Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Gymnaestrada-koreografit esittelyssä: Marja Kallioniemi
02.07.2024

Gymnaestrada-koreografit esittelyssä: Marja Kallioniemi

Marja Kallioniemi on kokenut kenttäohjelmakoreografi, joka suunnittelee Joensuuhun yhteisen finaalin.  

Kerro itsestäsi? 

Olen toiminut vuosikausia Voimisteluliiton kouluttajana ja luottamushenkilönä. Tällä hetkellä olen tanssillisen voimistelun kehittämisryhmän puheenjohtaja. Toimin myös Olarin Voimistelijoiden aikuisjoukkueiden (Olenaiset ja Quut) valmentajana.

Kuinka mones kenttäohjelmakoreografia tämä on?

Ensimmäisen kenttäohjelmani tein jo 90-luvulla, sen jälkeen olen tehnyt useamman kenttäohjelman yhdessä Hannele Ahlqvistin kanssa. Viimeksi teimme yhdessä Kirkkaat vedet -ohjelman. Lisäksi olen toiminut kenttäohjelmien projekteissa mentorina.

Mistä lähdet liikkeelle ja saat inspiraatiota koreografian suunnittelussa?

Koreografian tekeminen lähtee toisaalta hyvästä teemasta/ideasta, joka innostaa koreografin omaa ajatusmaailmaa, ja toisaalta musiikista, joka tukee teemaa ja inspiroi liikekieltä ja luo tunnelmaa.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat kenttäohjelmassa ja sen suunnittelussa? 

Ohjelman suunnittelu, joka innostaa ja motivoi voimistelijoita harjoituksissa ja antaa myös haastetta harjoitteluun. Kenttäohjelman suunnittelussa tärkeitä asioita ovat mm. kuvioiden selkeys, siirtymien loogisuus ja toimivuus, liikekielen sopivuus ryhmälle ja ikätasolle, liikkeiden näkyvyys (mm. suunnat ja laajuus) ja yleisön huomioiminen, jos ohjelmaa katsotaan eri puolilta stadionia.

Mitä itse koreografina odotat eniten tulevalta projektilta ja itse tapahtumalta?

Kenttäohjelmat ja suurtapahtumat ovat upeita ja yhteisöllisiä tapahtumia. On hienoa olla mukana suunnittelemassa kokonaisuutta, mentoroimassa muita koreografeja ja suunnittelemassa kenttäkokonaisuuden finaalia. Odotan suurta määrää eri-ikäisiä voimistelijoita mukaan tapahtumaan, näin saadaan toteutettua huikeita ja suuria kenttäohjelmia, iloa ja elämyksiä niin katsojille kuin voimistelijoillekin.

Onko antaa joku vihje tulevasta ohjelmasta?

 Finaali huipentaa kokonaisuuden, yhdessä ilolla ja riemulla nurmikolle!

Mikä on oma paras muisto voimistelun suurtapahtumista?

On tosi vaikea nostaa mitään yksittäistä muistoa voimistelun suurtapahtumista, niitä on niin paljon ihan pikkutytöstä asti! On upeaa nähdä omien koreografioiden toimivan kentällä, suunnitelmat muuttuvat eläviksi!  Myös voimistelijoiden ilo, eläytyminen ja sitoutuminen esiintymiseen pitkän harjoittelukauden jälkeen on hienoa ja koskettavaa!

Yksi upeista muistoista suurtapahtumien ketjussa on Helsingin World Gymnaestrada 2015. Olin mukana toteuttamassa tapahtumaa, ja tein myös ensimmäisen World team -kenttäohjelman Hannele Ahlqvistin kanssa. Ensimmäinen yhteisharjoitus Olympiastadionilla oli ikimuistoinen, kun lähes 2500 voimistelijaa yli 30 maasta vyöryi sisään stadionin porteista. Niin vain saimme voimistelijat paikoilleen monen ”mutkan” kautta, ja kaikki esiintyivät lopulta kenttäohjelmien gaalassa omilla (lähes) paikoillaan! 

 

Haku