Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Rytmisen voimistelun EM-kilpailut käynnistyvät 17.5. Bakussa
12.05.2023

Rytmisen voimistelun EM-kilpailut käynnistyvät 17.5. Bakussa

Rytmisen voimistelun EM-kisoihin 2023 lähtevät urheilijat rivissä, lajipäällikkö ottaa heistä kuvaa

Rytmisen voimistelun EM-kilpailut käydään Azerbaidžanin Bakussa 17.-21.5.2023. Suomea edustavat joukkuekilpailussa rytmisen voimistelun maajoukkue ja yksilökilpailussa Emmi Piiroinen ja Elisabeth Jamil.

Rytmisen voimistelun EM-kisoissa on tänä vuonna vuorossa sekä aikuisten että nuorten joukkuekilpailut. Yksilöissä kilpaillaan vain aikuisten sarjassa.

Joukkuekilpailussa maajoukkue lähtee näyttämään omaa parastaan

Aikuisten joukkuekilpailussa Suomea edustaa maajoukkue, jonka kokoonpanoon Bakussa kuuluvat Vera Jokinen (Elise Gymnastics), Nea Kapiainen (SVS Vantaa), Anni Olkkonen (Elise Gymnastics), Aurora Pohjanvirta (Olarin Voimistelijat) ja Anastasiia Polishchuk (Elise Vantaa).

Rytmisen voimistelun joukkueet kilpailevat kansainvälisesti kahdella eri ohjelmalla, joissa on eri välineet. Toisessa ohjelmassa välineinä on viisi vannetta, toisessa taas kaksi palloa ja kolme nauhaa.

Rytmisen voimistelun maajoukkue nauha-pallo-ohjelmalla SM-kisoissa 2023

Rytmisen voimistelun maajoukkue

Lauantaina 20.5. kilpaillaan kaksiottelussa, jossa suoritetaan molemmat ohjelmat. Näiden yhteistuloksella määrittyy kaksiottelun voittaja. Molempien ohjelmien kahdeksan parasta pääsevät sunnuntain välinefinaaleihin, jossa kruunataan sekä vanne- että pallo-nauha-ohjelman uudet Euroopan mestarit.

Nuorten rytmisen voimistelun joukkue Team Elensse rivissä.

Team Elensse

Suomen joukkue on nuori, kokoonpanossa on kolme aikuisten sarjan ensikertalaista. Joukkueen ensisijainen tavoite on pystyä näyttämään kisa-areenalla harjoituksissa saavutettu taso. Isoin tähtäin joukkueella on tulevaisuudessa.

”Olemme todella motivoituneita ja innostuneita, ja lähdemme EM-kisoihin hyvällä fiiliksellä näyttämään omaa parastamme”, kommentoi joukkueen kapteeni Aurora Pohjanvirta.

Jo keskiviikkona käytävässä nuorten joukkuekilpailussa Suomea edustaa seurayhteistyöjoukkue Team Elensse (Elise Gymnastics, Espoon voimistelu- ja liikuntayhdistys ESVOLI, SVS Vantaa).

Team Elenssessä Bakussa voimisteleva Sofia Dookie (ESVOLI), Kira Harjumäki (Elise), Kiira Kulmala (Elise), Miira Lahtela (Elise), Linnea Piispanen (SVS Vantaa) ja Amanda Äänismaa (Elise).

”Lähdemme kisaan luottavaisin ja rauhallisin mielin. Valmistautuminen on sujunut hyvin, nyt vain viimeistelemme ohjelmia”, kertovat Team Elenssen voimistelijat.

Yksilöt tavoittelevat maapaikkoja tuleviin MM-kilpailuihin

Yksilövoimistelijoiden EM-urakka alkaa torstaina 18.5. pallo- ja vanneohjelmilla ja jatkuu perjantaina 19.5. keiloilla ja nauhalla. Neljän ohjelman yhteispisteiden perusteella 24 parasta voimistelijaa pääsee lauantain neliottelufinaaliin. Välinekohtaiset finaalit käydään sunnuntaina, ja niihin tiensä selvittää kunkin välineen kahdeksan parasta.

