Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Voimistelun SM-mitaleista kilpaillaan 5.–7.5. Tampereella
24.04.2023

Voimistelun SM-mitaleista kilpaillaan 5.–7.5. Tampereella

Voimistelun kahdeksan kilpalajin Suomen mestaruudet ratkotaan Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 5.-7.5.2023.

Voimistelun SM-kisat kokoavat yli 1200 Suomen parasta huippuvoimistelijaa kilpailemaan SM-titteleistä kahdeksassa voimistelun kilpalajissa, jotka ovat akrobatia-, joukkue-, trampoliini- ja rytminen voimistelu sekä miesten ja naisten telinevoimistelu, kilpa-aerobic ja TeamGym.

Pisin SM-historia on miesten telinevoimistelulla, sillä ensimmäisen kerran SM-titteleistä kilpailtiin tässä lajissa yli sata vuotta sitten, vuonna 1916. Tuorein SM-laji on akrobatiavoimistelu, jossa kilpailtiin SM-kisoissa ensimmäisen kerran vuonna 2015.

SM-kilpailut ovat vuoden kotimainen kärkikisa voimistelussa. Suomen mestaruus on voimistelijoille itsessään arvokas ja SM-mitali kertoo vuosien aikana tehdystä kovasta työstä. SM-kisat toimivat monissa lajeissa myös karsintakilpailuina kansainvälisiin kilpailuihin.

SM-kilpailut järjestää Tampereen Voimistelijat yhdessä Suomen Voimisteluliiton kanssa.

Mitä kannattaa erityisesti seurata eri lajeissa?

Akrobatiavoimistelu

SM-kilpailuissa on ennätysmäärä kokoonpanoja, erityisesti triojen sarjassa. Ennakkosuosikkeja pareista ovat viime vuoden mestarit Fanni Hakala ja Neela Koivumaa.

Joukkuevoimistelu

Uusilla säännöillä pidettyjä kisoja on ollut keväällä vasta todella vähän, joten mitä tahansa voi SM-kisoissa tapahtua. SM-kisoissa karsitaan myös EM-kilpailuihin, jotka järjestetään Vantaalla toukokuun lopussa.

Kilpa-aerobic

Kannattaa pitää silmällä viime vuoden MM-kisojen pronssimitalistia Nea Kivelää naisten yksilösarjassa. Sen lisäksi on paljon uusia tulokkaita erityisesti kokoonpanoissa, siellä kisa tulee olemaan todella jännittävä.

Miesten telinevoimistelu

SM-kilpailut toimivat näyttökilpailuna Universiadeihin ja nuorilla EYOF-kisoihin. Miehissä on kutkuttava tilanne: pystyykö Elias Koski taas nappaamaan kirkkaimman mitalin kuusiottelussa?

Naisten telinevoimistelu

SM-kisat toimivat yhtenä karsintana syksyn MM-kilpailuihin ja ovat myös karsinta Universiadeihin.

Rytminen voimistelu

Rytmisessä voimistelussa kannattaa seurata naisten yksilöitä Elisabeth Jamilia ja Emmi Piiroista sekä naisten maajoukkuetta, jotka ovat valmistautumassa toukokuussa järjestettäviin rytmisen voimistelun EM-kisoihin.

TeamGym

SM-kisat toimivat ensimmäisenä karsintakisana syksyn Islannissa pidettäviin pohjoismaisiin mestaruuskisoihin, jonne lähetetään kaksi naisten joukkuetta. Naisten kaikki kärkijoukkueet, mukaan lukien viime vuoden mitalistit, ovat paikalla.

Trampoliinivoimistelu

Kisoissa nähdään mitalisteja viime vuodelta, kuten miesten hallitseva Suomen mestari Aaro Tavast. Aikuisten sarjoissa nähdään paljon nuorten sarjoista nousseita kilpailijoita, kuten viime vuoden nuorten SM-kultamitalisti Aida Fanfani. SM-kisat toimivat näyttökisoina syksyn MM- ja World age -kilpailuihin.

 

Haku