Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Jumppapuku vai verkkarit – miten valita lasten vaatteet voimistelussa?
22.11.2023

Jumppapuku vai verkkarit – miten valita lasten vaatteet voimistelussa?

Kuvassa lasten vaatteet: jumppapuku, trikoot, voimistelupuku

Millaiset lasten vaatteet sopivat urheiluun? Entä mikä on tällä hetkellä muotia voimistelupuvuissa?

Voimisteluliiton kumppanit Chopar ja Piruetti antavat vinkkejä, mihin asioihin olisi hyvä kiinnittää huomiota, kun valitsee lapselleen vaatteita voimisteluharrastukseen.

  1. Valitse lajille sopivat vaatteet. Turvallisuus on tärkeää huomioida. Esimerkiksi telinelajeissa vartaloa myötäilevä vaate on paras. Käsilläseisonnassa topin on oltava tiukka eikä saa valahtaa alas. Valitse vaate, joka on helppo vetää päälle, on mukava ja kannustaa lasta liikkumaan.
  2. Valitse oikea materiaali käyttötarkoituksen mukaan. Pienillä lapsilla materiaalin pehmeys on tärkeää. Enemmän treenaavalla paras materiaali on hengittävä ja korkealaatuinen. Laadukas vaate kestää oikein pestynä kierrätettäväksi asti.
  3. Valitse oikea malli ja koko. Hyvin istuvassa ja oikeankokoisessa vaatteessa on mukavampi ja turvallisempi liikkua. Kasvunvaraa ei suositella, koska liian iso vaate tekee liikkumisesta hankalaa, varsinkin trikoohousuissa oikea koko on tärkeä. Vaatteen pitää istua ja olla napakka, jotta se pysyy vyötärössä ja myötäilee sopivasta kohdasta.
  4. Noudata vaatteen pesuohjeita. Pese vaatteet aina nurinpäin ja samanväristen vaatteiden kanssa. Teknisissä materiaaleissa käytä vain vähän pesuainetta äläkä huuhteluainetta, koska ne tukkivat teknisen materiaalin ja vähentävät kankaan hengittävyyttä. Paljettiasuissa suositellaan käsinpesua.

Lasten vaatteet valitaan turvallisuus ja mukavuus edellä

Moni muistaa 80- ja 90-lukujen neonväriset trikoot, kerrospukeutumisen ja stringit. Muoti vaikuttaa niin väreihin, lahkeiden ja hihojen pituuteen kuin malleihinkin. Mikä on tällä hetkellä muotia voimistelupuvuissa?

Piruetin johtaja Susanna Etula kertoo, että vaatteiden väreissä tulee muotivirtauksia, mutta yksi väri pitää pintansa vuodesta toiseen. Ja se väri on musta.

”Musta on aina pääväri. Halutaan värejä, mutta kuitenkin erityisesti trikoissa musta on suosituin väri. Onneksi kuitenkin lapset haluavat usein ilotella väreillä, joita Piruetista löytyykin laaja valikoima”, toteaa Etula.  

Muutaman vuoden välein esimerkiksi vyötärön korkeus vaihtuu. Tällä hetkellä korkea vyötärö on muotia ja Piruetissa kaikkiin malleihin on tehty rinnalle myös korkeavyötäröinen malli.

”Topeissa pituus vaihtelee, joskus muotia on pitkä ja joskus vain napaan asti ylettyvä. Tällä hetkellä muotipituus on pidentymässä. Muotia on myös laittaa toppi niin, että trikoot tulevat sen helman päälle.”

Jalkalenkkitrikoot ovat tällä hetkellä muotia, samoin sukkatossut.

”Ennen tossut olivat nahkaisia mutta nykyisin suositaan sukkatossuja. Tärkeintä on mukavuus ja turvallisuus. Vaatteen pitää istua ja olla mukava päällä. Myös kilpailusäännöt on otettava huomioon. Teemmekin Piruetissa yhteistyötä Kansainvälisen voimisteluliiton FIGin kanssa.”

Lasten voimisteluvaatteita Piruetilta ja Choparilta.

Jumppapuku pienten lasten valinta  

Tällä hetkellä Choparilla pienten lasten vaatteissa suosittua ovat erilaiset printit. Sublimaatio-tekniikan avulla vain taivas on rajana, millaisia printtejä voidaan tehdä. Sublimaatio-tekniikassa väri printataan kankaan sisään.

”Meillä on ollut printeissä teemana taikamaailma, jossa vaatteeseen on saatu kimalle-elementtejä ilman paljettien lisäämistä. Uudessa mallistossa on mukana viidakon elementtejä”, kertoo Fanni Duncan Choparin myynnistä.

Maaerot Suomen ja Tanskan välillä ovat isot.

”Suomalaiset ovat arempia, tanskalaiset valitsevat räväkämpiä tyylejä.”

Väreissä pienten lasten mallistossa suosiossa ovat hempeät värit, kuten vaaleansininen ja -punainen.

”Arvelemme näiden värien olevan suosittuja Frozen-elokuvan vuoksi”, Duncan sanoo ja toteaa, että on vaikea ennustaa, mistä väristä tai printistä tulee muotia.

”Vanhemmat ostavat lapsilleen yleensä värikkäämpiä vaatteita, mutta joukkueväreissä suositumpia ovat tummat sävyt, erityisesti musta.”

Muoti muuttuu iän mukana. Yleensä pienemmät jumpparit suosivat perusjumppapukua mutta isommilla lapsilla on valintana harjoituksissa legginsit ja toppi.

Myös Fanni Duncan painottaa turvallisuuden merkitystä voimisteluasujen valinnassa. Kisapuvuissa on myös otettava kansainväliset säännöt huomioon. 

Lasten vaatteet voimistelijoiden toiveiden mukaisesti

Piruetin ja Choparin mallistot ovat suunniteltu voimistelijoiden toiveiden mukaisesti. Löydä täydelliset asut ja ilmaise itseäsi voimistelun taianomaisessa maailmassa!

Tutustu Piruetin mallistoon

Tutusta Kids by Chopar mallistoon 

Lasten vaatteet myös Lasten voimistelun linjauksessa

Tiesitkö, että Lasten voimistelun linjauksessa otetaan kantaan myös lasten voimistelupukuihin? Tutustu linjaukseen verkkosivuillamme. 

Tutustu linjaukseen

Haku