Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Instagram-päivitykset avasivat telinevoimistelija Akseli Karsikkaalle tien Yhdysvaltoihin
13.07.2023

Instagram-päivitykset avasivat telinevoimistelija Akseli Karsikkaalle tien Yhdysvaltoihin

21-vuotias maajoukkuevoimistelija Akseli Karsikas on nuoresta saakka päivittänyt Instagramiin videoita voimistelustaan. Eikä turhaan, sillä niiden ansiosta häntä odottaa nyt uusi elämänvaihe Yhdysvalloissa, jossa arki tulee koostumaan yliopisto-opinnoista ja voimistelusta.

Kaikki lähti liikkeelle voimisteluleiriltä Portugalista, missä tuolloin vain kahdeksasluokkalaisen Akselin kanssa samaan aikaan paikalla oli silloinen Suomen maajoukkuevoimistelija Franz Card, joka on opiskellut Pennsylvanian osavaltionyliopistossa osana voimistelujoukkuetta. Akselin somevideoita nähneen Franzin kautta kyseisen yliopiston voimisteluvalmentaja oli kysellyt Akselin kiinnostusta lähteä samaiselle polulle.

Näin alkoi vuosittainen yhteydenpito Akselin sekä jenkkivalmentajan välillä. Asiasta keskusteltiin ja Akselin kehittymistä voimistelijana seurattiin ahkerasti somen kautta.

Syksyllä 2022 Akseli vieraili Pennsylvaniassa. Tuolloin hän teki lopullisen päätöksen, kirjoitti nimet papereihin ja lähtö Yhdysvaltoihin vahvistui.

”Eihän minusta kukaan olisi tiennyt mitään, jos en olisi laittanut sinne videoita.”

Suomesta vain muutamat miesvoimistelijat ovat lähteneet Yhdysvaltoihin yhdistämään opiskelut harrastukseen. Vuonna 2002 syntynyt Akseli on aina ollut kiinnostunut voimistelusta, ja uskaltaakin valmentajansa Janne Haapajoen mukaan tehdä rohkeita valintoja voimistelu-uraansa liittyen.

”Akseli on aina seurannut todella aktiivisesti, että mitä muualla maailmalla tehdään. Akselin yksi vahvuuksista urheilijana on rohkeus tehdä asioita eri tavalla kuin muut ja taito etsiä ratkaisuja ja malleja itsenäisesti. Akselilla on ollut aina hyvin vahva omistajuus omasta urheilu-urasta.”

Akselille Instagramiin päivittäminen on ollut mieluisaa puuhaa lapsesta saakka ja hänen Instagram-tililtään löytyykin suuri määrä videoita voimistelusalilta. Videot olivat alkusysäys hänen lähdölleen Yhdysvaltoihin.

”Eihän siellä kukaan olisi minusta tiennyt mitään, jos en olisi laittanut sinne videoita. Kyllä tulostenkin perusteella voi tulla valituksi, mutta somen kautta löydetään helpommin”, toteaa juuri Yhdysvaltoihin muuttanut Akseli.

Valmentajan mukaan Akselilla on aina ollut vahva omistajuus voimistelu-urastaan. Kuva: Milla Vahtila.

Oulun Pyrinnön kasvatti voimistelee ilon kautta

Oululaisen Akselin voimistelu-ura sai alkunsa hänen ollessaan yhdeksänvuotias. Akselin äiti oli jo useamman vuoden yrittänyt laittaa lastaan harrastukseen, mutta ryhmät olivat täynnä. Kun Akselille viimein avautui paikka mukaan harrastukseen, siirtyi hän hyvin pian harrastepuolelta kilparyhmään ja sen jälkeen kehitystä on tapahtunut vauhdilla.

Oulun Pyrinnön Janne Haapajoki on toiminut Akselin valmentajana lähes kymmenen vuoden ajan ja uskoo ilon ja innostuksen vievän Akselin pitkälle voimistelu-urallaan.

