Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Miesten telinevoimistelun EM-kilpailut käydään ensi viikolla Italiassa – suomalaiset taistelevat viimeisestä olympiapaikasta
18.04.2024

Miesten telinevoimistelun EM-kilpailut käydään ensi viikolla Italiassa – suomalaiset taistelevat viimeisestä olympiapaikasta

Suomen kokoonpano miesten telinevoimistelun EM-kisoihin 2024

Miesten telinevoimistelun Euroopan mestaruuksista kilpaillaan 24.-28.4.2024 Italian Riminissä. Kilpailu on erityisen jännittävä, sillä se on samalla eurooppalaisvoimistelijoiden viimeinen mahdollisuus lunastaa kisalippu Pariisiin.

Suomen miehet lähtevät EM-kilpailuihin itsevarmoina ja hyvissä tunnelmissa. Suomea Riminissä edustavat Akseli Karsikas (Oulun Pyrintö), Oskar Kirmes (Espoon Telinetaiturit), Robert Kirmes (Espoon Telinetaiturit), Elias Koski (Voimisteluseura Helsinki), Joona Reiman (Tampereen Sisu) ja Pavel Titov (Jyväskylän Voimistelijat).

EM-kisoissa jaetaan Euroopan voimistelijoiden osalta viimeinen paikka tulevan kesän Pariisin olympialaisiin. Henkilökohtaisen olympiapaikan saa yksi kuusiottelija: se, joka on lopputuloksissa paras niistä urheilijoista, joilla ei vielä ole paikkaa.

Suomen kokeneet ottelijat tavoittelevat olympiapaikkaa

Suomen kolme kokenutta kuusiottelijaa eli Robert Kirmes, Oskar Kirmes ja Elias Koski ovat kaikki tiukasti mukana taistossa olympiapaikasta. Suomen valmennusryhmän arvion mukaan paikasta kilpailee yhteensä noin viisi tai kuusi voimistelijaa.

Erityisesti Robert Kirmes on ilahduttanut EM-kisojen alla onnistuneilla suorituksillaan. Kirmes on palannut tänä vuonna erinomaisessa kunnossa kisa-areenoille toivuttuaan vuosi sitten EM-kisoissa sattuneesta nilkkavammasta. Maaliskuun SM-kisoissa Kirmes haali yhteensä kuusi Suomen mestaruutta seitsemästä mahdollisesta.

”Valmistautuminen on sujunut todella hyvin. Minulla on onnistuneita kisoja takana, ja nyt olen valmiina täräyttämään ennätyspisteet EM-kisoissa. Lähden ennen kaikkea nauttimaan ja pitämään hauskaa. Katsotaan mihin sen riittää – toivottavasti tietysti olympiapaikkaan”, kertoo Kirmes tunnelmistaan ennen Italiaan lähtöä.

Kuusiottelukilpailu käydään heti EM-kisojen avauspäivänä, keskiviikkona 24.4. Tänä vuonna käydään suoraan finaali, eli sekä kuusiottelun Euroopan mestaruus että olympiapaikan kohtalo selviävät ensimmäisen kisapäivän päätteeksi.

Miesten telinevoimistelun maajoukkueen Joona Reiman, Oskar Kirmes, Robert Kirmes ja Elias Koski Urheassa ennen lähtöä EM-kisoihin 2024

Miesten telinevoimistelun maajoukkueen Joona Reiman (vas.), Oskar Kirmes, Robert Kirmes ja Elias Koski Urheassa ennen lähtöä EM-kisoihin 2024.

Joona Reiman tähtää hypyn finaaliin

Suomen joukkueen nuorempaa polvea edustavilta Joona Reimanilta ja Akseli Karsikkaalta on lupa odottaa myös vahvoja suorituksia, ja kenties jopa telinefinaalipaikkoja.

Vuoden 2022 hypyn nuorten Euroopan mestari Reiman pääsee viimein näyttämään taitonsa aikuisten arvokisoissa. Kuntoutus viime vuoden polvileikkauksesta on sujunut erinomaisesti, ja voimistelija uhkuu itseluottamusta kisojen alla.

