Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Liiku mun kaa -hanke lisännyt liikettä lasten ja nuorten päiviin
01.07.2022

Liiku mun kaa -hanke lisännyt liikettä lasten ja nuorten päiviin

Voimisteluliiton kolmivuotinen Liiku mun kaa -hanke päättyi maaliskuun lopussa. Hankkeessa on hypitty tuhansia naruhyppyjä, tuotettu uusia kouluihin sopivia matalan kynnyksen voimistelun sisältöjä sekä innostettu lapsia ja nuoria löytämään oma tapansa liikkua. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Viimeisen hankevuoden tuloksia

Hankkeen kohderyhmä laajentui ja keskittyi viimeisenä vuonna varhaiskasvatuksen puolelle. Varhaiskasvatukseen rakennettiin koulutuskokonaisuus, jota pilotointiin kymmenellä paikkakunnalla kouluttaen 146 henkilöä. Koulutus koostuu matalan kynnyksen voimistelulajeista Dance 4 Fun: Kepparitanssi, Ninjagym ja rope skipping tarjoten monipuolista liikettä varhaiskasvatuspäiviin. Lisäksi hankevuoden aikana yliopistoissa pidetyissä opetusdemoissa tavoitettiin noin 200 kasvatusalan opiskelijaa.

Tampereen alueen varhaiskasvatuksessa pidettiin kevään 2022 aikana 70 matalan kynnyksen voimistelulajien näytetuntia. Tavoitteena oli tuoda esiin voimistelun moninaisuutta sekä kannustaa jokaista lasta löytämään into liikuntaan. Näytetuntien kautta tavoitettiin jopa yli 1000 lasta. Näytetunneista vastasivat Tampereen sisun ja Elixiria Sportin ohjaajat ja valmentajat.

Hankkeessa tuotettuja kouluihin ja varhaiskasvatukseen suunnattuja materiaaleja on jaettu yhteistyökumppaneiden, sosiaalisen median ja webinaarien avulla. Koululiikuntaliiton kanssa yhteistyössä tuotetusta Temppusankarit -materiaalikokonaisuudesta luotiin uusi innostava kouluskaba konsepti. Opettajille sekä lasten ohjaajille kuvattiin motorisiin taitoihin keskittyvä Liikuntavinkit -videosarja. Hankkeessa kirjastoihin jaettuja Temppukasseja voivat lainata käyttöönsä niin lapset ja perheet kuin koulut ja varhaiskasvatus sekä seurat.

Temppusankarit-kouluskaba Liikuntavinkit -videosarja Temppukassi

Toiminnan vakiinnuttamiseksi seuroille jaettiin välinetukea koulu- ja varhaiskasvatusyhteistyön kehittämiseen. Välineet ovat voimisteluseuran, koulun/varhaiskasvatuksen sekä kerhotoiminnan yhteiskäytössä. Seurat raportoivat erittäin positiivisesti välinetuesta ja kertoivat, että tämänkaltaiset hankkeet tukevat erinomaisesti seuran ja koulun yhteistyön kehittymistä. Välinetuen avulla seuran ja koulun yhteistyö onkin monella paikkakunnalla laajentunut.

Liiku mun kaa -hanke on liikuttanut valtakunnallisesti ympäri Suomen vakiinnuttaen liikettä lasten ja nuorten päiviin. Hanke on tuonut runsaasti matalan kynnyksen liikunnan ja uusien voimistelumuotojen sekä seura-kouluyhteistyön osaamista Voimisteluliittoon ja sidosryhmille. Hankkeen aikana on rikottu perinteisen kouluvoimistelun mielikuvia ja luotu elämään jääneitä lapsilähtöisiä liikuntamuotoja, joita voidaan toteuttaa helposti koulu- ja varhaiskasvatuspäivissä sekä niiden yhteydessä.

Haku