Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Amerikan oppikuukaudet
03.01.2021

Amerikan oppikuukaudet

Voimistelu-lehdessä 4/2020-2021 kirjoitimme TIra Kuitusesta ja hänen harjoitteulustaa Yhdysvalloista. Lehden juttu saa jatkoa tässä, tekstit on kirjoittanut Sanna Yli-Patola.

Steffi perheineen olisi häntä vastassa. Tarjoaisivat kodin, majoituksen, valmiiksi tutut ihmiset ympärille ja pääsyn samaan texasilaiseen voimisteluseuraan. Texas Dreams olisi todellakin unelmaa, Tira Kuitusen unelman ensimmäinen askel.

Eletään vuotta 2018. Suunnitelmana oli, että Tira matkustaisi äitinsä kanssa kolmen viikon ajan Yhdysvaltojen halki, tutustuisi kolmeen erilaiseen voimisteluseuraan ja valitsisi niistä valmennustyyliltään itselleen parhaan, johon jäädä kahdeksi kuukaudeksi treenaamaan. Vihdoinkin Tira pääsisi näkemään ja itse kokemaan, miten naisten telinevoimistelun huiput treenaavat.

Ensimmäinen etappi oli Steffien luona Texasissa. Texas on Yhdysvaltain toiseksi suurin osavaltio, ja stereotypiansa mukaisesti Texasissa kaikki on suurta. Niin myös voimistelusali.

 

Texas Dreams Gymnastics

Kulttuurishokki amerikkalaisen voimistelijan arkeen iski heti. Voimistelusalille lähdettiin aamukuudelta, matkaan piti varata aikaa, sillä treenit alkoivat aamuisin seitsemältä ja jatkuivat puoleen päivään asti. Lounaan jälkeen voimistelijat opiskelivat muutaman tunnin kotikoulussa ja Tira etänä omia opintojaan, ja neljältä salilla aloitettiin lämmittely seuraavaa treeniä varten.

     – Seitsemän tuntia voimistelua päivässä kuulosti ihan hullulta. Salilla vietettiin suurin osa päivästä, ja se tuntui aika raskaalta. Aamuheräämiset kello viisi, ja tämä toistettiin viitenä päivänä viikossa. Aikalailla erilaista kuin Suomessa, Tira Kuitunen summaa.

Yhdysvalloissa voimistelijoiden on mahdollista rahoittaa yliopisto-opintonsa urheilustipendeillä. Siksi voimisteluun panostetaan jo nuoresta pitäen ja esimerkiksi kokonaiset perheet muuttavat lähemmäksi yksityisiä voimisteluseuroja lapsensa voimistelu-uran mahdollistaakseen. Voimistelun kautta rakennetaan tulevaisuutta, jolloin koulu tulee voimistelun ehdoilla.

Texas Dreams -seurassa Tira voimisteli osana eliittiryhmää, josta on tullut myös olympiavoimistelijoita. Eturivin paikka kansainvälisen huippuvoimistelun valmennukseen oli taattu, ja treenaamisen tahti oli kova.

        – Harjoitukset alkoivat aina rankoilla, tunnin voimatreeneillä, jonka jälkeen siirryttiin telineille. Olin jo ensimmäisen ”lämmittelytunnin” jälkeen usein puhki, mikä lisäsi loukkaantumisen vaaraa telineille siirryttäessä. Texasissa voimistelijat olivat ihana ystävällisiä ja ottivat minut hyvin vastaan, mutta heidän harjoittelutapansa ei ollut minulle paras mahdollinen.

Erityisesti Texasista on Tiran mieleen jäänyt erinomaiset tukitoimet ja suuri voimistelusali. Salilla oli hienosti hoidettu voimistelijoiden tukitoimet, kylmähoidot ja kylmäaltaat. Texasin sali oli suurin mitä Tira on koskaan nähnyt.

        – Salissa oli pelkästään naisten telineet. Yli 10 puomia, kaksi permantoon, kuudet nojapuut. Minun kanssani salissa treenasi yhtä aikaa 50 voimistelijaa, seuran parhaimmistoa, jotka oli jaettu pienryhmiin eri valmentajille ja eri telineille.

 

Twin City Twisters

Viikon harjoittelun jälkeen odotti Tiraa ja hänen äitiään 2000 kilometrin päässä uusi voimisteluseura, Twin City Twisters. Minnesota tuntui Texasin jälkeen ilmastoltaan ja luonnoltaan hyvin paljon Suomelta, myös seuran sali ja harjoittelurytmi vastasi suomalaisia olosuhteita.  

        – Minnesotassa suurin osa voimistelijoista kävi normaalisti koulussa ja arki tuntui ehkä siksikin normaalimmalta, itselleni tutummalta Texasin jälkeen.

Tira harjoitteli 20-30 voimistelijan ryhmässä ja seurassa oli hyvä ryhmähenki. Pari kertaa viikossa treenattiin aamuisin kahden tunnin ajan, mutta aamutreenit olivat vapaaehtoiset. Koulun jälkeen iltatreenit olivat kestoltaan neljä tuntia.  

