Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Ninjagym, Kepparitanssi ja rope skipping – Kirkkonummella jaettiin varhaiskasvatuksen koulutuksesta saatua osaamista
28.06.2022

Ninjagym, Kepparitanssi ja rope skipping – Kirkkonummella jaettiin varhaiskasvatuksen koulutuksesta saatua osaamista

kepparitanssi

Varhaiskasvatuksen koulutuksesta uusia ideoita liikkumiseen 

Voimisteluliiton varhaiskasvatuksen koulutuspilotti järjestettiin Kirkkonummella yksiköiden liikuntavastaaville maaliskuussa. Koulutukseen osallistui yhteensä 31 varhaiskasvatuksen liikuntavastaavaa eri yksiköistä eri puolilta Kirkkonummea. Koulutuksen tavoitteena on kehittää varhaiskasvatuksen henkilöstön osaamista hyödyntää voimistelulajeja monipuolisesti työssään ja tarjota uusia liikuntaideoita varhaiskasvatuspäiviin. Koulutus koostuu matalan kynnyksen voimistelulajeista Dance 4 Fun: Kepparitanssi, Ninjagym ja rope skipping, jotka tukevat motoristen taitojen kehitystä ja innostavat lapsia myös omatoimiseen liikuntaan.

Uudet opit jakoon koko henkilöstölle

Kirkkonummella koulutuksen sisällöt ja uudet liikuntaideat haluttiin jakaa kunnan alueella koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Liikuntavastaavien verkostossa suunnitellaan alueelliset liikuntatapahtumat vuosittain joka kevät ja syksy. Kevään 2022 tapahtumissa päästiinkin hyödyntämään Voimisteluliiton koulutuksessa opittuja sisältöjä.

Alueelliset tapahtumat toimivat osaamisen jakamisen paikkana henkilöstölle ja lapset saavat monipuolista liikettä. Koulutuksissa opitun yhdistäminen alueellisiin tapahtumiin mahdollistaa sen, että henkilöstö ja lapset pääsevät innostumaan uusista ideoista, kertoo Kirkkonummen varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Essi Kaipainen.

Veikkolan liikuntatapahtumassa aamupäivällä mukana olivat päiväkotien pienimmät, perhepäivähoito sekä asukaspuisto ja iltapäivästä vauhtiin pääsivät eskarilaiset. Tapahtumat alkoivat yhteisellä alkulämmittelyllä, jonka jälkeen tutustuttiin päivän pääteemoihin. Ninjagymistä ohjelmaan valikoitui maailmanympärimatka sekä kilpikonnahippa. Rope skippingissä hypittiin vesilätäköissä ja narukarusellissa. Kepparitanssissa suunnistettiin kuvien mukaan.

Keskustan alueellinen liikuntatapahtuma toteutettiin kokonaisen tapahtumaviikon muodossa. Viikon aikana järjestettiin useita tapahtumia, joihin yksiköt saivat itse valita tarkemmat sisällöt. Tapahtumissa etsittiin kirjaimia kepparisuunnistuksessa, ratsastettiin keppariradalla ja leikittiin ”kuka pelkää ninjaa” -leikkiä. Päiväkodin pihalla hypittiin aaltoja ja käärmeitä, temppuiltiin ninjaradalla ja hypittiin vesilätäköissä.

Masalan alueen tapahtumapäivässä esimerkiksi Hommaksen päiväkodissa lapset pääsivät keppariradalle ja hoitamaan keppihevosia. Asukaspuisto Piennarpihalla perheet saavat omatoimisesti kiertää rasteja. Asukaspuistojen kävijät ovat hyvin eri ikäisiä, joten tarjolla oli erilaisia variaatioita kepparitanssista, ninjahypyistä sekä hyppynarutehtävistä.

 

Varhaiskasvatukseen soveltuvia rope skipping -hyppyjä ”vesilätäköissä”. Kuva: Essi Kaipainen.

Kepparisuunnistuksessa etsittiin ratakirjaimia. Kuva: Essi Kaipainen.

Kirkkonummen liikuntavastaavat ovat kokeneet koulutuksen innostavana. Erityisesti hyppynaruleikit ovat lisääntyneet ja kepparit ovat olleet monipuolisemmin käytössä. Koulutuksen materiaalit on tallennettu kunnan sisäiseen ”työkalupakkiin”, jossa ne ovat kaikkien käytettävissä. Koulutus toi mukanaan monia uusia liikunnallisia ideoita varhaiskasvatukseen Kirkkonummella. Kiitos siitä Voimisteluliitolle, Essi iloitsee.

Varhaiskasvatuksen koulutuskokonaisuus pilotoitiin yhteensä yhdeksässä eri kunnassa syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana osana Liiku mun kaa -hanketta. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Haku