Emmi Piiroinen hyppäämässä nauhan kanssa voimistelun SM-kisoissa 2023

Emmi Piiroinen. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Suomea kisassa edustavat tuoreet Suomen mestarit: neliottelun sekä nauhan ja pallon kultaa vienyt Emmi Piiroinen (Olarin Voimistelijat), ja vanteella ja keiloilla voittoon taituroinut Elisabeth Jamil (Olarin Voimistelijat). Piiroisella on käynnissä ensimmäinen kausi naisten sarjassa, kun taas Jamil on hallinnut viime vuodet kilpailuja Suomessa.

Sekä molempia yksilövoimistelijoita että joukkuetta valmentava Larisa Gryadunova toivoo, että urheilijat pystyvät näyttämään vahvaa ja rohkeaa voimistelua EM-areenalla, vaikka pieniä virheitä sattuisikin.

Elisabeth Jamil nauhan kanssa voimistelemassa SM-kisoissa 2023

Elisabeth Jamil. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Nuorten sarjoissa menestystä niittänyt Emmi Piiroinen lähtee ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa odottavaisin mielin.

”Treenit ovat menneet hyvin ja olemme tehneet viimeiset silaukset ohjelmiin. Vahvin välineeni on vanne, jolla teen vaikeita liikkeitä ja siksi pidän siitä.”

”Tavoitteenani kisassa on voimistella omalla maksimitasollani. Tuloksellisesti tärkein tavoite on päästä tiimikisassa 12 parhaan joukkoon, jotta saamme kaksi urheilijaa elokuun MM-kisoihin”, kertoo puolestaan Elisabeth Jamil.

Tiimikisassa lasketaan yhteen maan yksilöiden yhteensä kahdeksan ohjelman pisteet. Suomen osalta tiimikisassa huomioidaan siis sekä Jamilin että Piiroisen tulokset neljällä välineellä torstain ja perjantain kisasta. Jos tiimi ei sijoitu 12 parhaan maan joukkoon, saa maa lähettää vain yhden voimistelijan tuleviin MM-kilpailuihin. Joukkueelle paikka saavutettiin jo viime vuoden MM-kisoissa. 

Kilpailuiden aikataulu ja ohjelma:

Huom. ajat ovat Azerbaidžanin aikaa, Suomessa kello on yhden tunnin jäljessä.

Ke 17.5. – nuorten joukkuekilpailu

Klo 12.00-13.50 Karsinta, ryhmä A (Team Elensse)

Klo 18.50-19.30 Naruohjelman finaali (Team Elensse?)

Klo 19.40-20.15 Pallo-ohjelman finaali (Team Elensse?)

To 18.5. – yksilöiden karsinta

Klo 17.15-19.03 Pallo- ja vanneohjelmat, ryhmä C (Elisabeth Jamil ja Emmi Piiroinen)

Pe 19.5. – yksilöiden karsinta

Klo 10.00-11.48 Nauha- ja keilaohjelmat, ryhmä C (Elisabeth Jamil ja Emmi Piiroinen)

La 20.5.

Klo 12.10-14.34 & klo 15.55-18.19 Yksilöiden neliottelun finaalit (Jamil ja Piiroinen?)

Klo 20.50-22.30 Joukkueiden kaksiottelun kilpailu, ryhmä B (Suomi)

Su 21.5.

Klo 12.05-14.42 Yksilöiden välinefinaalit (Jamil ja Piiroinen?)

Klo 16.10-17.45 Joukkueiden välinefinaalit (Suomi?)

Lisätietoja kilpailusta täältä.

Kilpailuja voi seurata Ylen välityksellä. Katso lähetysajat täältä (tulevat jaksot).

Lisätietoja:

Rytmisen voimistelun lajipäällikkö Emma Tast

045 807 2121

emma.tast@voimistelu.fi

Haku