Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Kuudelle suomalaistuomarille Honorary Judge -huomionosoitus
23.04.2021

Kuudelle suomalaistuomarille Honorary Judge -huomionosoitus

 

Euroopan voimisteluliitto muistaa suomalaistuomareita naisten EM-neliottelufinaalin yhteydessä. Myös kansainvälinen voimisteluliitto FIG on huomioinut suomalaisia tuomareita viime vuosina. 

Euroopan voimisteluliitto palkitsee vuosittain pitkäaikaisia ja kansainvälisesti ansioituneita voimistelutuomareita Honorary Judge -huomionosoituksella. Tuoreimpiin palkittaviin kuuluu kaikkiaan kuusi suomalaista telinevoimistelutuomaria: 

  • Lisbet Heino, NTV 
  • Teppo Kalaja, MTV 
  • Raila Kosonen, NTV 
  • Satu Murtonen, NTV 
  • Marja Räsänen, NTV
  • Jonna Salonen, NTV. 

Suomi on perjantaina palkintonsa saavista maista ainoa, josta palkitaan näin monta tuomaria yhdestä lajista. 

Tuomarien huomionosoitukset ovat kunnianosoituksia pitkäjänteisestä ja merkittävästä työstä suomalaisen voimistelun eteen kansainvälisellä tasolla, minkä vuoksi Suomen Voimisteluliitto on hakenut huomionosoituksia kv-tuomareilleen. Tuomareiden työ on arvokasta, mutta tuomarit tulevat tyypillisesti harvemmin palkituiksi kuin voimistelijat ja valmentajat. 

Euroopan voimisteluliiton Honorary Judge -huomionosoitukset jaetaan kansallisten voimisteluliittojen hakemuksesta sellaisille kansainvälisen tason voimistelutuomareille, jotka täyttävät seuraavat ehdot:  

  • tuomari on toiminut kv-tuomarina määrättynä ajanjaksona ilman kansainvälisen voimisteluliiton FIG:n asettamia sanktioita, 
  • tuomari on tuomaroinut ainakin yhtä Euroopan voimisteluliiton alaista kilpailutapahtumaa vähintään kolmella eri olympiadilla, 
  • telinevoimistelutuomari on tuomaroinut vähintään kuutta Euroopan voimisteluliiton alaista kilpailutapahtumaa. 

Palkitsemisperusteissa Euroopan voimisteluliiton alaisiksi kilpailutapahtumiksi luetaan EM-kilpailut, eurooppalaiset ikäluokkakilpailut (European Age Group Competitions), Euroopan kisat ja Euroopan nuorten olympiafestivaalit. 

Suomalaistuomarit saavat eurooppalaiset Honorary Judge -diplominsa ja -rintamerkkinsä perjantaina 23. huhtikuuta Sveitsin Baselissa, jossa on parhaillaan käynnissä telinevoimistelun EM-kilpailut. Huomionosoitukset jaetaan EM-kisa-areenalla ennen naisten neliottelufinaalia. 

FIG muisti pitkäaikaisesta tuomarityöstä 

Myös kansainvälinen voimisteluliitto on huomioinut viime aikoina suomalaisia telinevoimistelutuomareita kansainvälisestä työstä lajiensa eteen. 

Vuonna 2020 FIG myönsi miesten telinevoimistelun tuomarille Timo Nuotiolle Honorady Judge’s -tunnustuksen. Honorary Judge’s -diplomin ja -rintamerkin voi saada jo uransa päättänyt voimistelutuomari, joka on tuomaroinut vähintään viiden olympiadin (20 vuoden) aikana vähintään kahdeksassa FIG:n alaisessa kilpailutapahtumassa. Näihin kilpailuihin luetaan MM-kilpailut, olympialaiset, nuorten olymiafestivaalit ja World Games -kilpailut. 

Timo Nuotio toimi kansainvälisen tason tuomarina yhtäjaksoisesti vuosina 1970–2016 eli historiallisen 12 olympiadin ajan. Hänen tuomariuransa pituutta on pidetty jopa epävirallisena maailmanennätyksenä. Uransa aikana Nuotio oli mukana yhteensä 22 MM-kilpailuissa ja 20 EM-kilpailuissa, joissa osassa valmentajan, joukkueenjohtajan, järjestäjän ja tiedottajan roolissa – muiden muassa. 

Nuotio saa palkintonsa seuraavissa miesten telinevoimistelun SM-kilpailuissa. 

Vuonna 2019 FIG myönsi puolestaan Gold level award -huomionsoitukset pitkäaikaisesta tuomaripalveluksesta naisten telinevoimistelun tuomareille Satu Murtoselle, Marja Räisäselle ja Lisbet Heinolle. 

Tunnustuksen voivat saada vielä aktiivisesti tuomarityötä tekevät voimistelutuomarit, joilla on vähintään 16 vuoden (neljän olympiadin) mittainen tuomarointikokemus ilman sanktioita ja jotka ovat tuomaroineet vähintään viidessä FIG:n alaisessa kilpailutapahtumassa. Kolmikko sai Gold level award -diplominsa ja -rintamerkkinsä vuoden 2019 MM-kilpailuissa. 

Suomen Voimisteluliitto onnittelee lämpimästi kaikkia palkittuja tuomareita! 

Kuva: Naisten telinevoimistelun tuomarit Jonna Salonen (vas.), Marja Räisänen ja Lisbet Heino saivat perjantaina Euroopan voimisteluliiton Honorary Judge -huomionosoituksensa paikan päällä Sveitsin Baselissa.

Haku