”Toki haasteitakin on ollut matkan varrella, mutta Akseli on onnistunut pitämään voimistelun ilon mukana koko matkan ajan. Akselin mielenkiinto temppuiluun ja halu oppia aina uutta ja vaikeampaa on ollut iso tekijä siihen, että hänestä on tullut arvokisavoimistelija. Pyrinnön miesten arvoihin kuuluu tärkeimpänä ilo ja se Akselilta on aina löytynyt luonnostaan. Joka treenissä saa nähdä Akselin virneen ja pilkkeen silmäkulmassa.”

Tänä vuonna renkaiden Suomen mestaruuden uusinut Akseli harjoittelee tällä hetkellä yhdeksän kertaa viikossa valmennuskeskus Urheassa yhdessä muiden maajoukkueen urheilijoiden kanssa. Yhdessä harrastaminen on Akselille voimistelun tärkeimpiä asioita.

”Nykyään se on enemmän sen lisäksi, että rakastaa lajia, niin joukkuekaverit ja joukkuehenki. Ja kyllä vieläkin tykkään ihan vaan jumppailla. Kun huomaa, että kehittyy, niin se on kyllä kaikista palkitsevinta.”

Janne Haapajoki on valmentanut Akselia lähes kymmenen vuoden ajan. Kuva: Sanni Hyden.

Edessä neljä vuotta opiskelun ja voimistelun yhdistämistä

Yhdysvalloissa nuorta urheilijaa odottaa tietotekniikan opiskelu sekä paikka yliopiston voimistelujoukkueessa.

Pääsääntöisesti päivät käytetään opiskeluun ja iltaisin treenataan. Akselin mukaan Yhdysvalloissa opiskelun ja urheilun yhdistämistä on tehty onnistuneesti jo pitkään, jonka vuoksi hän lähtee kohti uutta luottavaisin mielin.

”Yhdysvalloissa tätä on tehty monta kymmentä vuotta hyvillä tuloksilla. Opiskelua ja urheilua tuetaan paljon. Ensimmäisenä vuonna opiskellaan kaksitoista tuntia viikossa lisänä muun koulun ohella tuutoreiden avustamana.”

Pennsylvanian osavaltionyliopiston voimistelujoukkueessa on yhteensä 17 voimistelijaa, joista vain kaksi muuta voimistelijaa Akselin lisäksi ovat Euroopasta lähtöisin. Akselin valmentaja Janne toivoo, että tästä ainutkertaisesta mahdollisuudesta saadaan hyötyä koko Suomen voimistelulle.

”Akselin kautta saamme sieltä varmasti toimivia työkaluja tason nostoon, ja yritämme myös järjestää harjoitusleiriä sinne jollain porukalla. On uskomatonta, että täältä kylmästä pohjoisesta voi kuperkeikoilla ja kärrynpyörillä ponnistaa toiselle puolelle Atlantin valtamerta. Seuraavat neljä vuotta tulevat varmasti olemaan opettavainen elämänkokemus Akselille.”

Tähtäimessä Los Angelesin olympialaiset 2028

Pitkän tähtäimen tavoitteena tulevaisuudessa Akselilla siintää vuoden 2028 kesäolympialaiset, jotka järjestetään Los Angelesissa. Olympialaiset ovat Akselilla olleet haaveena jo lapsesta saakka.

”Junnuna oli selvää, että haluaa päästä olympialaisiin, vaikka harrastaminen olikin leikinomaista.”

Seuraavan neljän vuoden aikana Akseli kuitenkin keskittyy muihin arvokisoihin ja niissä menestymiseen. Uudet kuviot voimistelun ja opiskelun yhdistämisessä uudessa ympäristössä tuovat omat haasteensa elämään, mutta hän odottaa uutta elämänvaihetta innolla.

”Odotan sitä, että pääsee taas koulun penkille. Samalla kuitenkin sitä, että voi treenata kunnolla joukkueen kanssa. Varmasti tulee olemaan raskasta, mutta palkitsevaa.”

Voimistelussa menestymisen lisäksi hänen tavoitteenaan on hoitaa elokuussa alkavat opinnot kunnialla läpi.

”Siinä on jo aika paljon meikälle”, naurahtaa Akseli oululaisella rentoudella.

 

Valokuva

Pinja Tavasti / Voimisteluliitto

Lisätiedot

Laura Piikki / Voimisteluliitto

laura.piikki@voimistelu.fi

Haku