Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Joukkuevoimistelun Euroopan mestaruuksista kilpaillaan Vantaalla 27.-28.5.
22.05.2023

Joukkuevoimistelun Euroopan mestaruuksista kilpaillaan Vantaalla 27.-28.5.

Suomen edustajat joukkuevoimistelun EM-kisoihin 2023. Vasemmalta oikealle: Gloria, Sirius, Minetit ja OVO Team

Suomen joukkueet lähtevät tavoittelemaan kilpailusta kirkkaimpia mitaleja. EM-kisoissa Suomea edustavat Gloria (Elise Gymnastics, Pakilan Voimistelijat), Minetit (Tampereen Sisu), OVO Team (Olarin Voimistelijat) ja Sirius (Jyväskylän Naisvoimistelijat).

Jutun kansikuva: Jukka Hämeenniemi

Joukkuevoimistelussa suomalaiset pääsevät nauttimaan kotikisojen huumasta tulevana viikonloppuna, kun lajin Euroopan mestaruudet ratkotaan Vantaan Energia Areenalla. Samassa yhteydessä kilpaillaan myös vuoden kolmas maailmancup-osakilpailu.

Joukkuevoimistelussa EM-kisat järjestetään joka toinen vuosi. Vuonna 2021 suomalaisittain paras sijoitus oli Minettien (Tampereen Sisu) hopeasija.

Suomalaisjoukkueet lähtevät EM-kilpailuun ennakkosuosikkeina. Kovimmat kilpakumppanit tulevat Bulgariasta, jonka maajoukkue on hallitseva maailmanmestari viime vuodelta. Myös Suomen sisäinen kilpailu on tiukkaa, kun EM-kisoissa maakiintiön vuoksi vain kaksi parasta joukkuetta per maa etenee lauantain alkukilpailusta sunnuntain finaaliin.

Alkuvuosi on ollut sekä kotimaassa että kansainvälisesti Minettien hallintaa. Joukkue on tuore Suomen mestari ja nappasi kultaa myös molemmista vuoden ensimmäisistä maailmancup-kilpailuista.

”Saimme onnistuneesta SM-kilpailusta itsevarmuutta. Olemme vielä panostaneet suorituspuhtauteen, jotta saamme näytettyä parastamme kotiyleisön edessä. Lähdemme tavoittelemaan puhtaita suorituksia, ja sitä kautta EM-kultaa”, kertoo Minettien kapteeni Sanni Hartman.

Minetit SM-kisoissa 2023

Minettien ohjelma kertoo tarinan elämästä filminauhana. Se kertoo elämän eri hetkistä ja muistoista, jotka tallentuvat jokaisen omalle filminauhalle. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Minettien takana kilpailu Suomen kovatasoisten joukkueiden kesken on ollut kovaa, ja sijoitukset vaihdelleet kauden kuluessa. Sekä SM-kisoissa että huhtikuun Ranskan maailmancupissa hopealle voimistellut Gloria (Elise Gymnastics, Pakilan Voimistelijat) lähtee hakemaan ensimmäistä EM-mitaliaan.

”Valmistautuminen EM-kisoihin on sujunut tosi hyvin. Odotamme innolla kotikilpailun tuomaa kannustusta ja upeaa tunnelmaa! Vantaalla tavoitteemme on tehdä entistä tarkemmat ja ilmaisullisemmat suoritukset, ja siitä palkinnoksi EM-mitali”, kertoo Glorian kapteeni Erika Luoto.

Gloria SM-kisoissa 2023

Glorian ohjelmaa kertoo tarinan unettoman kaipuusta toisen ihmisen luo. Ohjelman aikana voimistelijat sinkoutuvat unten maailmaan tähtien ylle, jossa sielu on vapaa. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Olarin Voimistelijoiden OVO Team voimisteli maaliskuun lopulla Bulgarian maailmancupissa pronssille. Viimeisissä kisoissa joukkue on joutunut taipumaan niukasti Glorialle, mutta lähtee nyt sisuuntuneena jahtaamaan mitalisijoitusta.

”Joukkueemme vahvuus on suoritusvarmuus. Tavoitteemme EM-kisoissa on tehdä kauden parhaat suoritukset ja totta kai aina tavoitellaan mitalia”, kommentoi OVO Teamin kapteeni Janna Kutila.

OVO Teamin hyppy SM-kisoissa 2023

OVO Team tavoittelee EM-mitalia herkällä enkeli-teemaisella ohjelmallaan. Kuva: Jukka Hämeenniemi

EM-kisoissa nähdään edustusta myös Keski-Suomesta, kun SM-kilpailuissa neljänneksi sijoittunut Sirius (Jyväskylän Naisvoimistelijat) saavutti viimeisen paikan kilpailuihin. Joukkueella on kokemusta kansainvälisiltä kilpakentiltä tältä vuodelta jo maaliskuun lopun Bulgarian maailmancupista.

