Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Ihan tavallista liikuntaa – Pakilan Voimistelijat
04.01.2023

Ihan tavallista liikuntaa – Pakilan Voimistelijat

Erityistä Voimaa seuroissa -blogisarjassa tutustutaan voimisteluseuroihin, jotka tekevät työtä kaikille avointen ja saavutettavien harrastusmahdollisuuksien lisäämiseksi. Sarjassa esiintyvät seurat tekevät työtä monikulttuuristen perheiden ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten paremmaksi huomioimiseksi liikunta- ja voimistelutoiminnassa. Sarjassa esitellään Erityistä Voimaa pilottiseurojen hankeposterit.

Pakilan Voimistelijoilla ei ollut aikaisempaa kokemusta erityisryhmien toiminnasta ennen Erityistä Voimaa -hanketta. Hankkeen myötä tietoisuus ja kiinnostus erityisliikuntaan on kasvanut sekä seuratoimijoiden että ohjaajien keskuudessa. Mahdollisia pelkoja erityisliikkujien kanssa toimimisesta (esimerkiksi jos itse tekee jotain ”väärin” tai ei osaa vastata ryhmäläisten kysymyksiin) on pystytty vähentämään ja poistamaan saadun kokemuksen avulla.

Suurin oivallus ohjaajien sekä hankeen parissa toimivien työntekijöiden kesken on se, että erityisliikunta on ihan tavallista liikuntaa, jonka tavoitteena on tuottaa liikkujille iloa ja elämyksiä liikunnan parissa! Jokaisen liikuntaryhmän suunnittelussa ja resurssoinnissa tulee huomioida kohderyhmän asettamat rajoitukset ja niin myös erityisryhmien osalta. Kun puitteet ovat kunnossa, ohjaamiseen riittää avoin mieli ja valmius ottaa vastaan se, mitä tilanteet mukanaan tuo.

Seurassa tavoitteena tuoda erityisliikuntaa tutuksi ohjaajille, lisätä ohjaajien osaamista erityisliikunnan ohjaamisessa ja saada seuran toimintaan erityisliikuntaryhmä sekä ryhmälle ohjaajat. Nämä tavoitteet täyttyivät ohjaajille järjestetyn koulutuksen ja koulutusmateriaalin avulla. Kohderyhmälle suunnattu ryhmä järjestyi yhteystyössä Helsingin kaupungin liikuntatoimen ja Easysport toiminnan kanssa. Ohjaajien palautteesta nousee vahvasti tyytyväisyys siihen, että uskallettiin lähteä mukaan toimintaan ja se kuinka paljon ryhmän ohjaaminen voimaannuttaa myös ohjaajia itseään, koska lapset ovat niin aitoja ja ihania.

Pakilan Voimistelijat PNV 
(Posteri avautuu isompana kuvana uuteen välilehteen)

Haku