Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Minetit ja Gloria mitalitaistoon joukkuevoimistelun EM-finaaliin
27.05.2023

Minetit ja Gloria mitalitaistoon joukkuevoimistelun EM-finaaliin

Joukkuevoimistelun EM-kilpailut käynnistyivät tänään lauantaina 27.5. Vantaalla. Suomen joukkueista huomiseen loppukilpailuun tiensä selvittivät Minetit (Tampereen Sisu) ja Gloria (Elise Gymnastics, Pakilan Voimistelijat).

Jutun kansikuva: Susanna Hiljander (Gloria, vas.) & Sakari Röyskö (Minetit, oik.)

Vantaan Energia Areenalla nähtiin tiukkaa kilpailua ja huippuvoimistelun säihkettä joukkuevoimistelun EM-kilpailuiden avauspäivänä. Kilpailu on samalla myös vuoden kolmas maailmancup-osakilpailu.

Naisten sarjassa Suomen neljä joukkuetta lähtivät kilpailuun ennakkosuosikkeina yhdessä Bulgarian joukkueiden kanssa. Suomen joukkueista jokainen olisi pisteiden valossa ansainnut paikan huomiseen loppukilpailuun, mutta maakiintiön vuoksi vain kaksi parasta joukkuetta kustakin maasta etenee finaaliin.

Suomen joukkueista finaaliin voimistelivat Minetit (Tampereen Sisu) ja Gloria (Elise Gymnastics, Pakilan Voimistelijat). OVO Teamin (Olarin Voimistelijat) ja Siriuksen (Jyväskylän Naisvoimistelijat) kohtalona oli tällä kertaa karsiutua finaalista.

Alkukauden kilpailuita hallinnut Minetit onnistui Vantaalla ensimmäisessä suorituksessaan hyvin, mutta lähtee finaaliin taka-ajoasemasta toiselta sijalta. Joukkueen edelle kiilasi hallitseva maailmanmestari, Bulgarian maajoukkue.

Minettien hyppy SM-kisoissa 2023

Minetit lähtee EM-finaaliin toiselta sijalta. Kuva: Ville Levijärvi

Bulgarian kaula Minetteihin on niukka, vain 0,3 pistettä. Joukkuevoimistelussa on vuoden alusta siirrytty uusittuihin sääntöihin, joissa maksimipisteet ovat 30 aiemman 20:n sijaan.

”Tänään saatiin tehtyä hyvä ja puhdas suoritus, johon olemme tyytyväisiä. Huomiseen finaaliin lähdemme varmoilla fiiliksillä näyttämään meidän parastamme”, kertoo Minettien kapteeni Sanni Hartman joukkueen alkukilpailusta.

Suomen Gloria lähtee finaaliin kolmannelta sijalta, 0,7 pistettä Minettien perässä. Joukkue tavoittelee viime vuoden MM-pronssin jatkoksi ensimmäistä EM-mitaliaan. Suomalaiset mitalitaistossa haastaa myös neljänneksi voimistelut Bulgarian kakkosmaajoukkue.

”Kotikisan upeassa tunnelmassa ja kannustuksessa oli mahtavaa astella matolle. Suoritus oli hyvä ja perusvarma – huomiseen finaaliin lähdemme korjaamaan muutamat pienet virheet. Huippu fiilis, ihanaa päästä kisaamaan vielä huomenna!” kommentoi Glorian tyytyväinen kapteeni Erika Luoto.  

Gloria SM-kisoissa 2023

Gloria onnistui EM-alkukisassa ja lähtee kolmannelta sijalta finaaliin. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Myös nuorten joukkueet ovat mitalijahdissa ensimmäisen päivän jälkeen

Nuorten sarjassa (14-16-vuotiaat) EM-alkukilpailu oli todellista suomalaisten hallintaa, sillä Suomen joukkueet valtasivat neljä ensimmäistä sijaa. Finaaliin jatkavat Minetit Junior (Tampereen Sisu) ja Ovo Junior Team (Olarin Voimistelijat). Alkukilpailun kolmanneksi sijoittunut Sanix Valens Junior (Lahjan Tytöt) ja Elite (Sport Club Vantaa) karsiutuivat finaalista maakiintiön vuoksi.

Kultataistelusta tulee jännittävä, sillä alkukilpailun jälkeen Minetit Junior ja Ovo Junior Team jakavat ensimmäisen sijan tasapistein 27.000.

Minetit Juniorin kapteeni Minttu Malinen kommentoi joukkueen alkukilpailua: ”Suorituksemme oli tänään onnistunut. Saimme tehtyä yhtenäisen ja vahvan suorituksen ilman isompia virheitä. Huomiseen finaaliin lähdemme hyvillä fiiliksillä tekemään onnistuneen ja täsmällisen suorituksen.”

”Saimme tehtyä alkukilpailussa varman ja onnistuneen suorituksen. Huomenna lähdemme korjaamaan pienetkin epätarkkuudet ja näyttämään upean ohjelmamme vielä viimeisen kerran!”, kertoi puolestaan Ovo Junior Teamin kapteeni Selma Länsmans.

Joukkuevoimistelun EM-finaali käydään huomenna sunnuntaina 28.5. klo 12.00 alkaen. Lopullisiin tuloksiin lasketaan yhteen alku- ja loppukilpailun pisteet, eli joukkueiden järjestys määräytyy yhteispisteiden perusteella.

Loppukilpailuja voi seurata Yle Areenasta

Kisatunnelmiin pääsee seuraamalla kisan virallista Instagram-tiliä: @aggvantaa2023

Tulokset, joukkuevoimistelun EM-kisat, alkukilpailu:

Naiset

  1. Bulgarian maajoukkue BUL 28.000
  2. Minetit FIN 27.700
  3. Gloria FIN 27.000

  1. OVO Team FIN 26.250
  2. Sirius FIN 25.850

Nuoret

1. Minetit Junior FIN 27.000

1. OVO Junior Team FIN 27.000

3. Sanix Valens Junior FIN 25.650 (maakiintiön takia karsiutuu finaalista)

4. Elite FIN 25.600 (maakiintiön takia karsiutuu finaalista)

Kaikki tulokset Kisanetistä.

Haku