Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Joonas Kukkonen voimisteli seitsemänneksi renkaiden EM-finaalissa
13.12.2020

Joonas Kukkonen voimisteli seitsemänneksi renkaiden EM-finaalissa

 

Espoon Telinetaitureiden rengasspesialisti Joonas Kukkonen onnistui sijoitustavoitteessaan miesten telinevoimistelun EM-kilpailujen telinefinaalissa. Kukkonen tuli sunnuntaina rengasfinaalin seitsemänneksi pistein 13,333 ja onnistui parantamaan sijoitustaan torstain karsinnasta.

”Totta kai olen tyytyväinen siihen, että sarja meni taas läpi. Ei tullut yhtä korkeat pisteet kuin karsinnassa, mutta en voi olla muuta kuin tyytyväinen tähän reissuun. Finaalissa oli kovaa porukkaa ja tuli sellaisia pieniä virheitä, jotka ovat helposti korjattavissa, joten sillä saa kirittyä eroa kanssakilpailijoihin”, Kukkonen analysoi tulostaan ja tulevien kilpailujensa näkymiä.

Turkin Mersinissä voimisteltujen miesten telinefinaalien ainoa suomalainen suoritti sarjansa varmasti, mutta hän joutui ottamaan pienen korjausaskeleen alastulovolttinsa jälkeen. 

”Lämmittäähän se, että sijoitustavoite täyttyi, mutta olisi ollut mahdollisuuksia vielä korkeammalle. Näin kuitenkin tällä kertaa”, Kukkonen sanoo.

Renkaiden Euroopan mestaruus meni Turkin Ibrahim Çolakille, joka voimisteli huippupisteet 15,000. Hallitsevan maailmanmestarin jälkeen himmeämmille EM-mitaleille ylsivät Itävallan Vinzenz Höck (14,800) ja Ukrainan Igor Radivilov (14,766).

EM-kilpailujen jälkeen Kukkonen suunnittelee lomailevansa hetken ennen paluuta harjoituksiin.

”Keväällä korjataan ensin sarja siistiin kuntoon ja turhat virheet pois. Sitten katsotaan, jos sinne saisi pikkuisen vielä vaikeutta lisää”, renkaiden hallitseva Suomen mestari suunnittelee.

Karsikkaan riskihyppy kannatti

Aamupäivällä Mersinissä voimisteltiin myös nuorten EM-telinefinaalit, joissa ainoana suomalaisena kilpaili Oulun Pyrinnön Akseli Karsikas, 18. Hän oli keskiviikkona kuudes nuorten hyppykarsinnassa ja säilytti sijoituksensa myös finaalissa.

Karsikas onnistui korottamaan karsintapisteitään reilulla kahdella kymmenyksellä, kun hän esitti finaalissa toisena hyppynään vaikeamman liikkeen kuin karsinnassa.

”Enpä voisi olla hirveästi tyytyväisempi, kun tuli uusi hyppy ensimmäistä kertaa jaloilleen”, Karsikas sanoo.

Oululaisvoimistelijan uusi liike oli roche eli urhonhypyllä alkava kaksoisvoltti kerien. Hän ei ollut tehnyt sitä koskaan aiemmin kisatilanteessa. 

Karsinnan jälkeen Karsikas ja hänen valmentajansa Janne Haapajoki saivat keskittyä vain hypyn viilaamiseen, sillä tavallisesti kuusiottelua tekevälle voimistelijalle ei auennut muita finaalipaikkoja.

”Eilen testasimme, miten se lähtee, eikä se tullut vielä silloin jaloilleen. Tänään teimme kuitenkin sellaisen suunnitelman, että jos hyppy tuntuu hyvältä podiumharjoituksissa, niin sitten vain teen sen ympäri. Ensimmäisen finaalihypyn jälkeen vielä vähän mietittiin, teenkö sen, mutta sitten tein ja ihan hyvä tulos tuli”, Karsikas kertoo finaalitaktiikastaan.

Haapajoen mukaan Karsikkaan tuplahyppy kuului finaalin vaikeimpiin liikkeisiin, mutta avaushypyn vaikeusarvo jäi vielä hieman kärkivoimistelijoista. 

”Akseli paransi kuitenkin karsinnasta, mikä on aina plussaa. Hän kesti uskomattoman hyvin paineet, kun teki tuplahypyn ensimmäistä kertaa kisoissa ja suoraan EM-finaalissa”, suojattinsa esityksistä ylpeä Haapajoki summasi tyytyväisenä

Nuorten Euroopan mestariksi hyppäsi romanialainen Gabriel Burtănete pistein 14,283. Karsikkaan tulos oli 13,683. 

”Jos olisin tehnyt vähän puhtaammin, olisin saattanut saada vielä mitalinkin, mutta olen kyllä oikein tyytyväinen junioriurani lopetukseen”, sanoo ensi vuonna miesten sarjaan siirtyvä voimistelija.

”Tuloksellisesti todella hyvät kilpailut”

Suomalaisten joukkueenjohtaja Antti Palkola on EM-kilpailujen jälkeen tyytyväinen joukkueen panokseen Turkissa.

Hänen mukaansa etukäteen ilmassa oli monenlaisia näkemyksiä siitä, kannattaako poikkeusvuoden arvokilpailuihin lähteä ollenkaan, mutta lopulta EM-matka kannatti. Niin sanottu koronakupla on toiminut Mersinissä hyvin.

”On tärkeintä, että olemme terveinä kaikki, mutta myös tuloksellisesti oli todella hyvät kilpailut. Kolme finaalipaikkaa ja parhaita suorituksia, mitä viime vuosina on ollut, niin ei voi olla muuta kuin todella ylpeä ja tyytyväinen näihin kilpailuihin”, Palkola sanoo. 

Kaikki miesten telinevoimistelun EM-kilpailujen tulokset löytyvät Euroopan voimisteluliiton tapahtumasivuilta osoitteesta europeangymnastics.com

Kilpailuissa oli mukana suomalaisten lisäksi 18 eri maan voimistelijoita. Moni Euroopan suurista voimistelumaista jätti lähettämättä kilpailijoita Turkkiin, kun Tokion olympialaisten kuusiottelukarsinta siirtyi ensi kevään EM-kilpailuihin.

Miesten EM-rengasfinaali

1. Ibrahim Çolak (TUR): 15,00
2. Vinzenz Höck (AUT): 14,800
3. Igor Radivilov (UKR): 14,766

7. Joonas Kukkonen (FIN): 13,333

Kaikki tulokset.

Nuorten EM-hyppyfinaali

1. Gabriel Burtănete (ROU): 14,283 (1. hyppy 14,266, 2. hyppy 14,300)
2. Illia Kovtun (UKR): 14,033 (14,066; 14,000)
3. Bora Tarhan (TUR): 14,016 (14,000; 14,033)

6. Akseli Karsikas (FIN): 13,683 (13,600; 13,766).

Kaikki tulokset.

Kuvat: 1. Renkaiden EM-finalisti Joonas Kukkonen, 2. nuorten hypyn EM-finalisti Akseli Karsikas ja valmentaja Janne Haapajoki. (Antti Palkola)

Haku