Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Keppihevosen valmistusohjeet
27.09.2021

Keppihevosen valmistusohjeet

Kepparitanssissa liikutaan luovasti kepparin kanssa erilaisia musiikkeja, rytmejä ja tanssilajeja yhdistäen. Lapsi pääsee kokemaan liikunnan iloa hauskasti ja innostavasti. Kepparitanssi kehittää etenkin koordinaatiota, tasapainoa ja luovaa ilmaisua.

 

Kepparitanssitunnin lisääminen seurasi tuntitarjontaan on helppoa. Löydät Voimisteluklubista neljä valmistuntia, joilla pääset alkuun tuntisuunnittelussa. Samasta paikasta löytyy myös mainosvideo, jota voit käyttää tuntisi mainostamiseen. Kepparit voi helposti askarrella itsekin käyttämällä metsästä löytyiviä keppejä ja vanhoja sukkia. Kepparitanssista innostuneilla lapsilla voi myös olla omia keppareita, joita voi käyttää tunnilla.

 

Kepparitanssi sopii mainiosti myös päiväkoteihin ja ala-asteelle. Liiku mun kaa -hanke vieraili Kallionkujan päiväkodissa Espoossa esittelemässä kepparitanssia ja laji nousi välittömästi lasten suosioon. Lapset valmistivat ennen lajiesittelytuntia omat keppihevosensa ja toimintaa on kehitetty päiväkodissa eteenpäin lasten toiveiden ja ideoiden pohjalta. Kiitos Kalliokujan päiväkodille keppihevosen valmistusohjeista! Nämä on testattu käytännössä toimiviksi.

Seurat voivat tarjota kepparitanssin lajiesittelytunteja oman alueensa päiväkoteihin ja kouluihin. Lajiesittelystä sovittaessa kannattaa lähettää myös keppihevosen valmistusohjeet ja kysyä olisiko ryhmällä mahdollisuus valmistaa itse keppihevoset tuntia varten. Näin ryhmä voi mahdollisuuksiensa mukaan valmistautua lajiesittelyyn ja askarella omat keppihevoset tunnille. Tarvittaessa myös sählymaila + villasukka yhdistelmä toimii keppihevosena.

Voit muokata ja soveltaa keppihevosen valmistusohjeita omaan tarkoitukseesi sopivaksi ja valmistaa keppihevosen esimerkiksi kotona tai kerhoissa.

 

Ohjeet keppihevosen valmistukseen                   

 

Tarvitset

– 1 sukka / lapsi (saa olla kulunut, mutta ei reikiä)

– vanua

– villalankaa

– kangasta/huopaa

– terävä ryijyneula

– sakset

– liimaa (Erikeeper sopii hyvin)

– nappeja

– keppi / lapsi

– maalarinteippiä

– tussi

 

Valmistelut

 

1.     Kerätkää vanhoja sukkia esim. henkilökunnalta / perheiltä.

2.     Lähtekää metsä-/kävelyretkellä keräämään sopivan mittaisia keppejä (n. 70–100 cm).

Lapset voivat itse valita omansa, merkkaa nimet maalarinteipillä.

3.     Sahaa/leikkaa ylimääräiset oksat yms. kepeistä pois.

 

Keppihevosen valmistus

 

1.     Keppihevosen pää. Lapsi laittaa vanua sukkaan, aikuinen avustaa tarvittaessa. Vanua saa laittaa reilusti, jotta siitä tulee tukeva.

2.     Kun sukka on täytetty vanulla, aikuinen laittaa kepin sukanvarteen, asettelee sen hyvin ja sitoo narun sukanvarren ja kepin ympärille.

3.     Keppihevosen harja. Aikuinen laittaa villalangan terävän ryijyneulansilmän läpi, niin että neula on narun keskellä ja narun päät ovat samanmittaiset. Lapsi työntää neulan sukasta läpi ”hevosen harjaksi, niin että langan päät ovat saman mittaiset. Aikuinen solmii narun kaksi kertaa, toistetaan niin monta kertaa, kun halutaan.

4.     Keppihevosen korvat. Piirretään (aikuinen/lapsi) tussilla kolmio kankaalle/huovalle kaksi sopivankokoista kolmiota. Lapsi leikkaa kolmiot irti, aikuinen auttaa tarvittaessa. Liimataan kangas-/huopakolmiot keppihevoselle korviksi.

5.     Keppihevosen silmät. Lapsi valitsee kaksi nappia ja liimaa ne keppihevoselle silmiksi. Halutessaan voi käyttää myös esimerkiksi valmiita askartelusilmiä, kangaspaloja tai tehdä silmät tussilla piirtäen.

6.     Keppihevonen on valmis. Halutessaan lapsi voi koristella keppihevosta lisää haluamallaan tavalla.

 

 

Haku