Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Lasten voimistelun linjaus avoimeen kommentointiin
12.04.2023

Lasten voimistelun linjaus avoimeen kommentointiin

valmentaja avustaa voimistelijaa silta-asentoon

EDIT 29.4. KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT. Kiitos kommenteista. Jatkamme linjauksen kehitystyötä.

***************************************

Olet ehkä kuullutkin, että voimistelussa tehdään lasten voimistelun linjausta. Nyt on sinun vuorosi vaikuttaa ja antaa äänesi kuulua. Kommentoi linjausta pe 28.4. mennessä.

Lapsen oikeudet linjauksen takana

Kaikki alle 18-vuotiaat ovat lapsia eli myös nuoret ohjaajat seuroissa ovat lapsia ja lapsen oikeudet ovat meitä kaikkia velvoittavia. 

Meillä aikuisilla on erityinen suojeluvelvoite, mikä tulee sekä kansallisesta lainsäädännöstä, että kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista, erityisesti lasten omasta ihmisoikeussopimuksesta eli YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta. Kun lapsilla on oikeuksia, meillä aikuisilla on vastuu niiden oikeuksien toteutumisesta ja siksi Voimisteluliitto tekee linjausta valmennustyön tueksi. 

 

Linjauksen tavoite

Lasten voimistelun linjauksen tarkoituksena on olla konkreettinen tuki ja opas seuroille ja valmentajille, ohjaajille sekä opettajille. Linjauksessa on suosituksia siitä, miten kehittää positiivista toimintaa jokaiselle lapselle yksilönä.

Lapsen oikeudet urheilussa koskevat kaikkia lapsia ilman syrjintää ja riippumatta lasten tai heidän vanhempiensa sukupuolesta, etnisestä taustasta, vakaumuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, kehon rakenteesta, fyysisestä kehityksestä, tuen tarpeesta tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Linjauksen tavoitteina on ensisijaisesti huomioida lapsen oikeudet paremmin voimistelussa ja toisena tavoitteena vähentää mm. kustannuksia, jotka harrastamisesta ja varsinkin kilpailumatkoista syntyvät. Kolmantena tavoitteena on vahvistaa ympäristövastuullisuutta sekä yhteisen vastuullisuusohjelman toimia lasten voimistelussa.

Kustannuksiin voimme vaikuttaa monilla valinnoilla

Harrastamisen kokonaiskustannukset syntyvät monista pienistä kustannuksista ja viime vuosina harrastusintensiteetti on kasvanut selvästi ja harrastaminen kallistunut joillakin lapsilla jopa kaksin- tai kolminkertaiseksi.

Harjoitusmäärien nousu, tilavuokrat, ammattivalmentajien palkat, matka- ja leirikustannukset, harrastusasut ja välineet, kilpailuasut ja muut oheiskulut ovat nostaneet voimistelussa kustannuksia, joihin linjaus pyrkii puuttumaan erilaisin suosituksin tai ohjein.

Sinut on kutsuttu mukaan. Nyt on kaksi viikkoa aikaa kommentoida!

Linjaus on jaettu pienempiin osiin, joihin pääset tutustumaan padlet-alustalla. Lue ja osallistu kommentointiin täällä. 

Aikaa on 28.4. asti, minkä jälkeen linjaus työstetään valmiiksi toukokuun aikana.

Kiitos yhteistyöstä ja osallisuudesta.

Lisätietoja: Liisa Lappalainen  @voimistelu.fi

Haku