Valmentajat Minnesotassa olisivat ystävällisiä ja toiminta oli hyvin urheilijalähtöistä. Jos voimistelija halusi kehittyä, häntä autettiin, mutta harjoittelu oli aina lähtöisin voimistelijasta itsestään.

Sekä voimistelijat Minnesotassa että Texasissa odottivat ja toivoivat Tiran palaavan juuri heidän salilleen, kun viimeinen kokeiluviikko olisi ohitse.MG Elite Gymnastics

Viimeinen etappi sijaitsi Yhdysvaltain itärannikolla, New Jerseyssä. Vajaan sadan kilometrin päässä New Yorkista sijaitsee MG Elite Gymnastics -seura, joka jännitti Tiraa etukäteen kaikkein eniten.

        – Seuran valmentaja Maggie Haney on valmentanut lajin huippuvoimistelijoita ja mestareita, niin minua jännitti, että teenkö hyvä alkuvaikutelman häneen.

Kahteen edelliseen verrattuna MG Elite on pieni seura, jossa on vain 30 voimistelijaa. Tiran kanssa yhtä aikaa salilla harjoitteli viisi voimistelijaa.

        – Sanoin äidille heti ensimmäisen treenin jälkeen, että tämä on itselleni paras. Treeniaikataulu oli minulle paras ja pidin valmennuksen intensiivisestä ja analyyttisesta otteesta.

MG Elitellä voimistelijat harjoittelivat aamulla nelisen tuntia ja illalla muutaman tunnin ajan, mutta harjoituksia ei ollut joka päivä. Harjoituksien välissä käytiin kotikoulua ja Tira suoritti etäopintona lukiokurssejaan. MG Elitellä harjoiteltiin enemmän kuin Minnesotassa, mutta vähemmän kuin Texasissa. Pienten valmennusryhmien ansiosta voimistelijat saivat paljon henkilökohtaista palautetta, joka mahdollisti Tiran mielestä hänelle itselleen parhaalla tavalla kehittymisen.

        – Tykkäsin seuran intensiivisestä valmennuksesta, siitä että valmentaja on koko ajan iholla, läsnä. Haluan saada valmentajalta paljon palautetta suorituksistani, ja että valmentaja katsoo mitä teen, korjaa ja antaa neuvoa.

Maggie Haney kiinnittää valmentajana paljon huomiota suorituksiin, voimistelijan tekniseen puhtauteen, jotta suoristuksista saadaan karsittua turhat vähennykset. Siksi valmentaja miettii voimistelijan kanssa tarkkaan, mitä sarjoja telineellä tehdään, mitkä liikkeet sopivat voimistelijalle kaikkein parhaiten ja taktikoi näin telineille parhaat mahdolliset sarjat mahdollisemman hyvillä pisteillä ja vähillä vähennyksillä.

Tiran harjoitellessa kokeiluviikkonsa aikana, hänen muu Amerikkaan matkustanut perheensä lomaili, jonka jälkeen Tiralle etsittiin isäntäperhe seuraavaksi kahdeksi kuukaudeksi, jotka hän jäi yksin amerikkalaisten oppiin MG Elite -seuraan.

Myöhemmin Tira palasi vielä vuoden 2019 aikana MG Eliteen voimistelemaan 6 viikon ajaksi.

 

Amerikan opit

Yhdysvaltain voimisteluvalmennuksessa ollessaan Tira oppi kaikkein eniten itsestään. Toki kielitaito karttui, itsevarmuutta ja uusia ystäviä tuli kokemuksesta roppakaupalla. Amerikkalaista elämää ja kulttuuria Halloween juhlineen ja kiitospäivineen tuli elettyä itse, eikä vain televisiosta seuraten.

Ennen kaikkea kokemus toi perspektiiviä voimisteluun. Erilaiset voimisteluseurat ja valmennustyylit opettivat Tiraa tuntemaan itsensä paremmin. Millainen harjoittelu ja valmennus hänelle sopii, miten hänen vartalonsa erilaisissa olosuhteissa ja rasituksessa reagoi ja miten hän voimistelijana kehittyy parhaiten eteenpäin. Erilaisen voimisteluarjen näkeminen on myös opettanut kyseenalaistamaan, onko aina tehty tapa ainoa oikea tai paras vaihtoehto jokaiselle urheilijalle.

        – Olen varmaan välillä valmentajista jopa ärsyttävä, kun kyselen ja kyseenalaistan niin paljon, mutta se on osa omaa oppimisprosessia. Haluan ymmärtää, nähdä vaihtoehtoja ja pystyä niistä valitsemaan itselleni parhaiten sopivan tavan voimistella ja harjoitella.

        – Ei voimistelussa ole yhtä oikeaa tapaa tai vastausta, siksi olen valmis etsimään ja kokeilemaan uutta.

 

Lue Tiran matkakokemuksista hänen kirjoittamastaan blogista.

 

 

Haku