kuvien ja videoiden osalta

Lapsella on oikeus kieltää hänestä otettujen kuvien tai videoiden julkaiseminen. Alaikäisten osalta myös heidän huoltajaltaan tarvitaan julkaisulupa. Huolehdimme, että lapsista ja nuorista julkaistut kuvat ja videot ovat hyvän maun mukaisia.

Huolehdimme tekijänoikeuksista

Jos jaamme toisten kuvaamaa materiaalia, varmistamme julkaisuluvan ja merkitsemme asianmukaisesti tekijänoikeudet julkaisuun.

Pysymme totuudessa

Valheellista tietoa on somessa ja internetissä koko ajan enemmän liikkeellä ja se leviää nykyaikana erittäin helposti ja nopeasti. Emme levitä tietoa, jonka totuudellisuudesta emme voi olla varmoja.

Aikuinen toimii esimerkkinä lapsille ja nuorille

Monet lapset ja nuoret ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa ja saattavat esimerkiksi kommentoida harkitsemattomasti. Aikuisen vastuulla on puuttua tähän ja ohjata asialliseen somekäyttäytymiseen. Aikuinen näyttää esimerkkiä myös omalla somekäyttäytymisellään.

Olemme esikuvia

Parhaimmillaan voimistelijat ja valmentajat ovat esikuvia suurelle joukolle. Muistamme roolimme ja toimimme sen mukaisesti myös somessa. Voimme kertoa myös ikävistä asioista ja ottaa kantaa, mutta olemme asiallisia, kunnioitamme toisia ja näytämme omalla toiminnallamme positiivista esimerkkiä.

Et ole yksin

Jos kohtaat somessa epäasiallista käyttäytymistä, kuten kiusaamista, ota asia puheeksi. Kerro tilanteesta turvalliselle aikuiselle. Voit myös ilmoittaa asiasta seurajohdolle tai Voimisteluliittoon.

Et ole yksin -palvelu on apunasi myös kaikissa somessa tapahtuvissa epäasialliseen käyttäytymiseen liittyvissä tilanteissa. 

Lisätietoa yleisesti epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisystä ja siihen puuttumisesta löytyy Turvallisesti voimistelussa -dokumentista. 

Materiaalit

Lataa seurasi käyttöön kuvat somen pelisäännöistä:

Instagram ja Facebook

Instagram story

A4-printti tulostettavaksi

Materiaalit löytyvät myös materiaalipankista.

Haku