”On hienoa päästä kilpailemaan kotiyleisön eteen. Toivottavasti pääsemme nauttimaan hyvästä yhteishengestä ja upeasta kannustuksesta. Tavoitteemme on näyttää tämän hetken parasta suorittamista”, kertoo Siriuksen tunnelmista kapteeni Amanda Vesala.

 

Siriuksen hyppy SM-kisoissa 2023

Siriuksen kilpailuohjelma on saanut innoituksensa kuvanveistäjä Eila Hiltusen teoksista, jotka taiteilijan uran alussa kuvasivat paljon tanssia ja liikettä ja muuttuivat uran lopulla abstrakteiksi teoksiksi. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Myös nuoret kilpailevat EM-titteleistä

Joukkuevoimistelun Euroopan mestaruudet jaetaan myös nuorten sarjassa, johon suomalaiset lähtevät niin ikään ennakkosuosikkeina. Suomea nuorten sarjassa edustavat Elite (Sport Club Vantaa), Minetit Junior (Tampereen Sisu), Ovo Junior Team (Olarin Voimistelijat) ja Sanix Valens Junior (Lahjan Tytöt).

Myös nuorten joukkueiden välillä kilpailu on tiukkaa ja jännittävää. Espoolainen OVO Junior Team (Olarin Voimistelijat) nappasi toukokuussa Suomen mestaruuden ja oli myös maaliskuun Challenge Cupissa ykkönen, kun taas Minetit Junior (Tampereen Sisu) otti voiton huhtikuun lopun Challenge Cupissa.

”Odotamme kotikisoilta huippukannustusta ja upeaa tunnelmaa. Vahvuutemme ovat näyttävät vaikeusosat ja puhaltaminen yhteen hiileen”, kertoo OVO Junior Teamin kapteeni Selma Länsmans.

OVO Junior Teamin ristivaaka-tasapaino SM-kisoissa 2023

OVO Junior Teamin vahvuus ovat näyttävät vaikeusosat, kuten tasapainot ja hypyt. Kilpailuohjelman koreografian innoituksena on ollut Michael Jackson. Kuva: Jukka Hämeenniemi

”EM-kisoihin valmistautuminen on sujunut hyvin. Ennen kisoja pyrimme saamaan suoritukseen varmaa fiilistä ja haemme kisatilanteen tuntua treeneissä”, kommentoi puolestaan Minetit Juniorin kapteeni Minttu Malinen.

Minetit Juniorin alkuasento SM-kisoissa 2023

Minetit Juniorin ohjelman teema on tällä kaudella Morrigan-jumalatar. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Turkulainen Sanix Valens Junior (Lahjan Tytöt) on tuore SM-pronssimitalisti ja on saanut kansainvälistä kilpailukokemusta molemmista vuoden ensimmäisistä Challenge Cupeista.

”Vahvuuksiimme kuuluvat ilmaisu ja tunnelman luominen. Tavoitteemme on tehdä kotiyleisön edessä kevään parhaat suoritukset”, kertoo joukkueen kapteeni Inka Rounas.

Sanix Valens Junior SM-kisoissa 2023

Sanix Valens Juniorin kilpailuohjelman teema on ”the reptile people”. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Vaikka tuleva EM-kilpailu on kaikille Suomen joukkueille kotikisa, sitä se on ennen kaikkea vantaalaiselle Elite-joukkueelle, joka edustaa kilpailut järjestävää seuraa Sport Club Vantaata.

”Tavoitteemme on olla Suomen joukkueiden keskinäisessä kilpailussa kolmanneksi paras ja mahdollisimman lähellä kärkisijoja. Vahvuutemme on halu kehittyä ja sisukas harjoittelu”, kertovat Eliten kapteenit Laura Leppelya ja Oona Mäkinen.

Eliten tasapaino SM-kisoissa 2023

Elite pääsee voimistelemaan kotiyleisön eteen tunturin tarina -teemaisella ohjelmallaan. Kuva: Jukka Hämeenniemi

Aikataulut

Lauantai 27.5.

Klo 12.15 nuorten alkukilpailu

Klo 14.35 aikuisten alkukilpailu

Sunnuntai 28.5.

Klo 12.00 nuorten loppukilpailu

Klo 13.45 aikuisten loppukilpailu

Loppukilpailuja voi seurata Yle Areenasta

Alkukilpailua voi seurata maksullisen livestreamin kautta. Linkki julkaistaan lähempänä tapahtumaa.

Tuloksia voi seurata Kisanetistä

Kisatunnelmiin pääsee seuraamalla kisan virallista Instagram-tiliä: @aggvantaa2023

Haku