”Valmistautuminen on sujunut todella hyvin, olen saanut treenattua hyvin ja alla on onnistuneita maailmancupeja. Lähden todella itsevarmalla fiiliksellä EM-kisoihin. Tuntuu hyvältä päästä ensimmäisiin aikuisten EM-kisoihin kaiken sen jälkeen, mitä viime vuonna joutui kokemaan. Lähden tavoittelemaan hypyn finaalipaikkaa ja jos finaalissa ollaan, tietysti kirkkainta mahdollista mitalia”, Reiman kertoo.

Akseli Karsikas puolestaan saapuu vahvistamaan Suomen joukkuetta suoraan Yhdysvalloista, jossa hän on asunut ja voimistellut kesästä 2023 lähtien. Maajoukkueen päävalmentajan Timo Holopaisen mukaan Karsikas on kehittynyt voimistelijana Yhdysvalloissa, ja on ollut vahva erityisesti rekillä.

”Olen saanut paljon kisoja alle täällä Yhdysvalloissa, jossa kilpailen osana Penn State -yliopiston joukkuetta. Tällä kertaa valmistautuminen EM-kisoihin on ollut erilainen kuin aiemmin, koska en ole päässyt harjoittelemaan maajoukkueen kanssa. Hyvillä mielin lähden kisaamaan, kun pääsee näkemään maajoukkueen kavereita pitkästä aikaa”, kertoo Karsikas kisatunnelmistaan.

Kuusiottelijat, Reiman ja Karsikas muodostavat Suomen joukkueen EM-joukkuekilpailuun. Karsinta sekä teline- että joukkuekilpailun finaaleihin käydään keskiviikkona 24.4. Finaaleihin etenee kunkin telineen kahdeksan parasta voimistelijaa, ja joukkuefinaaliin kahdeksan parasta joukkuetta.

Lisäksi EM-kisoissa on mukana yksilöedustajana Pavel Titov, joka kilpailee hevosella.

Nuorten joukkue EM-kilpailuihin

Riminissä käydään samalla myös nuorten sarjassa miesten telinevoimistelun EM-kilpailut. Naisten ja tyttöjen EM-kilpailut ovat vuorossa miesten jälkeen, 2.-5.5.2024.

Nuorten EM-kokoonpanossa voimistelevat Antton Villonen (Voimisteluseura Helsinki), Iiro Karppinen (Oulun Pyrintö),Kyösti Uusitalo (Oulun Pyrintö), Aleksi Koivunen (Turun Taitoliikuntakeskus) ja Iiro Lehtisalo (Turun Taitoliikuntakeskus).

Kilpailun aikataulut

Ajat ovat Suomen aikaa, Riminissä kello on tunnin jäljessä Suomea (UTC +2)

KE 24.4.2024

  • Miesten karsintakilpailu (kuusiottelun finaali ja karsinta teline- ja joukkuekilpailun finaaleihin) klo 11-21.45
  • Suomi divisioonassa 2, klo 15-18

TO 25.4.2024

  • Nuorten karsinta- ja joukkuekilpailu (karsinta kuusiottelun finaaliin ja telinefinaaleihin) klo 11-21.20
  • Suomi divisioonassa 3, klo 18.30-21.20

PE 26.4.2024

  • Miesten permannon, hevosen ja renkaiden finaalit klo 19-21.22

LA 27.4.2024

  • Nuorten telinefinaalit klo 11-13.42
  • Miesten hypyn, nojapuiden ja rekin finaalit klo 17.30-20

SU 28.4.2024

  • Nuorten kuusiottelun finaali klo 11-13.37
  • Miesten joukkuekilpailun finaali klo 16.30-19

Näin seuraat kilpailuja

Lisätietoja ja mahdolliset haastattelupyynnöt:

Kasper Holopainen

miesten telinevoimistelun lajipäällikkö

p. +358 50 327 2143

Haku