Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Ohjaajan matkassa: Merja Mettänen-Raunio suosittelee aikuisten telinevoimistelua ihan kenelle vaan
25.05.2023

Ohjaajan matkassa: Merja Mettänen-Raunio suosittelee aikuisten telinevoimistelua ihan kenelle vaan

Merja Mettänen-Rauniosta parasta aikuisten telinevoimistelussa on aikuisten rohkeus ja rempseys tarttua uusiin haasteisiin, itsensä ylittämiset ja onnistumisen ilo. Vaasan Telinetaitureissa alkanut valmentajan ura jatkuu nyt Tampereen Voimistelijoissa.

Miten sinusta tuli ohjaaja ja missä ohjaat nyt?

Voimistelin itse Rovaniemellä Taipumattomissa liki parikymppiseksi ja oli luontevaa aloittaa oman harrastamisen ohella myös valmentamaan. Ensimmäisen oman ryhmäni taisin aloittaa jo 15-vuotiaana, ja siitä asti olen valmentanut enemmän ja vähemmän.

Opintojen perässä muutin Vaasaan 2013 ja aloitin valmentajana Vaasan Telinetaitureissa, seurassa minut täysipäiväistettiin 2019.

Tällä hetkellä valmennan Vaasassa 6–7-vuotiaiden esikilparyhmää, seuramme edustusryhmää (12–17-vuotiaat) ja aikuisten alkeisryhmää. Elän tällä hetkellä kahden seuran välillä 1.6. asti, sillä olen siirtynyt Tampereen Voimistelijoihin valmennuspäälliköksi. 

Mikä on parasta ohjaamisessa voimisteluseuran aikuisten telinevoimistelutunneilla?

Aikuisten rohkeus ja rempseys tarttua uusiin haasteisiin, itsensä ylittämiset ja onnistumisen ilo! Aikuiset myös kyseenalaistavat ja kysyvät kinkkisiä kysymyksiä liikkeiden tekniikasta, joka myös haastaa omaa ajattelua eri tavalla valmentajana.

Mikä on ollut ihanin ohjausmuisto?

Apua, näitä on niin monia! Kilpavoimistelijoiden kanssa parhaita muistoja ovat yhteiset kisa- ja leirimatkat. Mutta kyllä se arki on tämän työn suolaa, kun harjoittelun tuloksena tulee onnistumisia. Yksi hauska kommentti tulee mieleeni, kun eräs pikkujumppari totesi tunnin päätteeksi äidilleen, että ”Merja on aika vaativa, mutta silti tosi kiva ja kiltti”. Se summaa aika hyvin sen, millainen valmentaja haluankin olla.

Kenelle suosittelisit telinevoimistelua? 

Suosittelen kyllä aikuisten telinevoimistelua ihan kenelle vain! Kuperkeikka, käsinseisonta ja monet muutkin perusliikkeet on mahdollista pilkkoa moneen osaan, eikä liikkeitä tarvitse ”heittää ykkösellä”.

Alkuun voi aikuiselle tuntua jännittävältä olla omien käsien varassa tai mennä pään ylitse ympäri, kun ei sellaista ole tullut paljoa tehtyä sitten lapsuuden!

Telinevoimistelu kehittää kuin huomaamatta liikkuvuutta, voimaa ja koordinaatiota, samalla oppii uusia temppuja, ylittää itsensä ja löytää hieman sinne epämukavuusalueelle. Ja ehkä tärkeimpänä, meillä ainakin Vaasassa on ihan mahtava porukka, joka tsemppaa ja kannustaa!

Minkä vinkin antaisit lukijoille?

Näin kevään ja kesän kynnyksellä, niin ota haasteeksi käydä kesän aikana leikkipuistossa tai vaikka puun oksassa roikkumassa ja kokeile nurmikolla karhukävelyä tai vaikka kuperkeikkaa. Jos lähipiiristä löytyy pihatramppa, niin koita muutama hyppy. Yllättävän rankkaa, mutta niin hauskaa! Voimistelemaan ei aina tarvitse lähteä jumppasalille.

Seurat ehdottavat aikuisliikuttajia

Seurat ovat saaneet ehdottaa esimerkiksi ryhmäliikunnan, aikuisten voimistelulajin/tanssin ohjaajaa tai perheliikunnan ohjaajaa, joka on heidän mielestään onnistunut innostamaan aikuisia liikkumaan.

Valitsemme ehdotuksista vuonna 2023 kuusi kuukauden aikuisten liikuttajaa.

Näin Vaasan Telinetaiturit kuvaa Merja Mettänen-Rauniota: 
Merja on kokenut valmentaja ja valmentaakin useita lasten ryhmiä. Seurassa oli jo aiemmin aikuisten ryhmä, jossa kävi lähinnä entisiä voimistelijoita. Merja päätti pari vuotta sitten perustaa aikuisille telinevoimistelun alkeisryhmän ja ryhmä onkin ollut tosi suosittu, joka kausi täynnä innokkaita uusia ja vanhoja jumppareita. Merja on motivoitunut opettamaan uusia temppuja ja saa kirjaimellisesti aikuiset liikkumaan ja haastamaan itseään.

 

Haku