Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Kuukautiset ja voimistelu
28.05.2024

Kuukautiset ja voimistelu

Tänään 28.5.2024 vietetään kansainvälistä kuukautispäivää.

Kuukautiset ovat tärkeä osa ihmisen biologiaa ja vaikuttavat puoleen maailman väestöstä. Edelleen niihin liittyy kuitenkin jonkin verran häpeän tunnetta ja tarvetta piilotella ”sitä aikaa kuusta”. Ainut keino poistaa kuukautisiin liittyvää häpeää on normalisoida kuukautiset ja puhua niistä positiiviseen sävyyn.

Kuukautiset ovat tärkeässä asemassa urheilussa, sillä ne kertovat naisurheilijan normaalista hormonitoiminnasta. Aliravitsemus ja suhteellinen energiavaje urheilussa oireilee muun muassa mahdollisena kuukautisten poisjääntinä tai viivästyneenä kuukautisten alkamisena.

Poisjääneet kuukautiset ovat aina merkki siitä, että hormonitoiminta ei ole tasapainossa ja ajan mittaan se vaikuttaa myös harjoitteluun ja suorituskykyyn. Riittämättömästä energiansaannista johtuvat kuukautiskierron häiriöt voivat johtaa rasitusmurtumien lisääntyneeseen riskiin.

Varsinkin tavoitteellisessa urheilussa valmentajan olisi tärkeää ottaa huomioon urheilijan kuukautiskierto ja pyrkiä urheilijan kanssa sellaisen keskusteluyhteyteen, että urheilijan olisi luontevaa puhua mahdollisista kuukautiskierron häiriöistä. Tämä ei välttämättä ole yksiselitteisen helppoa erityisesti tilanteissa, kun urheilijat ovat nuoria ja eri sukupuolta valmentajansa kanssa. Tämä vaatii valmentajilta ammatti- ja vuorovaikutustaitoja ja ehdottomasti luottamuksellista ilmapiiriä ja tabujen rikkomista.

Kilpailuasuissa niin voimistelussa kuin muissakin urheilulajeissa kilpailuasuilla pyritään suorituskyvyn optimointiin (ilmanvastus, estetiikka jne), mutta kuukautisia silmällä pitäen erityisesti voimistelun kilpailuasut voidaan kokea niukkoina ja paljastavina.

Kuukautisten alkamisikä on myös viime vuosikymmeninä alentunut, joten kuukautiset koskevat yhä nuorempia voimistelijoita. Kilpailuasuja suunnitellessa olisikin hyvä muistaa myös kuukautisten olemassaolo ja pohtia kilpailuasua myös sillä silmällä, että se tuntuu turvalliselle ja mukavalle voimistelijasta kuukauden jokaisena päivänä.

Haku